nőgyógyász
#Testi problémák

Mi történik az éves nőgyógyászati vizsgálat és rákszűrés alkalmával?

2014.03.10.
2 perces olvasási idő

Az első, ami rendszerint történik a vérnyomás, a súly, és a pulzus mérése, továbbá gyakran vizeletvizsgálat. A nővér megkérdezi a legutolsó menstruáció első napját.

Az adatok felvétele után le kell vetkőznöd. Sok nőgyógyászati rendelőben vizsgálati köpenyt, vagy papírlepedőt is biztosítanak a vizsgálat megkezdéséig.

Az orvos meghallgatja a szíved és a tüdődet, ellenőrzi van-e bármi elváltozás vagy csomó a mellben. Megvizsgálja a hasi területet is eltérést, szabálytalanságot keresve. Egy alapos, megbízható mellvizsgálat emlőnként kb. 30 másodpercet vesz igénybe. Ha nem vagy tisztában azzal, hogyan kell saját magadon emlővizsgálatot tartanod, kérj segítséget az orvostól. Amennyiben 35 éven felüli vagy, az orvos mammográfiás vizsgálatot is javasolhat.

A nőgyógyászati kismedencei vizsgálat során le kell feküdnöd a nőgyógyászati vizsgáló asztalra, és a lábaidat be kell helyezned a kengyelbe. A következőkben egy vizsgálati eszközt vezetnek a hüvelybe, azért, hogy kellően kitágítsák, így az orvos látja a hüvelyfalat és a méhnyakat, és ekkor tud mintát venni a rákszűréshez.

Hogyan veszik a szövetmintát a rákszűréshez?

Rákszűrés során az orvos egy apró, speciális kefével mintát vesz a méhszáj felszínéről és a külső méhszájból. A mintát egy tárgyelemezre keni, majd fixáló oldatba helyezi. A kenet citológushoz kerül, aki értékeli azt, az eredményt pedig visszaküldi az orvoshoz. A kenetek értékelésére gyakran használják a Papanicolau-féle (Pap) beosztást. Bizonyos esetekben a sejtek elváltozásai nem tesznek lehetővé egyértelmű diagnózist, ilyenkor az orvos gyulladáscsökkentő kezelés után a vizsgálat megismétlését javasolja. A vizsgálat lehetővé teszi a rákmegelőző, vagy akár rákos állapotok felfedezését, biztos diagnózis felállításához azonban szükséges szövettani (kimetszéses) vizsgálat is.

A vizsgálat következő része az ún. kolposzkópia (ez lényegében egy kis nagyítású mikroszkóppal végzett vizsgálatot jelent). Ennek során az orvos a méhnyak felszínét megvizsgálja, majd ezt megismétli a méhnyak hígított ecetsav-oldattal való ecsetelést követően. A kolposzkópia célja szintén a hüvely ill. a méhnyak rákmegelőző és rákos állapotainak korai felismerése.

Mi az a bimanuális vizsgálat?

A vizsgálat másik része, a bimanuális, más néven kétkezes vizsgálat, melynek során az orvos két ujját bevezeti a hüvelybe, a másik kezét pedig ráhelyezi az alhasra. Tapintással ellenőrzi a méh méretét, formáját és a mobilitását. Számos ciszta kiszűrhető bimanuális vizsgálattal, de eredményes vizsgálati módszer az endometriózis, fibroid tumorok és más méhbetegségek meghatározásához is.

Minden betegségről, és a ciklust érintő valamennyi változásról számolj be az orvosodnak: volt-e rendszertelen vagy fájdalmas ciklusod, menstruációval kapcsolatos egyéb problémád, hüvelyi fertőzésed. Szintén említsd meg, ha a közösülés fájdalommal jár, vagy ha drámai súlyváltozást, hajhullást, vagy bőrelváltozásokat tapasztaltál.

(Forrás: Fókuszban a Nő)