Betegségek, kórokozók

#Betegségek #kórokozók

82 db cikk a témában

Hepatitis E: tünetek, kezelés
#hepatitis E
2024.04.11.

Hepatitis E: tünetek, kezelés

A hepatitis E vírus a széklet útján és szájon keresztül terjed, valamint elkaphatják azok is, akik fertőzött vizet fogyasztottak, illetve fertőzött nyers sertés, vaddisznót fogyasztottak, illetve a rágcsálók húsától is el lehet elkapni.

Mi az a csókbetegség?
#csók
2024.03.08.

Mi az a csókbetegség?

Nem, ez nem a felnőttek újabb kísérlete a kamaszkori szerelem késleltetésére. A betegség igenis létezik, elhúzódó magas lázzal, torokfájással, nyirokcsomó megnagyobbodással, hányingerrel és kiütéssel jár. Nevéhez hűen leginkább csókolózással terjed. Jó hír, hogy általában 2-3 hét alatt magától gyógyul.

Az éjszakai köhögés okai és kezelése
#köhög
2024.02.23.

Az éjszakai köhögés okai és kezelése

Neked és a hálótársad számára is zavaró, ha álmodból rendszeresen kellemetlen köhögésre ébredsz. Az éjszaka folyamán jelentkező köhögés kiváltó okairól és kezeléséről dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász nyilatkozott.

Mit tehetsz a fogkőképződés ellen?
#fogkő
2023.10.29.

Mit tehetsz a fogkőképződés ellen?

A fogaid megfelelő ápolása nemcsak a vonzó, igényes megjelenés elengedhetetlen eleme, az egészséged megőrzése érdekében is figyelmet kell fordítanod rá.

Elváltozások a nemi szerven: a balanitis és a balanoposthitis
#balanitis
2023.08.31.

Elváltozások a nemi szerven: a balanitis és a balanoposthitis

A balanitis a pénisz makkjának, a -posthitis az előbőrnek a gyulladása. A két állapot ritkán fordul elő külön-külön. Gyermekkorban általában valamilyen sérülés (pl. erőltetett hátrahúzás során keletkezett berepedés), vagy az ott megtelepedő kórokozók okozhatják a gyulladást (pl. smegma felgyülemlése, vizeletpangás). Szexuálisan aktív kamaszok esetén a nemi úton terjedő betegségek lehetőségére is gondolnunk kell.

Mit tehetsz szemárpa ellen?
#szemárpa
2023.08.26.

Mit tehetsz szemárpa ellen?

Jaj! Mi az a kis dudor a szemhéjadon? Némi odafigyeléssel megelőzhető vagy csökkenthető a kialakulásuk, ám nem olyan egyszerű megszabadulni tőle.

Torokgyulladás a légkonditól?
#légkondi
2023.07.28.

Torokgyulladás a légkonditól?

A torokfájás- és gyulladás nem csak a hideg évszakban jelentkezhet, nyáron is sokan szenvednek a fájdalomtól, kaparó érzéstől. Dr. Augusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész szakorvos a tüneteket, az okokat és a kezelés jelentőségét összegezte.

Utazók hasmenése
#hasmenés
2023.07.14.

Utazók hasmenése

Kevés olyan kellemetlen dolog létezik a világon, ami tönkre tehet egy tökéletesnek indult utazást, mint valamelyik kiránduló betegsége. Csoportos utazásnál akár egy ember megbetegedése is rányomhatja elemi bélyegét az utastársak hangulatára, és a jókedv, a kellemes kiruccanás máris odalesz.

Éld túl a vakációt!
#nyár
2023.07.05.

Éld túl a vakációt!

Itt a nyár, elkezdődtek a szabadságolások, indulhat a vakáció! Ám ennek a szezonnak is megvannak a hátrányai. Akár itthon töltjük a nyaralásunkat, akár külföldön, fel kell készülnünk a megbetegedésekre is.

A gyomorhurut
#gyomorhurut
2023.05.02.

A gyomorhurut

A gyomorhurut, vagyis gastritis a gyomor nyálkahártyájának gyulladását jelenti, mely gyakran jelentkezik hasmenéssel és hányással. Az ok általában vírusos vagy bakteriális fertőzés.

Gyakori betegségek tinédzsereknél
#betegség
2022.05.27.

Gyakori betegségek tinédzsereknél

A tinédzserkor zavaros időszak lehet. Sok változás történik, ami mindenkinek nehéz lehet. A tizenévesek teste gyermekről felnőttre változik, és az érzelmek mindenhol jelen vannak.

#fog
2021.10.30.

Az elhanyagolt fogazat veszélyes következményei - Gondoltad volna?

Közismert, hogy a szívinfarktust előidéző rizikófaktorok közé tartozik az elhízás, a magas vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint. Dr. Bajusz Örs, parodontológus fogszakorvos az elhanyagolt fogazatot is a kockázati tényezők közt említette.