tanulási zavar
#Suli, munka

Tanulási zavar: hogyan segíthetsz a társadnak?

2015.11.02.
2 perces olvasási idő

Tinédzsernek lenni néha zavaros, hiszen érzékeny, ijesztő időszakon mész keresztül. A kamaszok sokszor bizonytalanok önmagukban és a környezetükben. Fogd ezt a nyugtalanító időszakot, adj hozzá tanulási zavarokat, és máris egy olyan megoldandó problémát teremtettél, amivel akármelyik korosztálynak meggyűlne a baja.

Azoknak, akik eléggé gondoskodóak és segítenek egy tanulási zavarral küzdő fiatalnak, 3 szót kell a fejükbe vésni: idő, türelem és pozitív hozzáállás. Az idő és a türelem a leglényegesebb alkotóelemek egy olyan ember segítésében, aki valamilyen hátránnyal indul a többiekhez képest, például tanulási zavarral küzd. A pozitív hozzáállás segíthet elérni a célokat, hiszen sokkal könnyebb úgy hinni magadban, ha valaki hisz benned is.

A türelem is nagyon fontos, hiszen számukra megtanulni valami újat eltart egy ideig. Azok, akik tanulási zavarral küzdenek valószínűleg bizonytalanok és zavartak a témával kapcsolatban.

Lehetnek idegesek, mivel próbálják tartani a lépést a többiekkel, gyakran túlterheltek. Fontos, hogy türelemmel közeledjünk feléjük, hagyjuk őket dolgozni a saját helyükön. Hatalmas segítség egy tanár, aki nyugodt és figyelmes marad akkor is, amikor ők csalódottak vagy zavarodottak.

tanulás barátokkal

Nem kell a világot rózsaszín napszemüvegen keresztül nézni, de a pozitív hozzáállás sokat segít. Akinek tanulási zavarai vannak, valószínűleg számos kérdése és kételye van a képességeit illetően. Pozitívnak maradni és arra koncentrálni, hogy mit vitt és vihet még végbe, segíthet a gyereknek elfelejteni ezt a gondolkodásmódot. Bízz a képességeiben és a haladásában, ez plusz lökés lehet a siker felé.

Figyelemhiányos rendellenesség, diszlexia, visszamaradt beszédfejlődés és fejlődési visszamaradottság: néhány gyakran diagnosztizált betegség, melyek közvetlenül kapcsolódnak a tanulási zavarhoz. Minden embernek kicsit különböző igényei vannak, amikor oktatási segítséget kér.

Figyelemhiányos rendellenesség

Figyelemhiányos rendellenesség (ADD) és a figyelemhiányos-hiperaktivitás-zavar (ADHD) esetén a koncentrálási és fókuszálási képességekkel van probléma. Minden bizonnyal ilyen esetben a legfontosabb a türelem. A koncentrációs képességet fejlesztő feladatok nagy segítséget jelenthetnek az iskolai képességek fejlesztésében.

Diszlexia

Tünetei leginkább az írott szöveg olvasásával kapcsolatos nehézségekben nyilvánulnak meg. Az alapvető olvasás, írás, betűzés feladatok nagyszerűek gyakorlás céljából és segítenek leküzdeni a problémát.

Visszamaradt beszédfeljődés

A visszamaradt beszédfejlődés számos különböző dolognak lehet az eredménye. Hallás- vagy látáskárosodás, traumás agysérülés, bántalmazás vagy elhanyagolás mind létrehozhatja ezt a problémát. Diktálás, hangos felolvasás és általános beszélgetés mind segíthet a képesség javításában.

Te sem szeretsz tanulni?
Utálod a matematikát? Nehezen megy a számolás? Esetleg gondod van a fogalmazással és emellett pocsékul írsz? Nem szereted a technika órát, mert ott sokat kell ollót és más eszközöket használni? Állandóan rád szól a tanár, hogy figyelj oda, ne izegj-mozogj? Tovább a cikkhez

Fejlődési visszamaradottság

Sok tragikus ok vezethet a fejlődési visszamaradottsághoz. Magzati alkohol szindróma, mentális retardáció, traumás agysérülés csak a leggyakoribb okai. A tünetek mértékétől függően a tininek szüksége van előírásos képzésre, hogy képes legyen segíteni a problémán.

A dolgokat nagyon le kell bontani részleteire és le kell egyszerűsíteni, hogy pontosan megtaníthatóak legyenek egy fejlődésben visszamaradt fiatal számára. Hatalmas mennyiségű türelemre lesz szükség, mivel lassú lépésekkel lehet csak haladni. Mindenféle olvasási, írási, tapasztalási, azonosítási vagy társadalmi játékok segítik az ilyen fogyatékkal élőket.

De a legnagyobb segítség a tanulási zavarral küzőknek az, ha valaki eléggé törődik velük ahhoz, hogy megálljon és támogatást nyújtson. Bárki, aki hajlandó segíteni, pozitív hatást gyakorol a képességeire.

Ha egy tini segít egy fogyatékkal élő társán, annak a hatása minden képzeletet felülmúl. Kezeld egyenrangú félként a másikat! Ez nem csak az önbecsülését javítja, hanem fejleszti a szociális készségeket, s hozzájárul, hogy teljes életet élhessen, sőt: igaz barátra lelhetsz benne!

(KamaszPanasz - S.A.)