szájszag
#Betegségek

Szájszag: kínos, de kezelhető!

2015.12.08.
1 perces olvasási idő

A szájszag igen kellemetlen, zavaró probléma. Legtöbbször az okozza a gondot, hogy akinek szájszaga van, nem érzi ezt, mások pedig nem szólnak, mert nem akarják megsérteni. Hiába azonban a tagadás, ha a probléma létezik.

Bizonyos esetekben, például ha hagymát eszel, érzed, hogy rossz a szájízed. Ez teljesen normális, hiszen a hagyma erős aromájú, de igen egészséges zöldség. Legjobb, ha este eszed, mikor már nem mész sehova, és ilyenkor fogmosás előtt rágcsálj egy kis zellert, ugyanis ez elveszi a szagot.

Mi a kiváltó ok?

A szájszagot a szájüregben elszaporodó anyagcseretermékeket kiválasztó baktériumok okozzák. Ha a nyáltermelésed megfelelő, ezek a baktériumok nem maradnak meg, azonban minden olyan tényező hatására, ami szájszárazságot okozhat, (mint például az alvás, a szájon át történő légzés, a túlzása vitt fogyókúra) a baktériumok a szájüregben maradhatnak, és szaporodhatnak.

Mivel a szagképző baktériumok főleg az ínyen, a nyelven és fogak között telepednek meg, az ápolás és a megelőzés először is a fogmosásánál kezdődik. Használj kiegészítésképpen fogselymet, és a nyelvedet is minden nap alaposan sikáld le! A legtöbb fogkefének már van a hátulsó felén egy nyelvkaparó, amivel a lepedéket le lehet kaparni. Ha a tiéden nincs, bátran megteheted a sörtés felével is.

Előzd meg!

A rendszeres fog- és szájápoláson kívül, az alábbi táplálékkiegészítők segíthetnek a szájszag elkerülésében, megszüntetésében:

  • Igyál sokat! Lehet, hogy a szagok azért alakultak ki, mert nem vittél kellő mennyiségű folyadékot a szervezetedbe, így a szád kiszáradt.
  • A bors- és a fodormenta tea fogyasztása is nagyon hatásos. Nem csak a kellemes illattal, hanem a baktériumölő hatásával is számolhatsz!
  • Az aromás fűszerek, mint az édeskömény és az ánizsmag elűzik a rossz szagokat. Ilyen még a petrezselyem, vagy bármely klorofillt tartalmazó növényből készített lé. Mielőtt lenyelnéd a klorofill tartalmú folyadékokat (búzacsíra, spirulinamoszat), alaposan öblögesd velük át a szádat.

Ha a problémák a megfelelő ápolás ellenére is fennállnak, érdemes felkeresni egy fogorvost, hátha egy romló fog áll a szagok hátterében. Ha ő sem talál semmit, akkor menj el a háziorvosodhoz, mert a probléma hátterében valószínűleg szervi gond áll, amit érdemes minél hamarabb kezeltetni!

(Gy.A.)