napozás
#Betegségek

Jó-e a jég az égett bőrre?

2015.05.31.
1 perces olvasási idő

Noha a jégpakolás enyhíti a belső fájdalmakat, a gyógyulási idő elhúzódik. Legalábbis ezt támasztják alá azok a kutatások, melyek az elmúlt években a forrázások és napégések gyógymódjait vizsgálták.

Akár csak egy csésze tea megfázáskor, egy darabka jég a leégett bőr gyógyítására ugyanolyan jó megoldásnak tűnik. Sok más házi gyógymód mellett (amelyek sokkal népszerűbbek, mint hatásosak), a régi "jeget az égésre" nézet sem üdvözítő.jég

Egy dán kutatás során az egészséges jelentkezőket elsőfokú égési sérülésnek tették ki, majd különböző ellátásban részesültek. Azok, akik a jegeléshez hasonló, hűtéses kezelést kaptak, nem tapasztalták, hogy az csökkentette volna a fájdalmat vagy a gyulladás mértékét, ellentétben a placebo kezelésben (olyan orvosi művelet vagy készítmény, mely a páciens állapotának javítását kívánja elérni valódi beavatkozás vagy hatóanyagok nélkül) részesültekkel.

Egy másik tanulmány arról számol be, hogy kutatóik az égési sérüléseket 10 perces jégkockával való hűtéssel, illetve egyéb terápiákkal kezelve azt tapasztalták, hogy a jegelés okozta a legnagyobb károsodást. Megfigyeléseik szerint, közvetlenül a sérülés után a jégkocka használata a megégett felületen fagyást okozhat, roncsolva a bőrt.

A megfelelő kezelést a folyó hidegvízzel való hűtés jelenti, illetve feltétlenül használjon fájdalomcsillapítót, amennyiben szükségesnek találja. Ezután gézzel fedje a sérült területet, de semmiképpen se használjon rá balzsamot vagy kenőcsöt! A legtöbb enyhe égési sérülés a szakemberek szerint magától meggyógyul!

(WEBBeteg)