ösztöndíj
#Suli, munka

Tanulj külföldön: nyár vége

2014.08.27.
1 perces olvasási idő

Vége az érettséginek és már szinte mindenki tudja, hogy mennyi pontot szerzett és hogy melyik egyetemen vagy főiskolán folytatja a tanulmányait.

A külföldi iskolák legkésőbb Július végére értesítenek mindenkit arról, hogy felvették-e vagy sem. A Rebeka kipróbálta blog a következő időszakban azzal foglalkozik majd, hogy milyen előkészületek szükségesek a külföldi létre és az egyetemi életre való felkészüléshez.

Ha sajnos nem jött meg még a leveled, illetve nem vettek fel, akkor se keseregj. Ez a cikk útmutatást és egy kis segítséget ad ahhoz, hogy megtervezd a következő évedet.

Ne add fel!

Nagyon fontos, hogy ne add fel! Természetesen az ember fiát vagy lányát nem a legjobban érinti, ha nem vették fel, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ‘kudarcra vagy ítélve’ vagy, hogy az életed emiatt teljesen értelmetlen lenne.

Ha most nem sikerült, akkor majd jövőre fog. Nagyon sok idő egy év, és rengeteget változhat az életed, a véleményed és a hozzáállásod. Lehet, hogy rájössz, hogy ez a szak igazából nem is neked való. Vagy felfedezed, hogy ez az, amit mindennél jobban akarsz, és küzdeni fogsz a jobb eredményért.

Magyarország

Ha jelentkeztél magyarországi egyetemre vagy főiskolára is, és mindenképpen el akarod kezdeni az egyetemet, akkor tedd azt! Bármikor átjelentkezhetsz egy külföldi egyetemre, vagy az Erasmus programmal akár több helyre is eljuthatsz. Érdemes megfontolni ezeket a lehetőségeket is.

Tervezd meg!

‘De mi lesz a nyár után?’ Nem túlzás azt állítani, hogy ezt a kérdést minden második embertől fogod majd hallani. Készülj fel! Szánj rá egy napot, hogy megtervezd az elkövetkezendő éved! Írj fel pár dolgot, amit el akarsz érni, és gondold végig, hogy miként tudsz eljutni odáig. Sokkal jobban érzed majd magad és a kérdéseket is derekasabban tudod majd állni.

Figyeld a lehetőségeket!

Ne várj arra, hogy valaki aranytálcán kínálja majd a lehetőségeket. Sajnos ez kevés emberrel történik meg. Kutasd fel, hogy miket tudsz szeptembertől csinálni. Esetleg egy jó tanfolyam? Vagy egy újabb nyelv tanulása?

Ha úgy döntesz, hogy suli mellett (vagy esetleg teljes munkaidőben) dolgozni fogsz, kérdezd meg a munkaadódat, hogy megtarthatod-e az állásod, vagy kérj ajánlólevelet. Így a következő munkahelyedre már jó referenciákkal jelentkezhetsz.

Ha nem engedsz…

Ha mindenképpen külföldre akarsz menni, akkor nézz körül, fedezd fel a lehetőségeket. Lehet, hogy ott is tudsz egy tanfolyamot, képzést találni, vagy akár egy munkahelyet. Egyedül nekivágni a nagy útnak nem egyszerű, kérd ismerőseid, barátaid segítségét!

Bármit is választasz, légy benne teljesen biztos, hogy ezt akarod! Vágj bele új dolgokba, hiszen ez a legjobb, amit tehetsz.

(Gy.R.)