tanulás
#Suli, munka

Tanulási tippek otthonra: hogyan lehetsz hatékonyabb?

2022.10.31.
1 perces olvasási idő

Hazaérsz, lehajítod a táskád, beülsz a tévé elé, megnézed a kedvenc sorozatod. Majd elkezdesz chatelni, és elrepül 3-4 óra. Végül hazaér apa és anya, kezdődnek este a jó filmek. Hoppá, mikor is tanultam? - merül fel a kérdés. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanulási tippet, hogy hatékonyabbá tudd tenni az otthoni tanulást.

Mit tehetsz a hatékonyabb otthoni tanulás érdekében?

  • Mindenképpen próbáld meg az idődet helyesen beosztani!
  • Amikor hazaérsz, egyél valami könnyűt, ne terheld meg a gyomrodat és a szervezetedet nehéz, laktató ételekkel. Egy joghurt, egy gyümölcs vagy egy maréknyi dió mind-mind ösztönözhet a tanulásra. Ajánlott a szőlőcukor is. Élénkítő hatása közismert, segít a tanulásban - azonban figyelj oda a mértékletességre!
  • Sokat segíthet, ha tanulás előtt kideríted, mikor vagy a legaktívabb. Erre a napszakra kell, hogy szervezd a tanulást. Vannak, akik éjjeli baglyok, vannak, akik reggel képesek tanulni, és vannak, akiknek délután fog a legjobban az agyuk. Döntsd el, te melyik csoportba tartozol, és akkorra időzítsd a tanulást! A legésszerűbb délután tanulni, persze lehetnek kivételek.
  • Ha már tudod, mikor a legideálisabb, a megfelelő napszakban vonulj be a szobádba. Zárd be az ajtót és kapcsolj ki minden zavaró berendezést. Ezután kezdj el tanulni! Ne foglalkozz ilyenkor mással! Meglátod, ha a tanulásra koncentrálsz, sokkal hamarabb végzel. Fél óra kellet csak? Látod, mindjárt jobb. De ha 2-3 vagy esetleg 4, akkor sincs semmi gond. Tudod: munka után édes a pihenés. Gondolj erre miközben tanulsz!
  • Ha elfáradsz, vagy ha már úgy érzed, abszolút nem fog az agyad, állj fel, menj ki a levegőre és mozgasd át magad, esetleg fuss egy kicsit, esetleg zuhanyozz le! A víz felfrissít, utána garantáltan menni fog a tanulás.
  • A tanulás akkor még jobban fog menni, ha valami kedvet is érzel hozzá. Ezért ha szereted, gyújts egy illatos gyertyát, vagy kapcsolj hangulatvilágítást. Ezek mind fokozhatják a tanulási kedvet. Esetleg próbálkozz azzal, hogy eljátszod, mintha felelnél. Ez is sokat segíthet.
  • Jó módszer az ún. piramis-módszer is. Először nézd végig a leckét. Emeld ki a kulcsszavakat. Ezek definícióit és a kulcsszavakat lehetőleg szó szerint tanuld meg. Ez a piramis 1. szintje. A következő lépésben jegyezd le a fontosabb dolgokat. Ezeket nem fontos szóról-szóra bemagolni. Olvasd el négyszer-ötször. A jéghegy, khm... pardon, szóval a piramis csúcsa, hogy gyűjts hozzá anyagokat, olvasd el a kisbetűs részeket is. Ezeket csak egyszer-egyszer szükséges megtenni. Felelet közben viszont eszedbe jut majd, a tanár pedig biztos értékelni fogja.
  • Ha nem jegyzel meg mindent elsőre, akkor jó módszer lehet, ha mindent leírsz. Azzal, hogy leírod, rengeteg dolgot meg tudsz jegyezni. Végül talán segíthet az is, ha a tanulás után elmagyarázod a leckét a barátodnak vagy barátnődnek.

Neked melyik módszer vált be?

(KamaszPanasz - Cs. B.)