Betegségek, vese

#Betegségek #vese

19 db cikk a témában

Vesekő tizenéveseknél
#vesekő
2023.04.17.

Vesekő tizenéveseknél

A vesekő az elmúlt 20 évben egyre gyakoribbá vált a gyermekeknél és a tizenéveseknél. Bármilyen korú gyermekeknél, sőt még koraszülötteknél is előfordulhat, de a legtöbb kő a tinédzsereknél bukkan elő.

Mi utalhat vesecisztára?
#vese
2023.02.17.

Mi utalhat vesecisztára?

A vese cisztái lehetnek többfélék, van, amikor csak egy veseciszta van, olyan is, amikor több, és olyan kórkép is létezik, amikor a vese egész állománya cisztákkal van tele, ilyen például a policisztás vagy multicisztás vesebetegség, e két utóbbi az örökletes betegségek közé tartozik.

#rossz szájszag
2021.10.04.

Rossz a leheletem, mi az oka?

Lassan már itt az első csók ideje, csak az a problémám,hogy rossz a szájszagom és ezzel nem szeretném elrontani az egészet. Fogat minden egyes nap mosok, de úgy látszik, egy belső probléma okozza nálam a gondot. Mit csináljak? - Válogatás a Szakértő válaszol rovat kérdéseiből.

Mi okozhat krónikus veseelégtelenséget?
#vese
2020.08.31.

Mi okozhat krónikus veseelégtelenséget?

Kezdetben akár tünetmentes is lehet a krónikus veseelégtelenség. A betegség előrehaladásával azonban egyre több panasz jelentkezik. Ezek egy része a szervezetben maradt salakanyagok következménye.

#wilms tumor
2016.06.24.

A Wilms tumor, vagyis a vesedaganat

A Wilms-tumor a leggyakoribb gyermekurológiai daganat. A vesében található differenciálatlan, éretlen sejtekből ered, és éretlen hám- és kötőszöveti elemekből épül fel. A gyermekkori daganatoknak körülbelül 7 százalékát képezi.

#vese
2014.07.04.

A vese morfológiai (alaki) rendellenességei

A vese a kiválasztó szervrendszerhez tartozik, feladata a vér szűrése, a salakanyagok kiválasztása a vizeleten keresztül. Fejlődési rendellenességei igen sokfélék lehetnek.

#vese-dialízis
2014.03.13.

A vese-transzplantáció

A vesével mindaddig nem sokat foglalkozunk, amíg nem okoz semmilyen problémát. Szükségesek az életben maradáshoz, mivel kiszűrik a káros és felesleges anyagokat a testben, például a plusz folyadékot vagy sót. Ha nem működnek jól (ezt nevezzük veseelégtelenségnek), az embernek vese-dialízisre kell járnia, vagy át kell esnie egy veseátültetésen.

#vese
2013.12.17.

Akut veseelégtelenség

Az akut veseelégtelenség (insufficientia renis acuta) a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, illetve súlyos esetben megszűnése.

#vese
2013.07.29.

Új vesével 15 évesen

Dávid alig egy hónapja kapott új vesét, hetente jár utógondozásra, mindennap gyógyszert kell szednie, figyelnie kell az étkezésre - gyökeresen megváltozott az élete. Történész szeretne lenni, szeptembertől kezdi a gimnáziumot.

#vese-transzplantáció
2013.03.14.

Mi történik a vese-transzplantáció során és után?

Miután bekerülsz a kórházba, valószínűleg vérmintát kell adnod, amellyel egy antitestre vonatkozó tesztet futtatnak le. Ez azért szükséges, mert a teszt során kiderül, hogy az immunrendszered be fogja-e fogadni az új vesét. Ha a teszt eredménye megfelelő, és megvan a megfelelő vese, kezdődhet az átültetés. Ma van a Vese Világnapja.

#leptospirózis
2012.11.09.

Leptospirózis: Patkányok és rókák terjesztik

A leptospirózis egy fertőzés, melyet a spirochéta nevű baktérium okoz. A baktérium a szennyezett vízben és talajban található és kisebb horzsoláson, vágáson, de a szájon, a szemeken és az orron keresztül is bekerülhet az emberi szervezetbe. Ezután a véráramba jut és szétterjed a testben.

#húgyúti kövesség
2012.08.22.

A húgyúti kövesség kezelése

A húgyúti kőbetegség gyógykezelése a következő elemeket foglalja magában: fájdalomcsillapítás (görcsoldás), szintén fájdalomcsillapítási céllal illetve a súlyos szövődmények megelőzése céljából végzett vizeletelterelés, spontán kőürülést elősegítő lépések, kőoldás, kőeltávolítás.

#Lola
2012.06.01.

Lola: a vesebetegség megtanított vigyázni magamra

Lola saját betegségei miatt is jól tudja: mindennél fontosabb az egészséges táplálkozás. Mióta tinédzser korában kiderült, hogy gyógyíthatatlan vesebetegséggel kell leélnie az életét, fokozottan ügyel az egészséges táplálkozásra.

#magas vérnyomás
2012.05.30.

Új eljárás a magas vérnyomás kezelésére

Elvégezték az első, sikeres beavatkozást a hagyományos kombinált gyógyszeres kezeléssel nem gyógyítható magas vérnyomással küzdő betegnél a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Kardiológiai Intézetében.