abortusz
#Vágyak

Mire figyelj abortusz után?

2023.05.29.
2 perces olvasási idő

Mindenkire másképp hat egy abortusz. Azonban bárhogy is legyél fizikálisan vagy érzelmileg, újra össze kell szedned magadat!

Hogyan kellene érezned magad abortusz után?

Először is: nincs meghatározva, hogy hogyan érezz egy abortusz után. Lehetsz zaklatott, de érezhetsz ürességet is. Előfordulhat, hogy haragot érzel önmagad és azok iránt, akik az abortuszt tanácsolták vagy nem ellenezték azt. Egyszerre kavaroghat benned a felszabadultság érzése, a szomorúság, a hiányérzet és a bűntudat is. Ennek következményei lehetnek a szomorúság, a sírás, a negatív gondolkodás, a pesszimizmus, az önvád, vagy a rémálmok.

Ha segítségre van szükséged

Sokat segíthet, ha megosztod valakivel az érzéseidet, és ha a hozzád közel állók támogatnak. Abortusz utáni tanácsadást igénybe vehetsz a klinikákon vagy az egészségcentrumokban, illetve a lelkisegély-szolgálatoknál akár telefonon is.

Mikor térhetek vissza a mindennapokba?

Vannak, akik már az abortuszt követő nap iskolába mehetnek, míg másoknak több időre van szükségük a történtek feldolgozásához. Abortusz után legalább 24 óráig kerülni kell a nehéz dolgok emelgetését és a fizikai munkát. Csak akkor vágj bele újra a mindennapos tevékenységeidbe, ha ténylegesen készen állsz rá!

Mikor fognak elmúlni a terhesség tünetei? Mikor indul újra a menstruációm?

A tüneteknek körülbelül egy hét elteltével kell megszűnniük, elsőként a hasfájás szokott elmúlni. A menzeszednek az abortusz után legközelebb 4-6 hét múlva kell indulnia.

Normális, ha görcseim vannak?

Az abortusz utáni görcsök normálisak, de nem mindenki tapasztalja őket. A görcsök az abortuszt követő 3-4. napon kezdődnek és 2-3 héten át tarthatnak. Nyomást érezhetsz az alhasadban vagy fájdalmat a hátad alsó részén, esetleg a belső combodban.

Egy forró vizes palack jó módszer a görcsök ellen, de orvos beleegyezésével fájdalomcsillapítót is bevehetsz.

Normális a vérzés az abortusz után?

Igen. A beavatkozás után jellemző a vér szivárgása a hüvelyen keresztül, ami akár 2-3 hétig is eltarthat. A vérzés 3-4 nappal az abortuszt követően intenzívebbé válhat a hormonszint visszaállásával. Túlzott vérzés esetén hívnod kell az orvosodat vagy a klinikát. Az alkoholfogyasztás, a nehéz dolgok emelgetése, illetve egyes gyógyszerek serkentik a vérzést, ezért ezeket kerülnöd kell.

Hogyan előzheted meg a fertőzést?

A méhnyak egy ideig kissé még nyitva marad az abortusz után - ilyenkor minden, ami a hüvelybe kerül fertőzést okozhat. Ezért még 2 hétig kerüld:

  • a vaginális közösülést;
  • a tamponok használatát (helyettük használj betéteket);
  • az uszodákat és masszázsmedencéket;
  • az intim zuhanyt

A fertőzés tünetei

Lázas lehetsz, érzékenységet érezhetsz a hát alsó részén vagy az alhasban, esetleg váladék szivárog a hüvelyedből. Ha e tünetek közül bármelyiket is észleled, szólj az orvosnak vagy keresd fel a klinikát! A korán felfedezett fertőzések könnyen és hatásosan kezelhetőek antibiotikumokkal.

Mellduzzanat

Néhány nappal az abortusz után a melleid érzékennyé, duzzadttá válhatnak, gyakran folyadék is szivároghat belőlük. Ne nyomd vagy dörzsöld a melleidet! Hordj sportmelltartókat vagy tegyél rájuk jeges borogatást naponta több alkalommal 10-20 percre.

Szükséges később is az orvosi vizsgálat?

Igen, nagyon fontos, hogy 4-6 héttel a beavatkozás után újra elmenj egy nőgyógyászhoz kontrollra!

(KamaszPanasz - B.Cs. - Teenhealthsource)