térdsérülés
#Betegségek

A leggyakoribb térdsérülések

2014.05.16.
1 perces olvasási idő

Egy felmérés szerint az ortopédiai szakrendeléseket az elmúlt években térdproblémák miatt keresték fel legtöbben. A térd ízületei rendkívüli sérülékenyek; a sérült ízületeket sokszor műtét nélkül is sikeresen lehet kezelni, gyakran azonban az operáció a helyreállítás egyetlen módja.

A térdszalagok a sportolók esetében különösen veszélyeztetettek. A négy fő térdszalag sport közben ugyanis igen gyakran megsérülhet.

Elülső keresztszalag-sérülések

A gyors irányváltoztatás, a gyors futás közbeni hirtelen lassítás, az ugrás a keresztszalagok szakadását okozhatja. A síelők, a kosárlabdázók és a stoplis cipőt viselő focisták a sport jellegéből adódóan könnyen szenvedhetnek keresztszalag-sérülést.

Ligament collaterale mediale sérülése

A térdet kívülről érő hirtelen ütés következtében keletkező sérülés, amely elsősorban a kontaktsportok szerelmeseit, például a focistákat érinti.

Hátsó keresztszalag-sérülések

A térd elülső részét érő ütés, vagy egy egyszerű megbicsaklás következtében előforduló sérülés.

Porcleválás

Porcleválásról akkor beszélünk, ha meniscus-szakadás (ízületporc-szakadás) történik. A porc kollagénrostjai a térdízületekhez kötődnek. A porc egy ütést elnyelő szerkezethez hasonlóan működik. A porc a sport közbeni csavaró, forgó, lassító mozgásoknál könnyen sérülhet. A meniscust gyakran közvetlenül éri a sérülés.

Térdsérülések kezelése

Gyakran elegendő a pihenés, a duzzanat jegelése, kompressziós kötés alkalmazása, a láb felpolcolása. Komolyan megszívlelendő tanács azonban, ha az alábbiakat tapasztalod, mindenképpen fordulj szakorvoshoz:

  • roppanó hang, és a térded kifordul a sérülés pillanatában
  • komoly térdfájdalmaid vannak
  • nem tudod a térdedet mozgatni
  • sántítasz
  • a sérülés helyén duzzanat keletkezett

(WEBBeteg )