akné
#Betegségek

Az akné különböző típusai

2021.07.23.
2 perces olvasási idő

Az aknés sebhelyek dupla veszélyt jelentenek: először is meg kell birkóznod a csúnya pattanásokkal, és még emlékeztető jelek is maradhatnak. Segítünk megismerni a különböző típusú aknékat, így eldöntheted, hogy mit kezdj a sebesedés különböző módjaival.

Pattanások, majd aknés sebek a szőrtüszők (vagy pórusok) olajjal és elhalt hámsejtekkel való eldugulásával keletkeznek. Egy eldugult szőrtüsző ideális hely a baktériumok növekedéséhez, amik piros dudorokat vagy gennyel teli piros dudorokat, pattanásokat okoznak.

Az akné különböző megjelenési formái

Akné típusok• Zárt comedók. A szőrtüsző nyílását eltömítik az elhalt hámsejtek és a faggyú, emiatt a szőrtüsző kitágul, a szokásosan termelt váladék felgyülemlik.

• Miteszerek (nyílt comedók). Ezek hasonlítanak a zárt comedókhoz, azonban sötétre elszíneződnek, és a bőr felszíne felé nyíltak, így a tartalmuk ki tud ürülni.

• Pattanások. A pattanások a bőr felszínéből kiemelkedő pirosas foltok, melyek a szőrtüsző gyulladása vagy fertőzése miatt alakulnak ki.

• Ciszták (tömlők). A ciszták a bőr felszíne alatt található köteges csomók, melyeket mélyen a szőrtüszőben felgyülemlő váladék tölt ki.

A komolyabb sebesedést az akné súlyosabb változatai okozzák, így a ciszták nagyobb valószínűséggel hagynak állandó sebeket, mint az akné más fajtái.

A legjobb megoldás, ha nem sokkal a megjelenése után kezeljük, hogy megelőzzük a további komolyabb aknét, sebesedést. Ha úgy véled, hogy cisztáid vannak, keresd fel bőrgyógyászodat a kezeléshez.

Az aknés sebek kezelése

A legtöbbször azok a pirosas vagy barnás aknés jegyek, amik egy pattanás után maradnak, tulajdonképpen kezelés nélkül eltűnnek. Bár piszkálása vagy nyomkodása nőhet a sebesedés kockázata.

A sebek súlyosságától függően a bőrgyógyász javasolhat kémiai, gyümölcssavas vagy felületi hámlasztást, a sérült területek kinézetének javítása érdekében. Ezek enyhébb kezeléseknek számítanak, akár a rendelőben is elvégezhetők. Ha komoly sebesedésed van, van néhány dolog, amit megtehetsz.

A kezelés egyik formája a lézeres beavatkozás, amit szintén végezhetnek a rendelőben. A lézer eltávolítja a károsodott felső bőrréteget, és feszesíti a középsőt, puhábbá varázsolva a bőrt. Ezt bárhol elvégezhetik egy óra, vagy akár pár perc alatt is. Az orvos enyhíti majd a fájdalmat helyi érzéstelenítéssel, a bőr elzsibbasztásával. Általában 3 vagy 10 napot igényel a bőr teljes gyógyulása.

Egy másik módja a kezelésnek a mélyhámlasztás, ami forgó fém vagy gyémánt fejjel eltünteti a bőr felső rétegét. Amint a bőr gyógyul, egy új, lágyabb réteg keletkezik a ledörzsölt helyén. A gyógyulás egy kicsit hosszabb ideig is eltarthat a mélyhámlasztásnál, általában 10 naptól 3 hétig bezárólag.

Néha az orvosok a seb alá anyagokat fecskendeznek, hogy a normál bőr szintjére hozzák. Végül néhány esetben az orvos ajánlhat sebészeti beavatkozást a mély sebek gyógyításához. Az aknét ellenőriztetni kell, mielőtt a kezelések bármelyikét is kipróbálnád.

Az egyetlen dolog, amit nem szabad tenned az aknés sebek kezelése érdekében, hogy telepakolod az arcod mindenféle maszkkal, vagy hiperszupernek mondott testápolóval. Ezek ugyanis nem fognak segíteni, és tovább irritálják a bőrödet, még vörösebbé és feltűnőbbé téve a sebeidet.

A bőrhibák kezelése igénybe vehet néhány hónapot, mire a sebhelyek eltűnnek, tehát a legjobb, amit tehetsz, ha kerülöd ezeket a sebeket, és a pattanásaid piszkálását, nyomkodását, bármennyire csábítónak is tűnik a piszkálása!

(KamaszPanasz)