csók
#Betegségek

Mi az a csókbetegség?

2024.03.08.
2 perces olvasási idő

Nem, ez nem a felnőttek újabb kísérlete a kamaszkori szerelem késleltetésére. A betegség igenis létezik, elhúzódó magas lázzal, torokfájással, nyirokcsomó megnagyobbodással, hányingerrel és kiütéssel jár. Nevéhez hűen leginkább csókolózással terjed. Jó hír, hogy általában 2-3 hét alatt magától gyógyul.

A csókbetegség, tudományos nevén a mononucleosis infectiosa (magyarosan mononukleózis) olyan megbetegedés, mely leggyakrabban serdülőkorban fordul elő. A diagnózis felállításához laboratóriumi vizsgálat szükséges, mert pusztán a fizikális jelek alapján a betegség nem határozható meg.

A csókbetegség tünetei

A betegség elhúzódó magas lázzal, torokfájással, nyirokcsomó megnagyobbodással jár. Emellett a beteg panaszkodhat rossz közérzet, hidegrázás, fejfájás, gyengeség, izomfájdalom, hányinger, hányás, hasfájás, ízületi fájdalom meglétére is. A tünetek sokban hasonlítanak az influenzáéra, ám vannak különbségek is a két vírus okozta megbetegedés között.

Ritkán bőrpír és bőrkiütés megjelenése tapasztalható, amely antibiotikum adása esetén törvényszerűen megjelenik. Valószínűsíthető, hogy a vírusfertőzés következtében olyan molekulák keringenek a vérben, melyek az antibiotikummal reakcióba lépnek és a bőr kipirulását, viszketését idézik elő.

A mononucleosis infectiosa bár igen kellemetlen tünetekkel jár, az esetek többségében 2-3 hét alatt spontán gyógyul. A torokfájás az első hét végén a legerősebb, a láz akár 2-3 hétig is folyamatosan fennmaradhat, akár a többi tünet elmúlása után is.

Mi okozza?

A csókbetegség hátterében az esetek több mint 80%-ában egy olyan herpeszvírus áll ( Epstein-Barr Vírus, EBV), amellyel a lakosság 90%-a fertőződik meg élete során legalább egyszer.

A terjedés főleg a nyál közvetítésével történik, így szoros közelségben élő közösségekben (család) nagyon valószínű a fertőzés átadása. A fejlettebb államok lakossága jellemzően 15-24 éves kora között találkozik először a vírussal, ami a torok és az orr nyálkahártyájában is képes életben maradni, hogy a későbbiek folyamán fertőzésforrás legyen.

Az orvos a nyirokcsomók testszerte jelentkező megnagyobbodását tapasztalhatja, melyek közül a nyakon maga a beteg is kitapinthatja a megnagyobbodott nyirokcsomókat. A hasi betapintás során a máj és a lép megnagyobbodása is észlelhető az esetek nagy részében. Nem ritkán a lép még évekkel a fertőzés lezajlása után is megnagyobbodott.

Bonyolult diagnózis?

A felsorolt tünetek sokszínűsége és az egyéni eltérések gyakorisága miatt a betegség diagnózisára nem minden esetben kerül sor. Nagyrészt azért, mert mire az beteg orvoshoz kerül, már jobban van, vagy a tünetek meg is szűntek. Kezdeti stádiumban az influenza mellett a tünetek a tüszős mandulagyulladással is könnyen összetéveszthetők.

A diagnózis felállításához a vérvétel eredménye, a vérképben látható eltérések kimutatása nagymértékben hozzásegít.

Hogyan kezelhető a betegség?

A terápia főként a kellemetlen tünetek kezelésére irányul. A betegség erőteljes megjelenése és várhatóan elhúzódó időtartama, a beteg legyengült fizikai állapota miatt ágynyugalom, kímélet szükséges. Fontos a láz miatt a megfelelő, bőséges folyadék utánpótlás. A torokfájdalom és az esetleges egyéb fájdalmak, pl. ízületi fájdalom fájdalomcsillapítókra jól reagál.

Alapesetben nagyjából egy hónap vagy kicsit több idő, míg a betegség elmúlik, ezt követően pedig még több hetet is igénybe vehet, míg a nyirokcsomók visszahúzódnak. Az átvészelt betegség után emellett a fáradékonyság még hónapokon át is eltarthat.

Lehetséges szövődményei

A betegség a szervezet bármely szervét képes megbetegíteni. A szövődmények többsége az alapbetegséghez hasonlóan spontán gyógyul, ám ritkán, főleg mikor legyengült szervezetet támad meg, a kór komolyabb kimenetelű is lehet.

Szerencsére a súlyos szövődmények kialakulása nagyon ritka. Leggyakrabban májgyulladás alakul ki, ritkábban sárgaság jelenhet meg. Az esetek 1 százalékában a központi idegrendszer is érintetté válik, ideggyulladások, agyvelőgyulladás, sclerosis multiplex, Guillain-Barré szindróma formájában. Nagyon ritkán előfordulhat légzési nehézség, esetleg leállás, valamint a vesék károsodása.

(Forrás: WEBBeteg)