szem
#Betegségek

Mi okozhatja a szemviszketést?

2021.08.10.
2 perces olvasási idő

A szemviszketés az allergiás kötőhártya-gyulladás legjellegzetesebb tünete. Az allergiás reakció során a sejtekből felszabaduló kémiai anyagok hatására az erek kitágulnak, folyadék jut ki a szövetekbe, kialakul a vizenyő és fellép a viszketés. Mitől viszket a szemünk? Mikor forduljunk orvoshoz?

Dörzsöléssel jelentősen ronthatjuk a panaszokat! Legfontosabb a megelőzés: a reakciót kiváltó anyag eltávolítása. Megfelelő kezelés nélkül nagyon súlyos gyulladás alakulhat ki.

A népesség körülbelül 20-30 százaléka szenved valamilyen allergiás betegségben. Közülük minden másodiknak életében egyszer vagy többször jelentkezett szemészeti tünete. Az allergiás betegség alapja a szervezet védekező rendszerének (az immunrendszernek) kóros mértékű reakciója egy adott anyagra.

A gyulladásos reakciót kiváltó anyag (allergén) hatására speciális hatóanyagok szabadulnak fel a szervezetben. Az erek kitágulnak, megjelenik a szemvörösség. A tágult erek falán át folyadék lép ki a szövetekbe, kialakul a vizenyő és fellép a viszketés. Ha nem lépünk közbe, a gyulladás nagyon intenzívvé válik, jelentős panaszokat, problémákat okozva: szúró érzés a szemben, könnyezés, nyúlós, fehér váladék képződése, fényérzékenység, homályos látás, fájdalom stb.

Mit tegyél? Mit ne tegyél?

A cél a tünetek kiváltó okának eltávolítása.

Ha virágpollen vagy por az allergén érdemes hajat, arcot és kezet mosni. Langyos vizes, kicsavart ruhával borogatni szemeinket. Vény nélkül is kapható műkönny cseppek kimossák az irritáló, allergiát kiváltó anyagokat a szemből, hűsítik a szemet, enyhítik a panaszokat.

Ne dörzsöljük, ne vakarjuk a szemet, mert a dörzsölés mechanikai ingere fokozza a gyulladásos anyagok felszabadulását. A sérülékenyebb, érzékenyebb kötőhártya, pedig könnyebben felülfertőződhet.

Allergia és a kontaktlencse

Gyakran előfordul, hogy a lágy kontaktlencse behelyezését követően a szem viszket, szúr, ég, bevörösödik és intenzíven könnyezik. Első lépésben ellenőrizni kell a lencse állapotát, jól helyeztük-e be. A kontaktlencsére tapadó allergént a könny nehezen tudja kimosni, sokkal tovább irritálhatja a szemet, így sokkal súlyosabb tüneteket okozhat. Megfelelő műkönnyek gyakori használatával segíthetünk. Emellett sokszor előfordul, hogy a lencseápoló folyadék tartósítószerére érzékeny a páciens szeme.

Mielőtt végképp lemondanánk a kontaktlencse viselésről, néhány egyszerű megoldást érdemes kipróbálni:

  • Eldobható, egyszer használatos napi lencsére áttérni, így nincs szükség lencseápolásra.
  • Ha ragaszkodunk a régi, jól bevált lencséhez, akkor tartósítószer mentes, vagy nem thiomersal tartalmú (pl. 3%-os hidrogén peroxidos) ápoló folyadékot érdemes választanunk.

Mikor fordulj orvoshoz?

Néhány nap elteltével szükség lehet már speciális gyulladáscsökkentő és allergia ellenes szemcseppekre. Különböző hatóanyagú allergia elleni szemcseppek a kórosan intenzív immunválasz útját blokkolják le – különböző pontokon. Érdemes a speciális kezelést időben – még az allergének megjelenése előtt – elkezdeni.

Érösszehúzó hatású cseppek segítségével a kötőhártya vizenyője, duzzanata és a szemvörösség jelentősen csökken. Viszonylag rövid idő alatt jelentősen javítják a panaszokat, tüneteket. Az ilyen típusú szemcseppeket azonban csak rövid ideig alkalmazzuk, mert hosszú távon nagyon sok mellékhatást okozhatnak. Gyulladáscsökkentő szemcseppekre általában a súlyos gyulladásos tünetek esetén van szükség.

Az allergián kívül mi okozhat még szemviszketést?

Szemhéjszél gyulladása (blepharitis): szemhéjszélre felrakódott beszáradt váladék irritálhatja a szemet és viszkető érzést okozhat. A dörzsöléssel, csak a szemrésbe juttatjuk a beszáradt apró szemcséket. Idegen anyag – szempilla festék szemcséi, fűrészpor, virágpor, rovarszárny vagy egyéb szennyeződés – szembe kerülése a szúró érzés mellett néha viszkető érzést is okozhat.

Ha gyanúnk van arra, hogy bármi bekerülhetett a szemünkbe érdemes bő vízzel vagy műkönny cseppel jól kimosni. Tilos dörzsölni! Ha nem szűnnek a panaszok minél hamarabb fel kell keresni a szemészetet, ahol eltávolítják az idegen anyagot.

(KamaszPanasz)