fogkő
#Betegségek

Mit tehetsz a fogkőképződés ellen?

2023.10.29.
2 perces olvasási idő

A fogaid megfelelő ápolása nemcsak a vonzó, igényes megjelenés elengedhetetlen eleme, az egészséged megőrzése érdekében is figyelmet kell fordítanod rá.

A rendszeres fogmosás önmagában nem elég ahhoz, hogy biztosan elkerüld a fogszuvasodás kellemetlenségeit. Nagyon fontos, hogy milyen eszközzel és milyen technikával végzed a tisztítást. A helyes fogápolás szabályairól a fogorvosod is felvilágosíthat, amikor például éves ellenőrzésen veszel részt.

Milyen fogkefét használsz?

A fogkefe vásárlásakor elsődleges szempont a sörték minősége. A szakemberek általában a közepes, illetve a puha sörtét ajánlják. A túl kemény sörtéjű fogkefék használatát inkább mellőzd, mert erős dörzsölés hatására a fogzománc és az íny sérülését okozhatják. Ha fogszabályzót viselsz, elektromos fogkefével csak óvatosan moss fogat!

A fogkefe nem alkalmas a fogak közötti területek tisztítására, pedig ezeken a helyeken alakul ki a leggyakrabban fogszuvasodás. Nagyobb rések, valamint ínyproblémák esetén érdemes fogköztisztító kefét használnod, de a művelethez fogselymet is választhatsz. Ebből szintén széles a kínálat. A vékony selyemszál a normál fogazat ápolását segíti. A fogselyemnek azt a típusát, amelynek a középső szála fonálszerűen vastag, akkor érdemes alkalmaznod, ha fogpótlás vagy híd van a szádban.

Fogkrém és szájzuhany

Fogápolás helyesenA reklámok egymást tromfolva igyekeznek meggyőzni arról, hogy az általuk kínált fogkrém a lehető legideálisabb fogápolási termék. Sokan viszont azon a véleményen vannak, hogy valójában a fogmosásnál nem is annyira fontos a fogkrém, mert a fogak egészségének megőrzése kizárólag a megfelelő tisztítási technikától függ.

Használhatsz szájzuhanyt is, amely kedvező hatással bír az íny vérkeringésére. Ha emellett döntesz, légy alapos, hogy az ínybarázdákban se tapadhasson meg semmilyen baktérium. Baktériumforrás lehet a nyelved is. A felszínén megtelepedő baktériumok eltávolítását elősegíti ugyan a nyelvtisztító kefe alkalmazása, de nélküle is végbemegy egyfajta természetes öntisztulás.

Utána hiába sikálsz

Az ételmaradékok, baktériumok, hámsejtek és immunsejtek lepedéket képeznek a fogak felszínén, amely 20 százalékban szilárd anyag, a fennmaradó jelentős része viszont baktérium. A szájüregben egészséges állapot esetén is nagyszámú baktériumállomány található, amelynek fontos védelmi szerepe van például a nyálkahártya épsége szempontjából. Ennek megfelelően tehát a fogápolásnak nem az a célja, hogy elpusztítsa az összes baktériumot, hanem, hogy fenntartsa azok egyensúlyi állapotát, meggátolja a túlburjánzásukat.

Néhány fogmosástól mentes nap elég ahhoz, hogy a foglepedék (dentális plakk) megkeményedjen. Elmeszesedésekor sárgásbarna árnyalatúvá válik, és érdes felületű, kőszerű réteget képez. Így alakul ki a fogkő, amelyet viszont utána már hiába sikálsz, csak a fogorvosod tudja eltávolítani. Mindenképp érdemes évente két alkalommal fogászati ellenőrzésen részt venned - akkor is, ha panaszmentes vagy -, mert például az íny alatti tartományban szabad szemmel nem látható fogkő lehet.

Forrás: WEBBeteg.hu