nyelvtanulás
#Suli, munka

ORIGO, ECL, TELC? Melyik nyelvvizsga illik hozzád?

2014.01.31.
4 perces olvasási idő

Számtalan vizsgatípus létezik, igen nehéz eligazodni a választékban. Segítünk, hogy megtaláld a legjobbat, a leginkább neked valót.

Két nagyobb vizsgatípus létezik: az egynyelvű és a kétnyelvű. Előbbinél nincs, utóbbinál viszont van magyarról angolra, illetve angolról magyarra fordítás. Létezik írásbel és szóbeli, illetve ezek keveréke. Fontos, hogy akkreditált központot válassz! Jó, ha tisztában vagy az alapfogalmakkal.

Vannak olyan akkreditált vizsgák, amelyeket egyetemek központjai indítanak, de jelentkezhetsz rá akkor is, ha még nem oda jársz. Léteznek olyanok, amelyeket különböző intézetek - például a Francia Intézet vagy a Goethe-Institut - szervez. Vannak zárt rendszerű nyelvvizsgák is, mint például a Külügyminisztérium által indított. Egy jó tanács, érdemes már a nyelvtanfolyamot is ott elkezdeni, ahol éppen vizsgázni szeretnél. Ez azonban nem kötelező, különösen, ha a suliban tanultad az angolt vagy a németet, esetleg magántanárhoz jársz.

ORIGO BME TIT DExam
vizsga szóbeli, írásbeli, komplex szóbeli, írásbeli, komplex szóbeli, írásbeli, komplex szóbeli, írásbeli, komplex
nyelv

kétnyelvűből több mint 20 nyelv

egynyelvűből eszperantó

általános kétnyelvű: angol, francia, holland, német, olasz, orosz, spanyol

általános egynyelvű: angol és német

szaknyelv: angol, francia, német

egynyelvű: angol, német egynyelvű: angol
jellemző

Az ELTE Idegennyelvi Továbbképző Központ indítja

BME - általános, műszaki, gazdasági nyelvvizsga A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat indítja - Telc Debreceni Egyetem - DExam

(KamaszPanasz táblázat)

ITK ORIGO: a hagyományos

Az Idegennyelvi Továbbképző Központ 2005-ben integrálódott az Eötvös Loránd Tudományegyetem szervezetébe, azon belül önálló intézetként működik. A vizsgáztatás mellett újra erősítenek a nyelvoktatási profilon is.

Az ELTE ITK általános nyelvi anyagú, kétnyelvű nyelvvizsgarendszerének keretében jelenleg alap-, közép- és felsőfokon lehet vizsgázni. Néhány nyelv: angol, arab, cseh, dán, eszperantó, finn, francia, horvát, japán, kínai, lovári (cigány), német, olasz, orosz, román és spanyol.

A „Rigó utca” régi hírével ellentétben nem szigorúbb, mint más vizsgaközpontok, nem is lehetne az, hiszen ugyanazt az - akkreditáció során előírt - tudásszintet követeli meg - nyilatkozta a KamaszPanasznak Szabó László igazgatóhelyettes.

Euroexam: rövidebb, valós

Az Euroexam legfontosabb célkitűzése, hogy valódi kommunikációs képességed olyan feladatokon mérje, amelyek a leghétköznapibb helyzeteket tükrözik. Az Euroexam vizsgák kiemelkedő pontossága, megbízhatósága tette lehetővé, hogy 2013-tól a feladatsorokat lerövidíthessük, elhagyjuk a kizárólag nyelvtani feladatokat. Így egy lényegesen rövidebb, kizárólag a valós életből ellesett nyelvhasználatot tükröző vizsgán mutathatod be, képes vagy-e a gyakorlatban alkalmazni angol vagy német tudásod.

Ha úgy érzed, rád fér még némi gyakorlás, a vizsgafeladatok jobb megismerése, vár rád egy 4 hetes intenzív online felkészítő tanfolyam.

Angol - City & Guilds: az újgenerációs

A Közös Európai Referenciakeret 6 szintjére kidolgozott vizsga számos előnyt nyújt felvételihez, diplomához, hazai és külföldi tanulmányokhoz, vagy éppen munkavállaláshoz. Felépítésében az egyszerűségre törekszik, és az általános, kommunikatív angol nyelvtudást méri hétköznapi, életszerű feladatokkal. A vizsga alatt megengedik az egynyelvű értelmező szótár használatát.

Az új vizsga Listening, Reading és Writing és Speaking részekből áll. A nyelvvizsgát csak komplexen lehet letenni, tehát mind a 4 rész sikeres elvégzése után kap a hallgató államilag elismert bizonyítványt.

ECL: a középfokú

Egyáltalán nincs nyelvtani feladat. Két levélírási és két szövegértési feladatod van. Ha véletlenül az egyik téma szókészlete nem ismerős a számodra, még mindig ott van a másik. Összesen 60%-os eredményt kell produkálni.

A szövegértés általában nehezebb, mint más nyelvvizsgán. A feldolgozandó szöveg tele van összetett mondatokkal, valamint olyan kifejezésekkel, amivel ritkábban találkozunk.

Az ECL szóbeli része a legegyszerűbb az összes vizsgát figyelembe véve. Vannak bizonyos típustémák, ilyenek az utazás, egészség, közlekedés, kommunikáció. Ezekből választ egyet a vizsgáztató, majd egy képcsoport alapján kell nyilatkozni róluk.

Annak ajánlható ez a nyelvvizsga, aki könnyen ért angol szövegeket, szókincse nagyobb az átlag nyelvtanulóénál.

TELC: 10 nyelvből

A The European Language Certificates (TELC) 18 európai országban és Kínában van jelen, több mint 3000 vizsgahelyen végez nyelvvizsgáztatási tevékenységet.

A TELC vizsgázói 10 nyelvből és 5 (A1-C1) szinten tehetnek vizsgát, általános és szaknyelvi egyaránt van. A TELC nyelvvizsga Európa számos országában komoly esélynövelő a tanulmányok során vagy a munkaerőpiacon való elhelyezkedéskor.

A hosszú szövegek és a kevés idő miatt a TELC új English B2 feladatlapja egyáltalán nem könnyű. Csak a címpárosítási feladat egy szövege lehet olyan hosszú, mint a TRINITY vizsga egyetlen feladata. A szóbeli feladat viszont megoldható.

TOEIC: talán a legnépszerűbb

Kifejezetten a mindennapokban, a munkahelyeken használt nyelvre koncentrál, bár nem igazi üzleti szaknyelvi vizsga, mert nem kell marketing vagy pénzügyi kifejezéseket magolnod hozzá. A TOEIC az általános irodai szövegkörnyezetet használja.

A vizsga két fő részből áll: hallás utáni és olvasás utáni megértésből. Minden szinten ugyanazt a feladatlapot töltik ki, ami furcsaságnak tűnik, de megalapozott módszertan van mögötte.

Nem lehet megbukni, hiszen a vizsga fő célja az, hogy felmérje a saját szintedet, és nem az, hogy egy konkrét küszöbszintnek való megfelelésedet állapítsa meg.

LCCI: az üzleti

Az üzleti életben valóban hasznos és fontos képességeket kéri számon, azokat, amiket a munkaadók is keresnek. Magyar bizonyítványt csak akkor kapsz, ha 60% felett teljesítettél. Az írásbeli vizsga lényegében csak szövegértéssel kombinált íráskészség feladatokból áll. Három feladatra kapsz két és fél órát.

Nem könnyű vizsga, készülj fel alaposan. Viszont nemcsak az önéletrajzodban mutat jól, hanem értékes tudást ad a munkaerőpiacon.

OECONOM: a szövegértésre gyúr

Az írásbeli vizsga legnagyobb része egy szövegértési feladat, amely egyetlen szöveghez kötődik. A szövegértés igen nehéz a szókészletében, de nem csoda: a The Economist, a Financial Times című lapokból származó valódi újságcikkekről van szó.

Néha anyanyelvi vizsgáztatót kapsz, de általában egy külföldi kevesebbet vár el.

KITEX: a kereskedelmi

2002 óta akkreditált nyelvvizsgaközpont, amely a KITEX Idegenforgalmi Szaknyelvi Vizsgát és a Kereskedelmi Szaknyelvi Vizsgát működteti.

Évente három alkalommal, három budapesti és tíz vidéki helyszínen nyílik lehetőség a vizsga letételére angol és német nyelvből.

Azoknak ajánlják, akiknél a diploma megszerzésének, vagy a munkakör betöltésének feltétele az államilag elismert szakmai vagy általános nyelvvizsga, illetve alap, közép- vagy felsőszintű nyelvismeret szükséges a szakma sikeresebb gyakorlásához.

(Szerző: T.A. újságíró)