nyelvvizsga
#Suli, munka

Diploma nyelvvizsga nélkül: nem csitul a vita

2011.12.26.
2 perces olvasási idő

Hetek óta tart a vita a hároméves nyelvvizsga-amnesztiáról, és még közel sincs vége: a nemzetierőforrás-miniszter szerdán nyújtott be egy újabb módosítót, amely alapján csak azok a végzett hallgatók kapnák meg nyelvvizsga nélkül a diplomát, akik az egyetemek-főiskolák saját, belső nyelvi vizsgáját leteszik.

Ti is leírtátok a véleményeteket az átmeneti engedményről - a legkérdekesebb kommentekből válogatott az Eduline.

1. Én úgy gondolom, hogy sokan vannak olyanok, köztük jómagam is, akik még a rendszerváltás környékén oroszt tanultak, majd angolt is úgy tanították a középiskola vége fele, hogy az orosztanár két leckével előbb járt. Később munka mellett, a főiskolát végezve levelezőn már nem futotta külön angolórákra. A főiskola meg alapból se estin, se levelezőn nem biztosította alapképzésében a nyelvtanulás lehetőségét, egyedül a nappali szakosoknak járt ez. Arról meg nem is beszélve, hogy akinek egy kicsit nehezebben megy a nyelvtanulás, elég sok nyelvtanfolyami kurzus kell ahhoz, hogy eljusson egy nyelvvizsgaszintig.nyelvtanulás

Munka, család mellett ez megterhelő anyagilag is. Sajnos már a középszintű álláshoz is diploma kell. Nagyon sok olyan kollegám van, akinek muszájból volt meg a nyelvvizsgája a diploma miatt, de külföldi vendégekkel már nem tudott kommunikálni vagy prezentációt előadni. Használható nyelvtudás kell, nem papír, a cégek azokat részesítik előnyben, akik tudnak beszélni, vagy kint éltek külföldön. Én azt gondolom, akinek kell használható nyelvtudás, az úgyis megtanul valamilyen nyelven a munkája miatt.

2. Az én véleményem a következő: én németet tanultam világéletemben, mígnem elhelyezkedtem egy multinacionális cégnél, ahol közölték velem, hogy angolt kell tanuljak. Ezen oknál fogva félbehagytam a nyelvvizsgára való készülődést németből. A cégemnél - mivel rendszeresen használjuk az angolt - pár hónapon belül könnyebben kommunikáltam, mint az évekig iskolapadban erőltetett némettel. Véleményem szerint a nyelvet csak gyakorlatban lehet megfelelően elsajátítani, könyvből nem. Sok olyat ismerek, aki a nyelvvizsgája ellenére meg se tud mukkanni rendesen.

Akinek használnia kell, és hallja maga körül, az úgyis megtanulja, példa erre az 50-60 éves kolléga, aki soha nem tanul angolt (max. oroszt), és mégis jól beszéli a nyelvet. Azoknak, akik megszerzik, és nem használják rendszeresen, azoknak meg semmi értelme nincs, mert 1-2 év, és elfelejtenek mindent. Jönnek a rektorok azzal, hogy minden európai diplomásnak beszélni kell egy nyelvet. A nyelvvizsga erre nem biztosíték. Csináljanak egy felmérést a nyelvvizsgával rendelkezők közt, meglepő eredmény lenne, hányan beszélik még pár év elteltével. Ha pedig követelik, legyen nyelvoktatás a felsőoktatásban, mert van, akinek nincsenek százezrei erre célra, és akkor azt mondom, jogosan követelik a nyelvvizsgát. Gondolkodjunk el ezen, uraim!

3. Kicsit azt gondolom, már elegem van a tanulásból. Három év eü-iskola, érettségi munka mellett, szakápoló 1 év, OKJ 2 év, főiskola 4 év. . . dolgozom több mint 200 óra felett nettó 120 ezerért, most már nem magamnak kéne a nyelvvizsgára gyűjtögetnem, hanem a 22 éves fiamnak. . . . és emberhez méltó óraszámot dolgozni, nyelvet csak úgy lehet tanulni, hogy hetente minden nap foglalkozom vele. . . nem pedig éjjel hullafáradtan, amikor olvasom és elalszom rajta. . .

És reggel négykor indítani a napot. . . én igyekszem, de sajna ez van. . . és csak hetente egyszer engedi meg a költségvetésem , hogy el tudjak menni. . . ha meg nyelvvizsgázom, itt a "jó magyar" egészségügyben hol is hasznosítanám. . . . ha meg úgy döntenék, hogy külföldön dolgozom, akkor meg mindennap azt hallanám, tehát valószínű megtanulnám. . . úgy, mint sokan mások. . .