száj
#Betegségek

Mit üzen a tested? Tünetek és betegségek

2023.11.22.
2 perces olvasási idő

A gyors orvosi vizitek korántsem térnek ki minden aggodalmadra, kétségedre, ezért is sokkal fontosabb, mint valaha, hogy ráhangolódj a testedre. Ez a cikk segíthet, hogy már a kezdeti tüneteket felismerd, és tudd, hogy mit jelez neked a tested.

Jelek a szájban

Fehér bevonat a nyelveden

Élesztőgomba fertőzésed lehet. A szervezeted alapvetően egy megfelelő egyensúlyt tart fenn a szájüregben, melynek része jó néhány baktérium is, azonban amikor egy idegen anyag megbillenti ezt az egyensúlyt (gondolj itt például antibiotikum szedésére), az élesztőgombák száma kontrollálatlan mértékben megnövekedhet. Ennek eredeményeképpen pedig fehér lepedék jelenik meg a nyelveden. Egy orvos által előírt, de akár vény nélkül kapható szájöblögető oldat megoldást hozhat. Ha nem használ, látogasd meg az orvosodat.

Ínygyulladás

Jelentheti azt, hogy terhes vagy! Gyakran a fogorvosod tudja meg ezt a tényt először. A feldagadt íny a terhesség korai jeleinek egyike, amit a bekövetkező hormonális változások idéznek elő. Ha az ínyed feldagadt, vagy vérzik, és a menstruációd késik, lehet, hogy itt az ideje egy terhességi teszt beszerzésének. Azonban az íny gyulladása a nem megfelelő szájhigiénia végeredménye is lehet. Te tudod, hogyan kell helyesen fogat mosni?

A szájzug berepedése

Vitaminhiányod van, vagy túl sokat nyalogatod a szád szélét. Szokj le róla! A B-vitamin hiánya, (különösen a B2, B6, és B9) okozhatja a száj körüli érzékeny bőr kiszáradását, különösen a szád külső szegletében, kellemetlen repedéseket okozva. Ha tápanyagokban, vitaminokban gazdag ételeket adsz a mindennapi étrendedhez (például leveles zöldségeket vagy görögdinnyét), akkor visszanyerheted bőröd rugalmasságát, puhaságát, és a fájdalmas panasz is megszűnik.

Árulkodó szemek

Szemöldök megritkulása

Lehet, hogy a pajzsmirigyed nem termel megfelelő mennyiségű hormont. A pajzsmirigy-alulműködés egyik jellegzetes figyelmeztető jele lehet ez, de emellett jelentkezhet fáradtság, hízás, hangulatingadozás is. Gyanú esetén érdemes felkeresned egy endokrinológus szakorvost.

Sötét karikák a szemed alatt

Lehet, hogy allergiás vagy. Az allergiából fakadó orrdugulás tágíthatja és sötétítheti a szem és orr körüli ereket. Amint meghatároztad és kezelted az allergiád kiváltó okait, a szem alatti árnyékoknak el kell tűnniük. Azonban az is elképzelhető, hogy csak nem pihensz eleget. Pedig az alváshiány nem csupán karikás szemet és fáradtságot okoz, ezért vigyázz vele!

Ha bajra utal a haj

Vékonyodó hajszálak

Ez a tünet szintén pajzsmirigy problémákra utalhat. Ha több töredezett hajszálat veszel észre, mikor szárítod, menj el orvosodhoz egy pajzsmirigy tesztre. A töredezett haj a minőségi éhezés jele is lehet (ez akár túlsúlyos embereknél is előfordulhat), specifikusan omega-3 zsírsav és A-vitamin hiánya is okozhatják. Tehát a hajad és természetesen egészséged iránt érzett szeretetből, óvakodj bármiféle alacsony tápanyagbevitelt tartalmazó ún. crash diétától.

Bőrtünetek

Barna foltok

Nos, vagy egy félresikerült önbarnításon vagy túl…vagy egy jóindulatú elváltozás van a bőrödön, amit melasma-nak hívnak, ami egyébként gyakran összefüggésbe hozható a szájon át szedett fogamzásgátlókkal. Az orvosok nem biztosak benne, miért okoz néhány fogamzásgátló tabletta sötét foltokat a homlokon, orcákon, és a felső ajkakon, de abban viszont igen, hogy az UV fény rossz hatással van rájuk.

Apró, sárga dudorok

Valószínű, hogy nem figyelsz oda a magas koleszterinszint által okozott zsírlerakódásra. A sárgás duzzanatok akárhol megjelenhetnek (igen, vékony embereken is), de leggyakrabban a térdeken, könyökön, kéz- és lábfejeken. Egy egyszerű vérkoleszterinszint mérésből megtudhatod, van-e alapja a gyanúdnak.

Kiütések a popsidon

Lisztérzékenységet jelezhet, amit a glutén fogyasztás vált ki. Mutatkozhat viszkető vörös kiütésekként, vagy akár pattanásokként. A glutén intoleráns emberek 10-15%-a megkapja ezt a gyulladást, ami a könyöködön, és a térdeden is előfordulhat. Szerencsére, amint kihagyod az étrendedből a tésztaféléket, fehérkenyeret, és más gluténforrásokat, a kiütések is eltűnnek majd mindenhonnan.

Beszédes körmök

Töredezett körmök

Jelenthet tápanyaghiányt, például a kalciumét, D-vitaminét, vagy a cinkét. Gyakoribb körömápoló használattal, és kiegyensúlyozott étrend fenntartásával segíthetsz magadon.

(KamaszPanasz - Sz.L.)