kontaktlencse
#Testi problémák

A divatkontaktlencsék károsíthatják szemünket

2011.01.18.
1 perces olvasási idő

A farsang egyik legmegfelelőbb alkalom arra, hogy mindenféle vény nélkül kapható extra kelléket beszerezzünk.

Ezek közé tartozik a színes kontaktlencse is. És bár lehet, hogy nagyon dekoratívak, mégis számtalan veszélyt rejtenek. Így például fájdalmat, gyulladást, komolyabb fertőzéseket, és részleges látásvesztést okozhatnak, figyelmeztet egy amerikai kutatócsoport.

„A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a színes, divatkontaktlencsék nem igényelnek akkora törődést, csak azért mert ezek beszerezhetőek az internetről, vagy bármelyik boltban vény nélkül is.” – mondja Dr. Thomas Steinemann szemész főorvos, aki egy neves amerikai egyetem professzora is egyben.

„Ez azonban elég messze áll az igazságtól. Sajnos, az ilyen – pult alól is kapható – lencsék könnyen akár maradandó szemkárosodást is okozhatnak. A kontaktlencse, legyen szó bármilyenről is, elsősorban egy egészségügyi eszköz, amely mindenképpen szakértelmet és receptet igényel, pontosan azért, hogy a szemünkhöz a lehető legjobban illeszkedő lencsét válasszuk vagy válassza orvosunk ki.” – tette hozzá.

„A divatkontaktlencséket leggyakrabban úgy reklámozzák, mintha valamilyen kozmetikumok, divat kiegészítők vagy játékok lennének. A hirdetések állításai pedig, mint például, a „nem szükséges hozzá szakember” vagy „minden szemre tökéletesen illeszkedik”, hamisak.” – állítja a professzor.

„Én személy szerint, már számtalan olyan fertőzést, sérülést láttam – gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt - melyet ilyen, divatlencse okozott. Legutóbbi páciensem például egy 12 éves fiatal volt.” – mondta.
A megfelelően illeszkedő lencse kiválasztásához, egy szemésznek alaposan meg kell vizsgálnia és le kell mérnie mindkét szemet. A nem megfelelő lencse irritálhatja a szemünket, és az erek megvastagodását eredményezheti a szaruhártyán.

Csak azok a páciensek érezhetik szemük világát biztonságban, akik megfelelően gondoskodnak lencséikről, például megfelelően tisztítják és fertőtlenítik azokat. Azonban ilyen tisztító eszközökhöz is orvosi recept kell. Tehát, óvatosan a divattal, és bármit is veszünk, előbb keressük fel szemészorvosunkat és adjunk az ő véleményére!

(Cs.B. - medicinenet.com)