Betegségek, vizelet

#Betegségek #vizelet

31 db cikk a témában

Miért pisilnek többször a nők? - Hiperaktív hólyag
#pisilés
2024.04.10.

Miért pisilnek többször a nők? - Hiperaktív hólyag

Bármely fiú/férfi, aki tett már meg hosszabb autóutat lányokkal/nőkkel, egyetért abban, hogy a lányok pisisebbek, azaz sokkal többször pisilnek, mint a fiúk. Akármelyik benzinkútnál, vagy útszéli pihenőnél is állsz meg, szemmel láthatóan sokkal hosszabb a sor a női WC előtt. Mi lehet ennek az oka?

Véres vizelet - mire utalhat?
#vizelet
2024.03.26.

Véres vizelet - mire utalhat?

A véres vizelet nagyon sok betegség kísérő tünete lehet, ezért a diagnózis felállítása során nagyon fontos, hogy milyen tünetek kísérik a panaszt, illetve, hogy a vizeletben friss vér, rózsaszínes elszíneződés, esetleg barnás, cola-színű elszíneződés van.

A leggyakoribb nőgyógyászati betegségek
#nőgyógyászati problémák
2024.02.08.

A leggyakoribb nőgyógyászati betegségek

Sorra vettük a leggyakoribb nőgyógyászati betegségeket, a legáltalánosabbtól a legösszetettebbig. Baktériumok, más betegségek és egyéb fertőzések: minden, ami egy női szervezetet fenyegethet. Tudj meg többet arról, mire kell odafigyelned!

Herpes genitalis - herpesz a nemi szerveken
#herpesz
2023.12.31.

Herpes genitalis - herpesz a nemi szerveken

A herpeszvírusok családjába tartozó vírusok a leggyakrabban fertőzést okozó kórokozók. A Herpes egyaránt okozhat fertőzést az ajak, az orr bőrén és a nemi szerveken is. A genitális herpesz kezelése a fennálló tünetek gyógyítását jelenti, maga a fertőzés nem szüntethető meg - amint az immunrendszer egyensúlya megbomlik, a betegség kiújul, és legsúlyosabb szövődményként akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet.

A kiszáradás (dehidratáció) tünetei és veszélyei
#dehidratáció
2023.07.20.

A kiszáradás (dehidratáció) tünetei és veszélyei

A nyári melegben fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra! Betegség vagy elégtelen folyadékfogyasztás esetén felmerülhet a kiszáradás veszélye, de ezen eleinte könnyű segíteni. Előfordulhat viszont, hogy a folyadékhiánynak tragikus kimenetele lesz.

Hólyaghurut
#hólyaghurut
2023.07.03.

Hólyaghurut

A hólyaghurut tünetei a következők: állandó vizelési inger, gyakori vizelés, és esetleg erős, görcsös fájdalom a vizeléskor vagy véres vizelet. Ezek a tünetek elég egyértelműek, így hamar orvoshoz kell fordulni.

Vesekő tizenéveseknél
#vesekő
2023.04.17.

Vesekő tizenéveseknél

A vesekő az elmúlt 20 évben egyre gyakoribbá vált a gyermekeknél és a tizenéveseknél. Bármilyen korú gyermekeknél, sőt még koraszülötteknél is előfordulhat, de a legtöbb kő a tinédzsereknél bukkan elő.

A vizelet szaga - Mire következtethetünk belőle?
#vizelet
2023.03.24.

A vizelet szaga - Mire következtethetünk belőle?

A húgyúti fertőzés esetén a vizelet erős, bűzös szagú lehet, ezt kísérheti csípő érzés, gyakori és sürgető vizelési inger, melyet csak pár csepp vizelet távozása kísér, sokszor a vizelet színe sötét, esetleg véres.

Mi utalhat vesecisztára?
#vese
2023.02.17.

Mi utalhat vesecisztára?

A vese cisztái lehetnek többfélék, van, amikor csak egy veseciszta van, olyan is, amikor több, és olyan kórkép is létezik, amikor a vese egész állománya cisztákkal van tele, ilyen például a policisztás vagy multicisztás vesebetegség, e két utóbbi az örökletes betegségek közé tartozik.

#felfázás
2021.11.12.

Felfázás - Hogyan gyógyulhatnék meg végre?

"Furcsa, kellemetlen érzést érzek a hüvelybemenet körül. Ha nem vagyok otthon, azonnal haza akarok menni, mert valahogy így érzem magam jobban. Ha nem szűnik, akkor le szoktam tusolni meleg vízzel. Néha csak úgy kijön, néha akkor, ha hidegre ülök, néha pisilés után. Hólyaghurutom lenne?" A szakértő válaszol.

#cukorbeteg
2021.08.08.

A cukorbetegség megelőzése kamaszkorban

A cukorbetegség rohamosan terjed a fiatalok körében. Nem csupán örökletes hajlam befolyásolja kialakulását, hiszen az a helyes táplálkozással és életmóddal sok esetben megelőzhető.

#húgyúti fertőzés
2020.09.25.

Nemi élet és húgyúti fertőzések

A külvilágból a húgycsőbe került kórokozók gyakran okoznak gyulladást. Általában a nemi élet megkezdését követően jön létre a húgycső fertőzése. Legtöbbször a közösülés során kerülnek a kórokozók a húgycsőbe, de elhanyagolt makkgyulladásról, fertőzött kézről is bejuthatnak. A nőknél gyakori gombás fertőzés nem terjed a férfi húgycsőre, csak a makkot és a fitymát betegíti meg.

Mi okozhat krónikus veseelégtelenséget?
#vese
2020.08.31.

Mi okozhat krónikus veseelégtelenséget?

Kezdetben akár tünetmentes is lehet a krónikus veseelégtelenség. A betegség előrehaladásával azonban egyre több panasz jelentkezik. Ezek egy része a szervezetben maradt salakanyagok következménye.

#wilms tumor
2016.06.24.

A Wilms tumor, vagyis a vesedaganat

A Wilms-tumor a leggyakoribb gyermekurológiai daganat. A vesében található differenciálatlan, éretlen sejtekből ered, és éretlen hám- és kötőszöveti elemekből épül fel. A gyermekkori daganatoknak körülbelül 7 százalékát képezi.

#cukorbeteg
2015.10.23.

Diabétesz-kisokos

Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség mellett napjainkban egyre gyakoribb az inzulinrezisztencia, amit a cukorbetegség előszobájaként is emlegetnek. Dr. Bibok György diabetológus segítségével elmagyarázzuk az egyes betegségek közti hasonlóságokat, különbségeket és ok-okozati összefüggéseket.