reflux
#Betegségek

Szájszag és savas reflux

2012.02.09.
1 perces olvasási idő

Ha rendszeres fogmosás mellett is kellemetlen szájszagod van, fordulj orvoshoz, mert a panaszod hátterében komoly egészségügyi probléma is állhat.

A szájban élő baktériumok túlzott szaporodása miatt fertőzés alakulhat ki, amelynek az egyik tünete a kellemetlen szájszag. Amikor tehát orvoshoz fordulsz, elsőként a szájüreged komplex kivizsgálására számíthatsz. Ellenőrzik, hogy fennáll-e valamilyen gyulladás, amelyet a fertőzés okozott. Megvizsgálják a fogazatodat, mert egy szuvas fog, a fogíny gyulladása vagy egyéb fogágybetegség is okozhat szájszagot.lehelet

Rossz lehelet és a reflux

Bizonyos esetekben a szájszagért a nyelőcsőbe visszaáramló gyomornedvek a felelősek. Ez savas reflux (GERD) esetén következik be, amikor a nyelőcső alsó záróizma rendellenesen működik. A gyomor savas tartalmának normálistól eltérő mozgása során jellegzetes, fanyar lehelet keletkezhet.

Reflux miatt a betegek - többek között - gyomorégést vagy torokfájást is tapasztalhatnak, sokan mégis leginkább a szájszag miatt szoronganak, hiszen a kellemetlen lehelet előnytelenül befolyásolja a társas életüket. A probléma megfelelő orvoslásának hiánya súlyos pszichés következményekkel járhat, depresszióhoz vezethet.

A reflux következményeként súlyosan sérülhetnek a fogaid, mert a visszaáramló gyomorsav károsítja a fogzománcot. Ebben az állapotban nagyobb a kockázata a fogszuvasodás veszélyének, ami ugyancsak a rossz szájszag fokozódását okozhatja.A refluxos betegek ráadásul szeretnek mentolos cukorkát szopogatni, hogy csillapítsák a szájukban tapasztalható égető érzést, illetve fokozzák a nyáltermelésüket. Atovábbi fogszuvasodás elkerülése érdekében célszerű cukormentes változatot választani.

Hagyományos szájszag (halitosis)

Olykor a kellemetlen leheletért az elfogyasztott étel a felelős. Fontos, hogy ne ess túlzásba a zsíros, rántott fogások, illetve a paradicsomos élelmiszerek terén. A csokoládé, a koffein és az alkohol mértéktelen fogyasztása is szájszagot okozhat.

(WEBBeteg)