folyás
#Testi problémák

Mindent a hüvelyi folyásról

2021.04.09.
2 perces olvasási idő

A nők egyik leggyakoribb nemi szervekkel kapcsolatos panasza, amely sajnos már gyermekkortól kezdve előfordulhat. Ismerd meg jobban a hátterét, és azt is, hogyan védheted ki!

Való igaz, hogy bővebb hüvelyváladékozás minden különösebb ok vagy éppen betegség nélkül is jelentkezhet, de az esetek túlnyomó többségében fertőzés áll a panaszok hátterében. Ennek tünetei pedig attól függően változhatnak, hogy éppen milyen kórokozó okozza a betegséget. A fertőzések lehetnek bakteriális vagy gombás eredetűek vagy más kórokozó által előidézett tünetek is.

A szervezet természetes üregei általában nem csíramentesek, így a hüvely is különböző baktériumtelepeknek nyújthat menedéket. A természetes körülmények között itt élő 9-10-féle mikroorganizmus azonban távolról sem veszélyes, épp ellenkezőleg: védelmet nyújtanak a külvilágból leselkedő kórokozók támadása ellen. Közülük is legfontosabb szerepe az ún. tejsav baktériumoknak van, melyeket Döderlein baktériumoknak, vagy más néven Lactobacillusoknak is szoktak nevezni.folyás Ezek a hüvely falában található cukrokból tejsavat állítanak elő.

A fertőzés hátterében leggyakrabban a Candida albicans, egy kisebb hányadban pedig az ún. non-albicans Candida törzsek állnak. Ezek a gombafajok a hüvelyben is előfordulnak, mint az élettani flóra tagjai. Ilyenkor panaszok nincsenek, a klinikai vizsgálat során a nemi szervek alsó szakaszán gyulladásra utaló jelek nem észlelhetők, viszont laboratóriumi vizsgálattal a gomba alacsony csíraszámban kimutatható.

A hüvelyfertőzés jellemző tünetei:

  • A leggyakoribb és a legjellegzetesebb a hüvely környékén hirtelen jelentkező viszketés.
  • Időnként vagy rendszeresen sűrű, fehér, túrós vagy aludttejhez hasonló, szagtalan hüvelyváladék jelentkezik. A hüvelyváladék mennyisége és minősége is megváltozhat.
  • Ezen kívül előfordulhat még kellemetlen érzés a hüvelyben, szeméremtesti égés, szeretkezés közbeni fájdalom és nehézség, vizelési panaszok.
  • A húgycsőnyílás közelsége miatt gyakran fordul elő egyidejűleg hólyaghurut is, amely gyakori vizelési ingerrel járhat együtt.

A hüvelyváladékot élettani körülmények között viszonylag szűk határok között mozgó 3,8-4,2 pH-érték jellemzi. A 7-es pH-érték számít semlegesnek - az ennél alacsonyabb savas, az ennél magasabb pedig lúgos közeg. A 4,5 feletti pH-érték a hüvely esetében már a fertőzés jele lehet.

A tejsav gondoskodik a hüvely állandó savas kémhatásáról, mely védőpajzsként óvja a sérülékeny női intim testrészeket: segít megakadályozni, hogy a hüvelyben megtalálható baktériumok vagy bekerülő kórokozók elszaporodjanak. A savköpeny épségének megtartása és regenerációja ezért rendkívül fontos.

Megelőzési tippek

  • Mivel a hüvely saját öntisztító folyamatával gondoskodik a megfelelő intim higiéniáról, kerüld a túlzásba vitt intim szappanok, mosakodók használatát.
  • Figyelj oda székletürítés után a WC-papír megfelelő használatára: mindig hátrafelé haladj, sosem fordítva.
  • Ha érzékenyebb a bőröd, kerüld a szintetikus anyagból készült fehérneműt, és csak 100% pamutot viselj.
  • Egyes mosószerek és öblítők, különböző illatosított habfürdők, szappanok, női intim dezodorok, parfümök, betétek, színezett és illatosított toalettpapírok is hüvelyi irritációt, viszketést idézhetnek elő. Ha csak lehet, kerüld ezek használatát.
Sokan észlelnek magukon időnként olyan hüvelyi viszketést, amely kezelés nélkül is elmúlik. Ha azonban a tünet tartósan fennáll, súlyosbodik vagy visszatérően jelentkezik, mielőbbi szakorvosi vizsgálatra van szükség. A viszkető hüvely komoly betegségek tünete is lehet. Sok nő próbálkozik otthoni kezelésekkel, azonban tekintettel arra, hogy a tünetet többféle kórokozó okozhatja (pl. baktérium, gomba, trichomonas), a diagnózis felállítása és a megfelelő kezelés előírása szakorvosi feladat.
(hotdog.hu)

Kapcsolódó címkék

hüvely