mandula
#Betegségek

Mandulaműtét - Hogyan zajlik?

2015.02.25.
2 perces olvasási idő

Ha sorozatosan begyullad a mandulád, előfordulhat, hogy az orvosod úgy dönt: el kell távolítani. Rémisztően hangzik, ezért összefoglaljuk, hogy mire számíthatsz, ha mandulaműtétre kerül sor.

A mandulák feladata

Valószínűleg nincs olyan ember a földön, aki ne hallott volna már a mandulákról. Azt azonban kevesen tudják, hogy valójában miért is vannak, mi a szerepük. És miért kell egyes embereknél eltávolítani? Nos, most ezekre a kérdésekre próbálunk meg választ adni.

A mandulák a torok hátsó részén találhatóak. A torkunk mindkét oldalán fellelhetőek, szerepük pedig a fertőzések elleni küzdelemben van.

Mandulagyulladás

Mandulagyulladás esetén a mandulát vírusos vagy bakteriális fertőzés támadja meg. A mandulák pirosak és duzzadtak lesznek, fehér és sárga váladék képződik felületükön. A mandulagyulladás járhat még:

  • torokfájással
  • fájdalommal nyelés közben
  • lázzal
  • reszelős hanggal
  • és nyirokcsomó duzzanattal a nyakon

Vannak, akik igencsak nagy mandulákkal rendelkeznek, így nehéz megállapítani csak ránézésre, hogy a mandula fertőzött-e vagy sem. Ha úgy gondolod, hogy neked mandulagyulladásod van, a legjobb, ha felkeresed az orvosodat. Ő meg fog vizsgálni, és talán lefuttat pár tesztet, hogy kiderítse, pontosan mi is a baj.

Mi az a torokmandula-műtét?

A torokmandula-műtét azt jelenti, hogy a torokmandulákat sebészeti beavatkozás során eltávolítják. Az antibiotikumos kezelés sikerének köszönhetően ma már nem a mandula-eltávolítás a leggyakoribb orvoslási módszere a mandulagyulladásnak. A megnagyobbodott mandulák gyógyszeres kezelés hatására idővel visszaállnak normál méretükre.

Természetesen lehetnek esetek, amikor az orvos még ma is jobbnak látja, ha eltávolítják a mandulát. Ilyen lehet például, ha valaki folyamatosan mandulagyulladással küzd, vagy, ha a megduzzadt mandulák ellehetetlenítik a levegővételt és a nyelést. A nehézlégzés különösen éjszaka lehet probléma. Ezt az állapotot obstruktív alvási apnoe-nak nevezik, ami tulajdonképpen az alvás közbeni légzés leállását jelenti. Ilyen esetekben nyilvánvaló, hogy sebészi beavatkozás szükséges.

Mi történik a műtét alatt?

A sebészet mindenképpen ijesztő hely lehet. Nem számít, hogy mennyire komoly, vagy mennyire rutin jellegű műtétről van szó. Ha neked mandulaműtéted lesz, előtte kérdezd meg az orvosod, hogy mire számíthatsz!

A legtöbb esetben a mandulaműtétet egy műtőben végzik, ahol a páciens általános altatásban részesül. A sebész a szájon keresztül veszi ki a mandulákat, egyetlen bőrön ejtett vágás nélkül. Amikor a procedúra befejeződött, a pácienst egy másik szobába viszik, ahol felébresztik. Legtöbbször a kórházban mindösszesen 5-10 órát kell töltened, bár tény és való, hogy van, akit ott tartanak éjszakára megfigyelésre.

Legalább egy hétre vagy többre lesz szükséged, hogy felépülj a mandulaműtéted után. Ezalatt a periódus alatt valószínűleg torokfájással fogsz küszködni, és az evés, ivás sem lesz egyszerű feladat. A hagyományos mandulaeltávolítás során az egész mandulát kiveszik. Van azonban egy másik módszer is, az ún. részleges mandulaeltávolítás. Kimutatták, hogy vannak esetek, amikor ez is ugyanolyan jól működik, mint a hagyományos módszer. Ezen eljárás során a mandula gyulladt részét távolítják el, viszont egy vékony réteget a torokizmok védelmére a helyén hagynak.

Ennek eredményeképp a felépülés sokkal gyorsabb. A páciens kevesebb fájdalmat érez, így kevesebb fájdalomcsillapítóra és egyéb gyógyszerre van szüksége. Az evés és az ivás is kevésbé fájdalmas ezen eljárás után. Sajnos azonban a részleges mandulaeltávolításnak is vannak hátrányai. Mivel egy kis darabka mandulaszövet még maradt a torokban, így van rá egy kis esély, hogy az a darab újra megduzzadhat, újra fertőződhet, és esetlegesen még több sebészi beavatkozáshoz vezethet. Ennek esélye szerencsére igen csekély.

Remélem, sikerült minden kételyt eloszlatnunk! Ha úgy érzed, baj van, menj el az orvosodhoz! Amint látod, nem fognak egyből a torkodban turkálni!

(KamaszPanasz - Cs.B., Kidshealth)