terhesség
#Testi problémák

Lehet a görcs a terhesség jele?

2023.11.01.
1 perces olvasási idő

Az alhasi görcs sokféle okra visszavezethető, igen gyakori panasznak számít. Tudtad, hogy a terhesség jele is lehet? Ha a görcsöket emlőfájdalmak, a menstruáció késése vagy a menstruáció teljes kimaradása kíséri, az arra enged következtetni, hogy terhesség okozza a tüneteidet.

A terhesség korai jelei

Ha tényleg úgy érzed, hogy terhes vagy, mert görcsöket tapasztalsz és a menstruációd is kimarad, vásárolj terhességi tesztet és derítsd ki otthon, hogy mi az igazság! Ha nem bízol az effajta terhességi teszt eredményében, egyeztess időpontot a nőgyógyászoddal, aki vérvizsgálatból biztosan meg tudja állapítani, hogy terhes vagy-e.

Hasi görcs

A terhességnek egyéb korai tünetei is lehetnek, amiket a görcsök mellett tapasztalsz. Csak hogy néhányat említsünk:

  • gyakori vizelési inger,
  • kimerültség,
  • hányinger,
  • hangulatváltozások
  • bizonyos ételek megkívánása.

Tartsd észben azt is, hogy minden nő különböző, így mást tapasztal terhesség esetén. Sőt, az is gyakran megesik, hogy ezek a tünetek csupán a havi vérzés velejárói, és nem terhességre utalnak. Az egyetlen módja, hogy biztosan meg tudd állapítani, hogy terhes vagy-e, ha orvoshoz fordulsz.

A hasi görcsök enyhítése

A kellemetlen alhasi görcsöket többek között emésztési problémák is okozhatják. Ha sokat iszol, az könnyíthet a gyomrodon, és enyhítheti a görcsöket.

Egy másik házi praktika a gyomorgörcsök enyhítésére, ha megiszol egy csésze meleg teát, ami segíti az emésztést. De az is jó megoldás, ha melevizes palackot helyezel a hasadra, ami segít ellazítani a görcsben álló izmokat, így a fájdalom is enyhülni fog.

Egyéb lehetséges okok

Az alhasi görcsök önmagukban még nem a terhesség előjelei, számos más dolgot is jelenthetnek. Például, rengeteg nő tapasztal görcsöket a menstruációs ciklus közepén, általában a 14. és 15. nap körül, a peteérés jeleként. Mások az alhasban és a lábakban tapasztalnak görcsös fájdalmat a menstruáció idején, és az azt megelőző héten. Sok nő csak a peteérés miatti és a menstruációs görcsöket keveri össze a terhességi görcsökkel, tévesen!

Lehet szó gyomorrontásról vagy haspuffadásról is, ami puffasztó ételek fogyasztásától alakul ki a gyomrodban, előidézve a bélgázok túlképződését. Az alhasi görcsök okairól részletesen a WEBBeteg.hu írt.

(KamaszPanasz - B.K., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)