sebkezelés
#Betegségek

Sebkezelési igaz-hamis

2024.04.19.
2 perces olvasási idő

Mindannyiunknak tisztában kell lennünk néhány alapvető szabállyal, amelyek a nyílt sebek gyors, szakszerű kezelését lehetővé teszik. Íme, néhány kérdés-állítás, hogy tájékozottabbak legyünk.

Jó, ha alkohollal vagy hidrogén peroxiddal kezelem a sebet – HAMIS!

Hidrogén peroxidot vagy orvosi alkoholt használni egy seb tisztításához nem feltétlenül hasznos. Igazából árthat is a szövetnek, és késleltetheti a gyógyulást. A legjobb módja a seb kitisztításának az, ha hideg csapvizet használunk. Öblítsük a sebet legalább 5 percig, hogy eltávolítsuk a koszt, és a baktériumokat. Ám ha a seb nagy, vagy folyamatosan vérzik, akkor professzionális ellátást igényel, így ilyen esetben forduljunk orvoshoz.

Tartsuk a sebet nedvesen! – IGAZ!

Vérző ujj

A seb nedvesen tartásával gyorsíthatjuk a gyógyulás idejét, illetve segíthetünk a tapaszokat is eléggé ragadósan tartani. Ez különösen nagy segítség nagy sebeknél és karcolásoknál is. Így ha az érintett területet tisztán tartjuk, és egy vékony réteg antibiotikumos balzsamot kenünk rá, akkor megelőzhetjük a fertőzéseket is.

Hagyjuk a sebeket fedetlenül! – HAMIS!

Egy sebtapasz megvédheti a sérült területet a fertőzéstől, a kosztól és a további baktériumoktól, ezáltal a gyógyulást is nagyban gyorsítja. Hogy csökkentsük a fertőzés veszélyét, mindig tisztítsuk ki a sebet, mielőtt lefedjük! Ha egy vágásról van szó, akkor a tapasz a vágás széleit is segíthet egymás mellett tartani. Ha önragadós tapaszt használsz, akkor a sebre keresztben helyezd, ne pedig hosszában!

Távolítsuk el gyorsan a sebtapaszt! – Hamis!

A sebtapasz túl gyors felszakítása miatt ismét felszakadhat a seb, és kosz juthat a sérülésbe. Ehelyett inkább gyengéden és lassan távolítsuk el a tapaszt. Ha olyan érzésed van, mintha a tapasz túl erősen odaragadt volna a sebhez, akkor áztasd meleg vízben, hogy feloldd a ragasztást. Hogy megelőzd a seb közelében a fájdalmas szőrtépést, a szőrnövéssel azonos irányban távolítsd el a tapaszt!

A vaj jó az égésekre – HAMIS!

Ha az égésekre vajat raksz, az nem fog segíteni, ellenben még komolyabb fertőzésekhez vezethet! A kisebb égések esetében az égett felületet tartsd hideg csapvíz alá, és folyass rá addig vizet, amíg nem enyhül a fájdalom. Hogy védd a sérült felületet, fedd le az említett területet steril kötszerrel. Használj nem öntapadós kötszert, ha van rá lehetőséged, és lazán fedd le a sebet, hogy ne tapadjon túlságosan az égett felülethez. Továbbá ne kenjünk a sebre tejfölt, olajat, lisztet és semmi egyéb, háztartásban megtalálható élelmiszert.

Forró víz a sebre – HAMIS

Tévhit, hogy a forró víz megakadályozza a kórokozók elszaporodását a seben, csak további fájdalmat okoz. Ha a seb gondos tisztítás ellenére is szabad szemmel láthatóan nem elég tiszta, forduljunk orvoshoz, aki szakszerűen ki tudja tisztítani.

Amennyiben a seb mély, koszos vagy nagy, esetleg nem áll el a vérzés, keresd fel a sürgősségit vagy szükség esetén hívj mentőt.

(KamaszPanasz - Gy. A., WebMD)