suli
#Suli, munka

Mit tegyél, ha túl nagy a stressz az iskolában?

2011.10.18.
1 perces olvasási idő

Sokszor érzed azt, hogy túl sok a terhelés? Egy csomó mindent kellene csinálni, és nem látod a végét? Piszkálnak a tanárok és hajtanak a szüleid is?

Először is gondold végig, hogy mi az, ami a legjobban szorongást okoz? Meg akarsz felelni valakinek? Vagy a kitűzött céljaid elérése miatt idegeskedsz? Ha megfogalmazod, hogy mi bánt igazán, könnyebb megtalálni a megoldást!

Fontos, hogy ne a kudarcaidra figyelj csak, hanem vedd észre, ha valamiben jó és sikeres vagy. Legyél büszke magadra egy jól megoldott házi feladat vagy egy ötös dolgozat miatt! Gondold végig, mennyi jó tulajdonságod van, ami segíthet a céljaid megvalósításában.

Suli után, ha teheted, menj haza gyalog, tartózkodj szabad levegőn, ilyenkor ne a rád nehezedő terhekre koncentrálj, hanem élvezd a friss levegőt, kapcsolódj ki. A délutáni tanulás közben érdemes időnként 10-15 perces szüneteket tartani, ilyenkor felállni, mozogni egy kicsit, kinyitni az ablakot, szellőztetni, a friss levegő jót tesz ilyenkor.iskolai stressz

Hetente két-három alkalommal érdemes beiktatni valamilyen sportot, ha ez csapatjáték, akkor még a társaság is plusz élményt jelent, amúgy meg mindenféle mozgás segít levezetni a feszültséget.

Tölts napi 8 órát alvással, és figyelj arra, hogy hétköznapokon is legyenek olyan szabad óráid, amikor nem a sulin agyalsz, vagy a tanulással foglalkozol. Ezekben az időszakokban próbálj meg teljesen kikapcsolódni, és olyan elfoglaltságot választani, ami örömet okoz (a TV-n és a számítógépen kívül is léteznek ám izgalmas dolgok!).

Vannak jó meditációs technikák is, mint az autogén tréning vagy akár a jóga, ami segít a stressz kezelésében, ha elsajátítasz egy technikát, kiegyensúlyozottabban, harmonikusabban élheted meg a mindennapokat.

Ha úgy érzed, hogy teljesen összecsaptak a fejed felett a hullámok, mindenképp kérj segítséget, akár a szüleidtől vagy egy tanárodtól, ha van az iskolában pszichológus vagy iskolai szociális munkás, esetleg védőnő, őket is keresheted.

(pecs.gyitosz.hu)