torokfájás
#Betegségek

A torokfájás okai

2023.10.12.
3 perces olvasási idő

Mindenki ismeri a maró, karmolásszerű érzést a torok hátsó részén. Az ok lehet olyan egyszerű, mint a száraz levegő, a szezonális allergia vagy a hideg időjárás. De néhány esetben a tettes a streptococcus, egy bakteriális fertőzés, amely veszélyt jelenthet, ha nem kezelik.

Csak kivizsgálás adhat biztos diagnózist, de vannak olyan jelek, melyek utalhatnak a Streptococcus pyogenes fertőzésre.

Vannak szokatlan pöttyeid?

Anyának igaza van akkor, amikor arra kéri a gyereket, hogy mondja: Á. Ha belenézünk a torokba, megláthatjuk a fontos nyomokat, melyek a fájdalmat okozzák. A Streptococcus pyogenes gyakran hoz létre felér foltokat a torokban és a mandulákon. Valamit a duzzadt, vörös mandulák is tünetek. A genny is látható a torok hátsó részén.

Megfázásszerű tüneteid vannak?

A köhögés és a garaton lecsorgó váladék kellemetlen érzést kelthet a torokban, de ezek a tünetek kevésbé valószínűek a Streptococcus fertőzésben. Amikor orrdugulás, orrfolyás és a többi megfázással járó tünet kíséri a torokfájást, akkor vírus a felelős.

Milyen magas a lázad?

A megfázás okozhat lázat, de ez általában alacsony. Az olyan torokfájás, ami magasabb mint 38 Celsius fokos lázzal jár, megnöveli a valószínűségét, hogy Streptococcus okozza a panaszokat. Az is lehet, hogy egyáltalán nem, vagy csak mérsékelt lázzal jár ez a fertőzés.

torokfájás okai

Megduzzadtak a nyirokcsomóid?

A Streptococcus okozhatja a nyaki nyirokcsomók megduzzadását és érzékennyé válását. Amikor a test egy része megfertőződik akkor a legközelebbi nyirokcsomók általában megduzzadnak, miközben munkájukat végzik.

Mennyire fáj?

A hideg okozta torokfájás lehet nagyon fájdalmas, de általában elmúlik egy pár nap alatt. Streptococcus fertőzés esetében a torokfájás általában súlyosabb és tartósabb, a fájdalom lehet olyan rossz, hogy alig bírsz nyelni. Bizonyos esetekben a Streptococcus okozhat hányingert, étvágytalanságot vagy feji és hasi fájdalmat is.

Kiütés?

Ritkább jele a Stretococcus fertőzésnek a nyakon és a mellkason megjelenő kiütés, ami végül az egész testen elterjed. Ha ez súlyosbodik, és a bőr dörzspapír érzetűvé válik, a fertőzést skarlátnak hívják. Bár ezek a kiütések ijesztőek lehetnek, pár nap után halványodni fognak, a komplikációk pedig antibiotikumos kezeléssel elkerülhetőek.

A Streptococcus egy bakteriális fertőzés

Az az oka annak, hogy olyan fontos különbséget tennünk a Streptococcus és a náthában jelentkező torokfájás között., hogy a Streptococcus egy baktérium, a náthát pedig többféle vírus okozhatja. Antibiotikumos kezelés szükséges a Streptococcus fertőzésben, ez csökkenti a szövődmények esélyét. Antibiotikumok nélkül a streptococcus szövődményekhez vezethet, melyek hatással lehetnek a szívre és más szervekre. Bár napjainkban ez ritka, de komoly betegséget okozhat.

Megfázás és antibiotikumok: csak mondj nemet

Nem tudsz megszabadulni a megfázás okozta torokfájástól antibiotikumokkal? Ennek az az oka, hogy a megfázást vírusok okozzák és az antibiotikumok csak baktériumok ellen hatnak. Különben is, ha feleslegesen szed antibiotikumokat, az hozzájárulhat a mikroba-rezisztencia egyre nagyobb problémájához. Amikor a baktériumok sűrűn ki vannak téve az antibiotikumok hatásának szuperrezisztens baktériumokká válhatnak, melyeket nem lehet kezelni a szokásos gyógyszerekkel.

Antibiotikumok a Streptococcus pyogenesre

Hogyha Sterptococcus pyogenes fertőzést diagnosztizáltak, az orvosod vagy egy 10 napig tartó antibiotikumot ír fel, vagy antibiotikum injekciót ad. Valószínűleg ettől egy-két napon belül jobban leszel, de a kezelést mindenképpen végig kell csinálnod, különben néhány baktérium túlélheti. Ne feledd, hogy a Sterptococcus az antibiotikumos kezelés után 24 órával is fertőző lehet, ezért gyakran moss kezet, és a dolgaidat ne add oda másoknak. Fontos még, hogy a betegség után a fogkefédet is dobd ki.

A torokfájás otthoni ápolása

Mindegy, hogy a torokfájás oka Streptococcus fertőzés vagy egyszerű megfázás, vannak lépések, melyeket megtehetsz otthon, hogy enyhítsd a fájdalmat. Egy trükk, amely megnyugtatja a fájó torkot: gargalizálás sós vízzel. Keverj egy teáskanálnyi sót egy pohár vízbe, hogy könnyen orvosold a fájdalmat. Ez a módszer segít megőrizni a torok nedvességét és csökkenti a maró, karcolás-szerű érzést, ez a náthában elegendő, de a Streptococcus fertőzésben nem.

Párásító és párologtató

A gőz belégzésével, mely akár párásítóból, akár párologtatóból származik, nedvesen tarthatjuk a torkot és csökkenthetjük a fájdalmat. Ugyanezt az eredményt kapod, ha a mosogató fölé támaszkodva forró víz felé tartod a fejed. Takard le a fejed egy kendővel vagy törölközővel, ez felfogja a gőzt, és lélegezz mélyeket. Próbáld ki ezt 5-10 percig naponta többször is.

Meleg borogatás

Helyezz melegítő párnákat a torkod külső részére, a nyakadra. Vagy csinálj magadnak meleg borogatást egy forró vízzel benedvesített törölközővel. Ez különösen megnyugtató, ha a nyaki nyirokcsomóid fájnak.

Folyadékfogyasztás

Mivel a láz és a nehéz nyelés kiszáradáshoz vezethet, ezért fontos, hogy növelje a folyadékbevitelt, hogy tegyen ellene. A víz és a gyömbér is jó választás. Kerüljük a citrusfélékből készülő italokat, amelyek irritálhatják a gyulladt torkot.

Fájdalomcsillapítók

A házipatikában is megtalálható fájdalomcsillapítók, mint a paracetamol, ibuprofen, naproxen átmenetileg tompítja a torokfájást.

Torokfájás elleni spray-k és szopogatótabletták

Megnyugathatod a torokfájást zsibbasztó spray-jel vagy szopogatótablettával is.Hordj magadnál utazó-méretű torok spray-t a pénztárcádban vagy a táskádban.

Orrcseppek

Ha meg vagy fázva és folyadék csöpög az orrodból, és ez irritája a torkod érdemes kipróbálnod az orrspray vagy az orrcseppeket, ami megakadályozza a váladékcsorgást és adhat a torkodnak némi enyhülést. Bizonyos gyógyszerekkel történő együttes alkalmazása veszélyes lehet, ezért alaposan olvasd el a betegtájékoztatót az alkalmazás előtt!

Nem szűnő torokfájás

Ha a torokfájás tovább tart 1 hétnél, vagy rosszabb lesz, újra menj el orvoshoz. Lehet, hogy a korábbi vírusfertőzés bakteriálisan felülfertőződött! A folytonos torokfájás a savas visszafolyás jele is lehet, mononukleózis, vagy egyéb körülmény. Gyakori esetekben egy szexuális úton terjedő betegség a felelős érte.

(KamaszPanasz - S. A., webmd.com)