hólyaghurut
#Betegségek

Hólyaghurut

2023.07.03.
1 perces olvasási idő

A hólyaghurut tünetei a következők: állandó vizelési inger, gyakori vizelés, és esetleg erős, görcsös fájdalom a vizeléskor vagy véres vizelet. Ezek a tünetek elég egyértelműek, így hamar orvoshoz kell fordulni.

A tünetek gyógyítása általában antibiotikummal vagy pedig vizelet fertőtlenítő kezeléssel történik, mindegyiket szájon át kell szedni. A hólyaghurut, ha súlyosbodik, akár vesemedence gyulladást is okozhat, aminek már a láz és erős derékfájdalom, elesettség is a tünete, ennek kezelése pedig nagy dózisú, néha injekciós antibiotikus kezelés.

A hurutot sokszor folyás vagy hüvelygyulladás is kíséri, ilyenkor a két betegséget egyszerre kell kezelni. A tünetek mérséklésében, de megelőzésében is igen fontos szerepe van kellő mennyiségű folyadék bevitelnek. Sokszor a kellemetlen tünetek már egyszeri jelentős mennyiségű folyadék fogyasztásával is mérséklődnek. Tehát akár teával, akár sima vízzel vagy egyéb folyadékkal lehet elősegíteni a gyógyulást. A megelőzésben is hasznos a sok folyadék ivása, mivel így nem engedi a szervezet a vizelet koncentrálását a hólyagban, így az arra hajlamos egyének megelőzhetik a betegség ismétlődését.

Az egészséges táplálkozás része a napi 2-2,5 liter folyadék bevitele

Lehetőség szerint nem cukros, illetve szénsavas víz formájában. A megelőzéshez ez bőségesen elegendő. Az akut tünetek mérsékléséhez többre van szükség, ilyenkor akár 3-4 liter folyadékot is érdemes inni, hogy a gyógyulást elősegítsük. Fontos még a deréktájék és a has alsó részének melegen tartása. Amennyiben az akut hólyaghurut nem gyógyul meg, akkor vizelet tenyésztést kell levenni, aminek segítségével adekvát antibiotikus kezelést lehet adni a kitenyésztett kórokozóra.

A hólyaggyulladásnak van krónikus formája, ami nőknél igen gyakori. Ennek tünetei esetleg teljesen jelentéktelenek, időnként visszatérő gyakori vizelési inger, vizeléskor jelentkező fájdalom vagy pedig alhasi érzékenység a has elülső részében. Sokszor tévesztik össze hüvelygyulladással a tüneteket, de kellő kivizsgálás útján a két betegség könnyen elkülöníthető. A kezelése már sokszor nehezebb. Egyrészt vizelet tenyésztést kell venni, akár többször is, hogy a kórokozót ki lehessen mutatni és a megfelelő antibiotikus kezelést meg lehessen adni.

Az antibiotikus kezelést tovább kell adni mint általában, ez több hetet vagy akár több hónapot is jelenthet. Emellett szintén fontos a has alsó részének és a deréknak a melegen tartása, a bőséges folyadék ivása. Nagyon fontos azonban a kitartás és a rendszeresség a kezelésben, mivel ezeket a készítményeket több hónapon át kell alkalmazni.

(KamaszPanasz)