tanulás
#Suli, munka

Tanulás külföldön - Életre szóló élménnyel gazdagodhatsz

2012.08.23.
2 perces olvasási idő

Mindig is arról álmodoztál, hogy menő helyeken sok érdekes embert ismersz meg, miközben egy, vagy akár két idegen nyelvet is tanulsz? Nem számít, hogy melyik országban élsz, elrepülhetsz Venezuelától kezdve Japánon át Ghánáig, mindenhova.

Hogyan? Csatlakozz egy külföldön tanulást segítő programhoz, ahol a gimisek és egyetemisták családokhoz mehetnek lakni egy idegen országba. Szemeszterenkénti, nyári, vagy éves programokra is jelentkezhetsz, valamint intenzív nyelvórákat is vehetsz. Olvass tovább, hogy többet megtudj a külföldi tanulásról!

Miért is tanulj külföldön?

Azért, mert az utazás során olyan élményekben lesz részed, amire egész életedben emlékezni fogsz! Felfedezhetsz egy másik kultúrát, az ételeiket, művészetüket, politikai nézeteiket, zenéjüket, életfelfogásukat.

„Természetesen már az utazás előtt is tanultam a nyelvet, bár most már sokkal folyékonyabban megy. Ám a nyelven kívül sokkal fontosabb volt az, hogy mennyit tanultam a kultúráról, az emberekről és magamról. Ráadásul megismerhettem valódi lakosok véleményét az országról, ami sokkal szélesebb körű, mint egy turistáé.” – mondja Andris, aki Franciaországban tanult.

Egy másik jó ok a külföldön tanulásra az, hogy önbizalmat ad. Krisztina Venezuelában, Caracasban tanult, egy 10 milliós lakosú városban, ami hatalmas változás az ő 35 000 fős városához képest. Megtanulta, hogy hogyan álljon ki magáért, a hitéért, és hozzászokatta magát egy teljesen más nyelvhez.

Ha távol vagy az otthonodtól, az új helyzet nagyban felkészít az egyetemre és a felnőttkorra. Máté azt mesélte, hogy amikor hazatért Ausztráliából, sokkal könnyebb szívvel ment az ország egy másik végébe egyetemre, hiszen hozzászokott ahhoz, hogy távol legyen az otthonától.

Ráadásul a külföldön töltött idő során szinte tökéletesen megtanulod használni az adott nyelvet, ami szintén előnyt jelenthet majd az egyetemi felvételi, valamint az egyetemválasztás során. Hiszen az egyetemeken is tisztában vannak azzal, hogy a külföldön tanulás számos képességedet javítja. Végső soron még szórakoztató is! Ráadásul még tanulnod is érdekes lesz, amíg ezt egy új környezetben teszed!

Megfelelő jelölt vagy?

Annak ellenére, hogy a legtöbb programnak van a tanulmányi átlagodra vonatkozó kikötése is, nem muszáj mindenből kitűnőnek lenned ahhoz, hogy kiutazhass. Ráadásul sok programnak a nyelvvel kapcsolatban sincsenek elvárásai.
Természetesen nem is a jegyeid a legfontosabbak. Ezek a programok olyan diákokat keresnek, akik egyediek, magabiztosak, szeretik az új élményeket, szeretnek különböző embereket megismerni, és tudják kezelni a kihívásokat. Ha külföldön tanulsz, biztosan más anyagi körülményekkel, környezettel, és esetleg kínos helyzetekkel is fogsz találkozni.

Tedd fel magadnak a kérdéseket:

  • Szeretnék kipróbálni új dolgokat – mindent a hagyományos ételektől kezdve a társadalmi eseményekig?
  • Könnyen tudok döntéseket hozni a családom és a barátaim nélkül? El tudom dönteni egyedül, hogy mikor kell eljönnöm az iskolából, milyen órákat akarok felvenni, vagy meg tudom határozni, hogy hogyan kell kezelni egy konfliktust vagy változást?
  • Szeretek kockáztatni?
  • Hogy kezeltem az összetett és bonyolultabb szituációkat a múltban?
  • Képes leszek tartani az eredményeimet, meg fogok felelni az iskola elvárásainak? A jövőbeli terveimnek nem teszek keresztbe?
  • Az otthoni iskolámban kell majd osztályozó vizsgát tennem? Ha igen, milyen tantárgyakból?

Ha tényleg utálod a változásokat és nem szeretsz ezek megoldásán töprengeni, akkor talán a külföldön tanulás nem neked való. Nagyon fontos, hogy tényleg elgondolkodj azon, hogy mennyi mindent tudsz kényelmesen elviselni, és fontos, hogy őszinte légy magadhoz – hiszen külföldön rosszul érezheted magad, ha nem vagy az!

Természetesen, ha meg akarsz változtatni pár dolgot magadban, akkor talán a külföldön tanulás lehet a legjobb alkalom arra, hogy megvalósítsd a terveidet. És persze azt se hagyd, hogy egy kis idegesség elzárjon attól a hatalmas lehetőségtől, hogy külföldön tanulhass egy nyarat, szemesztert vagy akár egy évet is.

(Gy.A., kidshealth.com)