húgyúti kövesség
#Betegségek

A húgyúti kövesség kezelése

2012.08.22.
1 perces olvasási idő

A húgyúti kőbetegség gyógykezelése a következő elemeket foglalja magában: fájdalomcsillapítás (görcsoldás), szintén fájdalomcsillapítási céllal illetve a súlyos szövődmények megelőzése céljából végzett vizeletelterelés, spontán kőürülést elősegítő lépések, kőoldás, kőeltávolítás.

A vesekólikás beteg ellátásának első lépése minden esetben a görcsoldás. A hazai gyakorlatban hagyományosan a vesegörcsöt a fájdalomcsillapító és a simaizom görcsoldó kombinációjával kezeljük. Amennyiben ezekre a gyógyszerekre nem reagáló vesegörcsökkel állunk szemben, vagy lázzal, hidegrázással járó következményes akut vesemedence gyulladás alakul ki, vizeletelterelést kell végeznünk.


Az 5 mm-nél kisebb vese, és vesevezeték kövek spontán távozásának valószínűsége igen nagy, de még az 5-10 mm-es kövek is jó eséllyel kiürülhetnek. A kő távozását bőséges folyadékfogyasztással, fokozott testmozgással, bélmozgatással, beöntéssel, vízhajtó adagolással gyorsíthatjuk.

Szájon át bejuttatott gyógyszerrel történő kőoldás kizárólag a húgysavkövek esetén lehetséges. A kezelés célja a vizelet lúgosítása, 6,2-7-es pH elérése.

Ha a húgyutakban elhelyezkedő kő spontán kiürülésének valószínűsége kicsi (a kő átmérője meghaladja a 6-7 mm-t), ha a gyógyszeres kezelés ellenére 2-3 napon túl is fennáll a vesekólika, ha romlik a vesefunkció, a kő aktív eltávolítása indokolt.

Legkevésbé megterhelő eljárás az 1980-as évek elejétől elérhető ESWL terápia. A módszer lényege, hogy testen kívül gerjesztett nagy energiájú lökéshullámokat adunk le a kőre fókuszáltan. A lökéshullám azon tulajdonságát használjuk ki, hogy a folyadékban gyakorlatilag változás nélkül keresztülhalad, szilárd testnek ütközve viszont abban alakváltozást hoz létre. Így a kő széttöredezését érjük el anélkül, hogy a vese, vagy a környező szervek károsodnának. A kő célzását vesekövek esetén ultrahang, vesevezetékkövek esetén röntgen berendezéssel végezzük. A beavatkozás érzéstelenítést nem igényel, gyermekek kőzúzása azonban altatásban történik. Felnőttek esetén összességében a lökéshullám kezelés a kövek 90%-át képes eltávolítani.

Végső megoldásként szóba jön még műtéti megoldás is, mely többféle technikai megoldást foglalhat magába.

(Dr. Csuth Ágnes)