elsősegély
#Betegségek

Így hívj mentőt, ha baj van!

2013.12.31.
2 perces olvasási idő

„Segítség!” – kiáltunk önkéntelenül, ha bajban vagyunk, rosszul érezzük magunkat vagy megsérülünk. Amikor más kerül ilyen helyzetbe, tőlünk várja a segítséget, de tudod, hogy mit kell tenni?

Ki nyújthat elsősegélyt?

Bárki, életkortól függetlenül. Sokszor a bajba jutott megnyugtatása és a mentők értesítése is felbecsülhetetlen segítség.

Mi az első lépés?

Ne ess pánikba, légy óvatos és körültekintő, használj ki minden lehetőséget. elsősegély

Tájékozódj, és kiálts segítségért!

Rosszullét vagy sérülés esetén gondold át, nem fenyeget-e téged vagy másokat is valamilyen veszély. Kérd meg társaidat segítsenek neked, értesítsetek felnőttet. Amennyiben felmerül az áramütés lehetősége, az első teendő az áramtalanítás, csak ezután szabad megközelíteni a beteget. Bizonyos esetekben – tűz, robbanásveszély, mérges gázok jelenlétekor nem tudod megközelíteni az áldozatot, meg kell várnod a szaksegítséget. Lehetőleg viselj gumikesztyűt (vagy nejlonzacskót), közlekedési balesetnél vegyél fel láthatósági mellényt.

Van-e különbség a rosszullét és a sérülés ellátása között?

Lényegében nincs, de sérülés, baleset, karambol esetén több veszély leselkedik ránk, elsősegélynyújtókra is. A rosszullétek hátterében leggyakrabban ismert betegség, akut megbetegedés, esetleg egy lázas állapot áll. De külső hatások is okozhatnak rosszullétet - például gáz belélegzés, extrém hőhatás, áramütés. Ha egyszerre és többnyire váratlanul többen lesznek rosszul, szinte biztos, hogy valamilyen külső hatás, esetleg mérgezés áll a háttérben.

Mivel kezdjük a betegvizsgálatot?

Minden esetben a legfontosabb a beteg állapotának felmérése. Szólítsd meg a bajba jutottat, kérdezd meg mi történt, milyen panaszai vannak. Ha válaszol kérdéseinkre, akkor eszméletén van. Ilyenkor előfordulhat, hogy értelmetlen dolgokat mond, nem emlékszik a történtekre, nem tudja, hol van, tehát zavart a tudatállapota. Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy nem szabad felügyelet nélkül hagyni még egy percre sem a beteget.

Honnan kérhetek segítséget?

Bármilyen telefonról a 104-es számon éred el a mentőket, ahol a diszpécser rögtön szakszerű tanácsot tud adni, hogy mit kell tenned addig is, amíg a mentő megérkezik. Baleset, karambol esetén az orvosi segítségen kívül a tűzoltókra, rendőrségre is szükség lehet, ilyen esetekben hívhatod a 112-es segélyhívót, nem csak Magyarországon, de az Európai Unió tagállamaiban is.

Mit kell mondanom a diszpécsernek?

A mentők ajánlása szerint az alábbi kérdésekre kell válaszolnod:

  1. Hol történt? (pontos cím, ennek hiányában a helyszín megközelíthetősége)
  2. Mi történt? (a sérülés, rosszullét bekövetkezte: pl. összeesett, eszméletlen; szívbeteg fullad; magasból esett, gépkocsi elgázolta; motorkerékpárral fának ütközött, stb.)
  3. Hány sérült, beteg van?
  4. Milyen sérülés, panasz, tünet észlelhető? (pl. földön fekszik, lábát fájlalja; sápadt, verejtékes; fullad, nyugtalan, ajkai elkékültek; földön fekszik, görcsöl, szája habzik)
  5. A bejelentő neve és telefonszáma (szükség lehet a bejelentő visszahívására, pl. pontatlan cím esetén!)
  6. Várjunk a mentésirányító esetleges kérdéseire (a történtek pontosítása érdekében fontos!), és csak ezután tegyük le a telefonkagylót.

(Dr. Ács Gábor)