rossz szájszag
#Betegségek

Rossz a leheletem, mi az oka?

2021.10.04.
1 perces olvasási idő

Lassan már itt az első csók ideje, csak az a problémám,hogy rossz a szájszagom és ezzel nem szeretném elrontani az egészet. Fogat minden egyes nap mosok, de úgy látszik, egy belső probléma okozza nálam a gondot. Mit csináljak? - Válogatás a Szakértő válaszol rovat kérdéseiből.

Kedves Levélíró!

A legfontosabbat megtetted: minden nap mosol fogat, gondolom, többször is. Van-e esetleg rossz fogad ennek ellenére? Mert ha igen, az is okozhat kellemetlen leheletet, ugyanígy a lerakódott fogkő is. Először a fogorvost kellene felkeresned, ha mostanában nem jártál nála. Ő megállapítja, hogy van-e fogászati ok a háttérben és szükség esetén a kezelést is elkezdi. Ha mindent rendben talál, akkor gasztroenterológus szakorvoshoz (a gyomor-bél rendszer betegségeivel foglalkozik) kellene beutalót kérned a háziorvosdtól, mert egyes belgyógyászati betegségek is okozhatnak szájszagot.

Változatos fogászati okok a háttérben

A rossz leheletnek számos oka lehet. Az orvosilag halitózisnak nevezett jelenség (rossz lehelet) okai kóros folyamatok lehetnek. Ez a kellemetlen szag kiindulhat a szájüregből, a tüdőből, de az emésztőrendszerből is.

A szájüregből eredeztethető szájszagért leggyakrabban a hiányos szájhigiénia tehető felelőssé, de súlyos fogágybetegségek (például az így és a fog közötti tasakban gennytermelő baktériumok szaporodása, fogágygyulladás, parodontitis), a csökkent nyáltermelődés, a lepedékes nyelv, vagy a szájüregben kialakult, bakteriálisan felülfertőzött sebek is okozhatnak nálad hasonló kellemetlenségeket. Amennyiben rendszeres fogmosással, fertőtlenítő szájöblítők egy-két hetes használata után sem múlik a szag, fordulj fogorvoshoz!

Nemcsak fogászati oka lehet a rossz leheletnek

A szájszag indulhat a légutakból vagy a gyomorból is. A gyomorszáj elégtelen záródása (reflux, rekeszizomsérv), vagy bármilyen pangó, gennyes váladék a tüdőben (tüdőgyulladás vagy hörghurut esetén) is okozhat nálad rossz leheletet, mint ahogy a krónikus arcüreggyulladás is előidézheti a problémát. A rossz szájszag utalhat ugyanakkor előrehaladott máj-, vagy vesebetegségre is. Elhanyagolt, vagy fel nem ismert cukorbetegség legjellemzőbb tünete lehet az acetonos-gyümölcsillatú lehelet, ha ilyet tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz.

(KamaszPanasz)