pattanás
#Testi problémák

Pattanások - minden tinédzser rémálma

2009.03.07.
1 perces olvasási idő

A kamaszkor tipikus velejárója és természetesen mindannyiunk által gyűlölt jelenség. Úgy gondoljuk szövetkezett ellenünk az ég, amikor randi, esküvő vagy buli előtt meglátjuk a hatalmas és gennyes piros pöttyöt az arcunkon.

De vajon mitől is kerül oda az a csúfság?

Serdülőkorban a fokozott faggyútermelés során, a faggyúmirigy kivezető csatornáján felhalmozódott faggyú és genny a pattanás. Kiváltója nem csak a fokozott faggyútermelés lehet, hanem gyógyszerek, olajos magvak, és a csoki is. Rosszabb esetben az egész arcot, hátat, homlokot elboríthatják és elgennyesednek vagy hegesen gyógyulnak. (Ezért nem szabad piszkálni, kaparni!) Néha fülön és orron is előfordul, ami nagyon kellemetlen és fájdalmas. Lányoknál leggyakrabban14-17 évesen, fiúknál 16-19 évesen fordul elő, de a felnőtteket is érinti.

Hogyan kezeljem? Mikor múlik már el?

Mindenkinek más krém használ, más módszer az igazán hatásos. A boltok tele vannak tinédzsereknek való pattanás-elleni készítményekkel, és minden valamire való márka piacra dob ilyen készítményeket.

Ahelyett, hogy őrült módon, mindenféle kenceficékkel kenegetnéd az arcod, nem árt átgondolnod, hogy a bőrödnek mi a jó. Nem biztos, hogy jót tesz, ha van rajta tonik, pakolás, éjszakai és nappali krém, valamint radír is. Sokan úgy próbálnak "megszabadulni" a nem kívánt pattanásaiktól, hogy rákennek mindenféle alapozót, púdert meg korrektort. A púder és a korrektor nem annyira vészes (külön-külön), de az alapozó még jobban elzárja azt a faggyúmirigy kivezető csatornát, ami már amúgy is el van záródva és ez által nem hagyja lélegezni a bőrt.

"Olyan dolgot kenj az arcodra, amit meg is ennél"

A legjobbak a "házilag" elkészített pakolások, krémek és persze a gyümölcsök. Figyelnünk kell a megelőzésre is, mert a helyes táplálkozás mindennél fontosabb. Nem ajánlott a túlzott csokoládé, a sós, olajos magvak, valamint a nagyon fűszeres ételek fogyasztása.

Zsíros, pattanásos bőrre Cameron Diaz tippje: buborékos ásványvízzel mosd az arcodat! Ezen kívül nagyon jó a szeletekre vágott uborkából készült pakolás is.

Száraz bőrre: sokat kell kenegetni vízalapú krémekkel. Általában ez a bőrtípus a legérzékenyebb. Használj Sensitive elnevezésű termékeket.

Normál bőrre: Nagyon minimális törődést igényel, persze neked is oda kell figyelned a helyes táplálkozásra.

(KamaszPanasz - Sz.D.L.)