menstruáció
#Testi problémák

Gyakori kérdések az első menstruációról

2022.07.28.
4 perces olvasási idő

Az első menstruációd előtt állsz? Valószínűleg rengeteg kérdésed van, amiket sok esetben nem mersz feltenni, vagy sajnos nincs kitől megkérdezned. Hogy segítsünk, összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat az első menstruációról.

Mi történik pontosan a menstruáció alatt?

A méhed falát a vérerekben gazdag, ciklusonként újraépülő méhnyálkahártya borítja, melynek feladata, hogy befogadja a megtermékenyített petesejtet. Ha nem következett be a megtermékenyítés, a megvastagodott méhnyálkahártyára nincs szükség, ezért leválik, és vérzés kíséretében a hüvelyeden keresztül távozik. Körülbelül 2-7 napra van szükség ahhoz, hogy teljesen kiürüljön a szervezetből – ezt nevezzük menstruációs vérzésnek.

Hogy tudok felkészülni az első menstruációra?

Vásárolj elegendő mennyiségű tisztasági és egészségügyi betétet. Néhányat rakj a táskádba, és az iskolai szekrényedben is jó, ha tárolsz párat. (Akár nedves törlőkendőt is beszerezhetsz, így felfrissülhetsz napközben is, és nem árt, ha van nálad egy tiszta „pótbugyi” is.) Csak nyugi, a menstruáció teljesen normális és természetes folyamat!

Még nem menstruálok, de észrevettem, hogy folyásom van. Ez azt jelenti, hogy hamarosan megjön?

Igen, az átlátszó, szagtalan folyás általában 6 hónappal az első menstruációs ciklus előtt jelenik meg. Ez tulajdonképpen a szervezeted öntisztítása. Ne aggódj, ez teljesen természetes jelenség, minden lánynál előfordul. Egyszerűen csak viselj egy vékony tisztasági betétet, ha zavar.

A folyásom barnás, fura állagú, és általában napokig tart. Ez azt jelenti, hogy már menstruálok?

Mindenkinek más az első menstruációja. Van, aki az első pár alkalommal még nem tapasztal vöröses színű vért. Semmi ok az aggodalomra, ez mind teljesen normális. Ahhoz, hogy a ciklusod beálljon, kb. egy évre vagy egy kicsivel többre van szükség. Hordj tisztasági betétet, és ha erősebb lesz a folyásod vagy a vérzésed, válts át egészségügyi betétre.

Meddig tarthat a vérzés?

A menstruációs vér 2-7 nap alatt távozik a szervezetedből. A vérzés erőssége egyénenként és naponként eltérő lehet. Mindenkinek más ez az időszak, szóval ne aggódj, ha a barátnődnek csak 3 napig tart, míg neked esetleg tovább.

Ha éppen megjött, otthon maradhatok betegség címszó alatt?

A menstruáció nem jelenti azt, hogy beteg vagy. Ez nem betegség, teljesen normális és egészséges folyamat. Nők milliói mennek munkába, iskolába miközben menstruálnak. Emiatt ne maradj ki a suliból. Ha nagyon görcsölsz, igyál fájdalomcsillapító gyógyteát, használj borogatást!

Pár hónapja jött meg, de félek elmondani anyukámnak. Mit tegyek?

Légy bátor, és igenis mondd el neki! Ülj le vele beszélgetni, hidd el, mindenben melletted áll majd, és segíteni fog neked. Ebben a szituációban semmi miatt nem kell szégyenkezned, gondolj arra, hogy anyukád is keresztülment ezeken a dolgokon! Ha esetleg nem beszélgettetek még a menstruációról, és nem mernéd konkrétan felhozni a témát, akkor tegyél fel kérdéseket (pl.: az osztályból pár lánynak megjött, de nem tudom, ez mit jelenthet).

Félek az első menstruációtól - Mi van, ha túl sok vért veszítek?

A vér, ami a menstruáció alatt távozik, általában mindössze 2-4 evőkanálnyi. A tested tudni fogja, hogy ez a folyamat normális vérveszteség, és pár nap múlva magától eláll! Lehet, hogy eleinte soknak tűnhet ez a mennyiség, de nem az! Idővel meglátod, hogy semmi olyanról nincs szó, amitől félned kellene.

Milyen gyakran kell cserélnem a tampont vagy a betéteket?

A vérzésedtől függően 4-5 óránként elegendő cserélni. Estére mindig teljesen tiszta betétet használj, s ne feledd, hogy a tampont maximum 4 óránként cserélni kell, hogy elkerüld az esetleges fertőzéseket vagy a toxikus sokk szindrómát!

Félek, hogy fájdalmas lesz a menzeszem - Mit tehetek?

Minden lány különböző, még a testvérek is. A legelső ciklusoknál általában nem jellemző a görcsölés, ám ha mégis jelentkeznének, akkor rendszerint az első nappal elmúlnak.

Íme, néhány tipp a fájdalmak enyhítésére:

  • Segít a meleg vizes zuhany
  • Tegyél forró vizes palackot a hasadra
  • Tornázz picit, hidd el, segít (ám ne végezz nagyon megerőltető mozgást!)

Ha nagyon elviselhetetlen a fájdalom, kérj pár görcsoldó gyógyszert anyukádtól, és ha ez sem segít, akkor célszerű felkeresni egy orvost.

Az unokatestvéremnek megjött, pedig csak 11 éves, én 13 vagyok, de nekem még nem. Ez normális?

Persze! A menstruáció nincs beütemezve, mindenkinél máskor jelentkezik. A lányok többsége 10-15 éves kor között kezd menstruálni, ám ha 15 éves kor után sem jelentkezik a menzesz, orvoshoz kell menni az esetleges okok kiderítése céljából. Nagy valószínűséggel abban az életkorban kezdesz majd el menstruálni, mint amennyi anyukád volt az első menzeszénél, ám ettől is lehetnek eltérések.

Mehetek uszodába, ha megjött?

Természetesen igen, de csak és kizárólag tampon használata mellett. A betéteket ilyenkor mellőzni kell, hiszen átáznak. Ha nem akarsz tampont használni, akkor inkább várj a menstruációd végéig. Az edzőnek vagy a tornatanárnak is elmagyarázhatod, hogy miért nem tudsz azon a napon részt venni a foglalkozáson, vagy megkérheted anyukádat, hogy írjon egy felmentést.

Mindent a menstruációról
Mi történik menstruációkor a női szervezetben? Talán már akartál beszélni róla anyukáddal vagy apukáddal, de minden alkalommal, amikor kimondtad, hogy "menstruáció," akkor dadogni, hebegni kezdtél. Minden, amit a menstruációról tudni kell

Mikortól kezdhetek tampont használni?

Ez csak és kizárólag rajtad múlik. Ha valamilyen sporttevékenységet végzel, edzés közben érdemesebb tampont használni. Ha nem érzed magad így kényelmesen, akkor maradj az egészségügyi betéteknél.

Meg tudja más állapítani, ha megjött?

Nem. Ebben az időszakban lehet, hogy kissé ingerültebb vagy letargikus leszel, de mindenkinek lehetnek rossz napjai. A menstruáció természetes, és ez mindenkinek a magánügye.

A menstruáció azt jelenti, hogy lehet gyerekem?

Igen, lehet gyereked, ha szexuálisan aktívvá válsz. Persze ez ilyen fiatal korban még nem tanácsos, illetve törvénybe is ütközik. Csak akkor feküdj le valakivel, ha mind testileg, mind pedig lelkileg érettnek érzed magad, s úgy érzed, az esetleges következményeket is tudod majd kezelni, vállalni.

A fiúknál milyen változások történnek pubertáskorban?

A fiúk is túlesnek bizonyos változásokon, persze ők nem menstruálnak. Náluk pubertáskorban kezd el termelődni a spermium.

Véget érhet a menstruáció?

A legtöbb nő 45-55 éves kora között átesik az úgynevezett változó koron, a klimaxon. Ez is természetes folyamat, amelynek a végén a menstruációs ciklus teljesen megszűnik.

Mit csináljak, ha apukámnál jön meg?

Hiszed vagy sem, az apukák is tisztában vannak a menstruációval. Beszélj vele, esetleg kérd meg, hogy vegyen neked néhány tisztasági felszerelést. Ha mégsem akarnál vele erről beszélni, használhatsz WC-papírt a betét helyett, legközelebb pedig vigyél magaddal elegendő betétet vagy tampont.

(KamaszPanasz - Gy.R.; forrás: healthychats.com)