abortusz
#Testi problémák

Abortusztabletta - Hogy működik?

2022.05.14.
2 perces olvasási idő

Az abortusztablettát csak a terhesség korai szakaszára (7. hétig, egyes országokban a 9. hétig) javasolják. Már ahol engedélyezik az alkalmazását.

Az abortusztabletta működése

A terhesség megszakításához két tablettára van szükség. Az első, a mifepriston (korábban RU-486), amely mechanizmusát oly módon fejti ki, hogy blokkolja a progeszteron (sárgatest hormon) hatását. Így megakadályozza a méhlepény kialakulását, és nem lesz megfelelő a méh környezete a magzat fejlődéséhez.

A mifepriston után egy másik gyógyszert, misoprostolt alkalmaznak, ami szüléshez hasonlatos méh-összehúzódásokat okoz, és gyakorlatilag kinyomja az embrió maradványait. Komplikációként felmerülhet erős vérzés, amely több napig is eltarthat. Ilyenkor célszerű orvoshoz fordulni, mert a vérveszteség életveszélyes lehet.

Magyarországon alkalmazható az abortusztablettás magzatelhajtás?

Hazánkban ez a módszer illegális, noha rendszeresen felbukkannak olyan weboldalak, ahol akár elvileg meg is rendelhetjük a tablettát. Nincs olyan hír, miszerint valamelyik hazai gyógyszergyártó a közeljövőben felvenné az abortusztablettát termékei közé.

Az abortusz lehetséges szövődményei

A terhesség megszakításnak lehetnek közvetlen szövődményei és később jelentkező negatív kihatásai. A különböző statisztikák általában 10 százalék körül adják meg a mellékhatások gyakoriságát. Ez azt jelenti, hogy a terhesség megszakításra jelentkezők közül minden tizedik nő számolhat a szövődmények kockázatával.

A sérülés a terhesség megszakítás egyik lehetséges velejárója. Mivel a terhes méhállománya felpuhult, még a leggondosabb kezekben is átfúródhat az eszköz a méh falán, ami vérzéssel, esetleg a környező szervek sérülésével járhat. Az abortusz veszélyei

Hogyan végzik az abortuszt, és mennyibe kerül?

Abortuszt általában a 12. hétig végeznek (a terhességi kort mindig az utolsó menstruáció első napjától számolják, tehát ha 28 napos ciklust veszünk alapul, akkor az elmaradt vérzés idején már 4 hetes terhességről beszélünk). Tudomásom szerint a fizetendő díj nem alacsony, de lehet kevesebb is, pl. a kismama szociális helyzete alapján.

Ha valóban terhes vagy, akkor erről a szülészorvos igazolást állít ki. A beavatkozás előtt a családvédelmi szolgálat munkatársával kell elbeszélgetni, aki tájékoztat az előtted álló lehetőségekről, az abortusz elvégzésének feltételeiről.

A terhességmegszakítás általában vákumaspirációs módszerrel történik: a méhszájat kitágítják, és a méhüreg tartalmát kiszívják (ez viszonylag kíméletes technika). Az abortusz után néhány napig menstruációszerű vérzést tapasztalsz. Mivel a fertőzésveszély igen nagy, általában az első vérzésig el szoktak tiltani a szexuális élettől ill. a kádfürdőtől. A beavatkozást altatásban végzik, fájdalmat nem érez a páciens. Általában még aznap haza lehet menni a kórházból.

A későbbiekben fellépő szövődmények közé sorolható a méhszáj-elégtelenség, vagyis az, hogy egy terhesség során a méhszáj elkezdhet idő előtt kinyílni ezzel vetélést vagy koraszülést okozva. Ritkán előfordulhat, hogy magzati szövet vagy lepényrész marad a méhben, ilyenkor a beavatkozást meg kell ismételni. Szintén ritka eset, de fertőzés is létrejöhet, ami a petevezetők felé terjedve azok elzáródását és így meddőséget okozhat. Lehetséges szövődmény a méhfal átfúródása a beavatkozás során. Ezek persze ritka szövődmények.

Részletesebben az abortuszról itt olvashatsz.

(KamaszPanasz - Dr. Szimuly Bernadett)