tanulás
#Suli, munka

6 lépés a könnyebb tanulásért

2019.03.08.
2 perces olvasási idő

Hogy tanultál meg bicajozni? Úgy, hogy valaki adott neked néhány jó tanácsot, azután pedig sokat gyakoroltál. Ugyanezzel a módszerrel tudsz tanulni is. Senki sem születik úgy, hogy tudja, hogyan kell elsajátítani az anyagot. Van néhány tanácsunk, amely segíthet tanulni.

Miért érdemes javítani a tanulási technikádon? Mert így sokkal könnyebben megy majd a tanulás, és erre különösen szükséged lesz akkor, amikor már tétre megy a dolog a középiskolában vagy az egyetemen.

Íme, a hat legfontosabb lépés.

1. Figyelj oda az órákon

tanulásHa figyelsz az osztályteremben és folyamatosan jegyzetelsz az órán, az agyad már el is kezdi megjegyezni az információkat. Sokkal kevesebb feladat marad otthonra, ezáltal szabadidőt nyersz.

Nem tudsz odafigyelni órán? Egy hangos vagy beszédes társad mellett ülsz, aki zavar? Nem látod jól a táblát? Ha ilyen jellegű problémákkal küzdesz, akkor szólj a szüleidnek vagy a tanárodnak, hogy tegyenek ez ellen, és akkor már semmi sem fog téged megakadályozni abban, hogy jó jegyzeteket készíts, és hogy oda tudj figyelni.

2. Jó jegyzet = jobb osztályzat

Nem vagy biztos abban, hogyan készíts jó jegyzetet? Kezdd azzal, hogy leírod vázlatszerűen azt, amit a tanárod felír a táblára. Próbálj szépen írni, hogy majd később is használhasd a jegyzeteidet! Ha jól jegyzetelsz, nagyban megkönnyíted a saját helyzetedet tanulás közben.

3. Készülj fel előre

Nem túl jó dolog az, ha csütörtök este készülsz fel a pénteki dolgozatra. Így másnap nehezebb lesz összpontosítanod, és kihozni magadból a maximumot dolgozatírás közben. Hogy ez ne következzen be, a legjobb az, ha előre tanulsz.

  • Kérj egy naptárt a szüleidtől és jegyezd fel, hogy mikor lesznek a dolgozatok! Tervezz előre!
  • Döntsd el, hogy melyik nap melyik tantárgyra készülsz fel, és mikor van egyéb programod!
  • Az iskolán kívüli tevékenységek miatt nincs elég szabad időd? Beszéld meg szüleiddel, melyik iskolán kívüli tevékenységre szánt idődet csökkentheted!

4. Tagold az anyagot

Ha túl sok a tanulnivalód, akkor ésszerű részekre bontanod a tananyagot.

Ne aggódj, ha nem emlékszel valamire! Ez történik akkor, ha fáradtan tanulsz, illetve gyakorolsz egy tantárgyat. Ha minden nap gyakorolsz, akkor már közel állsz ahhoz, hogy az agyad készség szinten jegyezze meg az anyagot, amely pedig már jóval mélyebb tudást jelent, mint a felszínes tanulás.

Tanulj meg tanulni!
A tanulást lehet tanulni? Vannak olyan trükkök, melyek segíthetnek neked a tanulást könnyebbé, esetleg gyorsabbá tenni. Tanulási stílusunkban különbözünk. Te melyik kategóriába tartozol? Tanulási technikák

Amikor megpróbálsz memorizálni valamit, akkor nem muszáj az egész szót megtanulni, hanem elég csak a kezdőbetűjét.

A másik jól alkalmazható módszer az, ha feldarabolod a tanulnivalót, azaz, minden nap csak 1 oldalt olvasol el az adott fejezetből, vagy egy oldalt tanulsz meg a jegyzetedből.

Mennyi ideig tudsz este teljes odafigyeléssel tanulni? A legokosabb emberek is csak 45 percig tudnak teljes koncentrációval tanulni. Szóval, ha este tanulsz, akkor 30 percenként tarts egy rövid szünetet. Ami pedig tanulás közben tabu: az a TV. Elvonja a figyelmedet a tanulnivalóról, szóval légy erős és kapcsold ki!

5. Merj segítséget kérni

Nem tudsz tanulni akkor, ha nem érted a tananyagot. Ilyenkor nyugodtan kérd meg a tanárodat, hogy újból magyarázza el azt. Ha otthon zavarodsz össze, akkor kérd meg a szüleidet, hogy segítsenek!

6. Aludj eleget

Szóval a dolgozat holnap lesz, de te nem emlékszel semmire, pedig egész este tanultál. Ne pánikolj! Az agyadnak szüksége van a pihenésre, másnap már minden rendben lesz. Próbálj nyugodtan és mélyen aludni, mert akkor másnap ki tudod hozni magadból a legjobbat.

(KamaszPanasz - GY. P. F.)