számítógép
#Testi problémák

A számítógép veszélyei - Mi káros és mi nem?

2010.02.12.
2 perces olvasási idő

Szinte már mindennapossá váltak a számítógépekről és az általuk okozott káros hatásokról szóló cikkek. Halljuk a rádióban, a TV-ben vagy olvassuk az újságban. Most ezekről szeretnénk egy összefoglalóbb képet adni, hogy pontosan tisztába legyünk a számítógép veszélyeivel.

Mennyi időt kell eltölteni a számítógép előtt, hogy az már káros legyen? Lehet, hogy éppen csak dolgozok vagy lehet, hogy játszok vagy egyszerűen csak a barátokkal beszélgetek, az eredmény ugyanaz, hosszú órák a képernyő előtt.

Szóval mi káros és mi nem?

Nos, amíg munkába vagy iskolába mész, eszel vagy a haverokkal lógsz, addig azért nem olyan dramatikus a helyzet. Ezek ugyanis azt jelentik, hogy nem töltöd az egész napod a gép előtt. Azonban jó néhány szemész specialista állapított meg problémákat, már ami a számítógépeket illeti. Ugyanis a képernyőből érkező sugarak erősen rongálhatják a szemünket.

Ha távolra látó vagy, könnyen tapasztalhatsz homályos látást vagy valamiféle egyéb tünetet, amikor a számítógépet használod. Természetesen „normális” embereknél is tapasztalhatók problémák. A leggyakoribb tünetek a szemviszketés, a fejfájás vagy esetlegesen szemfájás.

Másik gyakori probléma az ún. ismétlődő megerőltetésből származó sérülés (RSI). Ez akkor következik be, mikor az izmaink és egyes inaink sokáig egy helyben maradnak, mint például számítógépezés közben. Így érdemes megfogadnod a következő tanácsokat, ha el szeretnéd kerülni az RSI okozta problémákat:

• Üljünk egy állítható és kényelmes székbe. A combjaid legyenek vízszintesek, a talpad pedig legyen a földön. A hátadat támaszd a széknek. Nyújtózkodj, majd pedig maradj pár másodpercig ebben a pozícióban.

• Lazítsd el a vállaid! Engedd le természetesen a kézfejed és a vállad, nagyjából egy vonalban legyen az alkarod, és a felkarod pedig derékszöget zárjon be.

• Gépelj úgy, mintha zongoráznál! Mozogjon a kezed fel és le. Ne légy rest a csuklódat mozgatni fel és alá.

• Amikor az egeret használod fontos, hogy egy magasságba legyen az a billentyűzettel! És ne csak a csuklódat, hanem az egész kezedet használd.

• Próbálj meg beiktatni szüneteket! Még ha az csak egy percet is. Egy percet pedig óránként lehet a pihenésre szánni.

Végül pedig nagyon sokan aggódnak a számítógép által kibocsájtott káros sugarakat illetően. Sokan ugyanis tévhitként úgy kezelik ezeket a sugarakat, mint a mobil telefon vagy a mikrohullámú sütő által kibocsájtott hullámokat. Bár köztudott, hogy van káros hatásuk, azonban ilyen kis mennyiségben hatásuk elhanyagolható.

És természetesen nem árt odafigyelni a játékfüggőségre sem. Ugyanúgy, mint például a játékgépek, így a számítógépes játékok is komoly mentálhigiéniás problémákat okozhatnak. Ezért figyeljünk oda a kapcsolatainkra és ne csak virtuálisan!

Tippek tanácsok, hogy ne legyünk függők

• Ahogy időd engedi, tarts szünetet!
• Csökkentsd a tükröződést! Ha lehet, tisztítsd meg többször a képernyőt, és csökkentsd a visszaverődő fények hatását! (pl. napfény)
• Ügyelj a kontrasztra! Állítsd be a neked kényelmes és nem zavaró kontrasztot a képernyőn. Elengedhetetlen kelléke a nyugodt gépezésnek.
• A képernyő szemmagasságban, vagy az alatt egy kicsivel legyen. Ügyelj a megfelelő távolságra is! Ne kelljen hunyorognod, de ne is üsse ki a szemed a képernyő. Az ideális 35-50 cm.
• Időről időre masszírozd meg a homlokod és a szemeid. Ezzel felfrissíted az agyadat és a vérkeringésedet is.
• Ügyelj arra, hogy ne légy görcsös!

Fontos, hogy kényelmes legyen számodra a számítógépezés.

Folytatjuk!

(Cs. B.)