házi feladat
#Suli, munka

Miért nincs kész a házi feladat? A leggyakoribb kifogások

2010.09.24.
1 perces olvasási idő

Egy 2010 nyarán készült brit tanulmány szerint a ráöntöttem a vacsorámat, és a suliba jövet kiesett a táskámból című házi feladat kifogások ma már nemigen hallhatóak az osztályteremben.

Helyüket átvették az olyanok, mint: "már majdnem befejeztem, mikor véletlenül kitöröltem", vagy "közben lefagyott a gépem." Népszerű még az "éppen nem volt netem" és a "bedöglött a nyomtatóm" is.

20 különböző kifogás egy hét alatt

A Mozy nevű netes folyamatokat támogató cég ötszáz tanárt és ezer diákot kérdezett ki a témában, és azt találta, hogy a számítógépekkel összefüggésbe hozható technikai jellegű problémák magasan a legtöbbet használt kibúvók akkor, ha valaki elsimlizte a kötelező feladatát. "A technológiai feljődés és a komputerizáció - sok egyéb más dolog mellett - olyan mértékben megváltoztatta mindennapi diskurzusainkat is, hogy ez alól a tantermi témák sem lehetnek kivételek" - magyarázza a kutatást végző cég képviselője a Telegraph-nak.

Egy átlagos tanár egy hét alatt húsz fajta kifogást hall, mikor a házi feladat meg nem írásának okát firtatja. Egyúttal a vizsgálatban részt vevő tanárok háromnegyede állította, hogy az elmúlt időszakban jelentősen megszaporodtak a technológiai jellegű problémákra fogott bliccelések. Az ilyen magyarázatokat azért is nehéz kezelni, mert nem tudhatjuk biztosan, hogy a diák hazudik-e, vagy igazat beszél. "Biztos vagyok benne, hogy mindannyian éltünk már át pánikot a számítógép előtt, mikor egy hirtelen lefagyás, vírus, vagy akár egy kiöntött üdítő miatti hardveres hiba következtében adatvesztés történt" - vált megengedőre a megkérdezett kutató.

(eduline)