nőgyógyász
#Testi problémák

Mi történik a nőgyógyásznál?

2015.01.05.
3 perces olvasási idő

Még sohasem jártál nőgyógyásznál, és nem tudod, hogy mi fog történni veled a vizsgálaton? Cikkünkből megtudhatod, mire számíts.

Mikor kell először nőgyógyászhoz menni panaszmentes esetben?

Az ideális az lenne, ha minden fiatal lány elmenne nőgyógyászati vizsgálatra még az első szexuális Mi történik a nőgyógyásznál?együttlét előtt. Ez a találkozás lehetőséget adna arra, hogy a felmerülő kérdésekre korrekt választ kapjon a nőgyógyásztól. Ilyenkor a fogamzásgátlás tervezett módjáról is szót lehet ejteni. A legtöbb esetben azonban a kamaszok csak később esnek át az első vizsgálaton, a legtöbb esetben akkor, amikor valamilyen panaszuk van.

Ha valaki aktív szexuális életet él, mindenképpen javasolt évente rutin vizsgálaton részt venni, akkor is, ha egyébként nincsen semmilyen panaszuk. Ez azért fontos, mert a méhszáj daganatos elváltozásai évek alatt alakulnak ki, így a kezdeti jelek időben észlelhetők, és eredményesen kezelhetők.

Hogyan történik a vizsgálat?

Beszélgetéssel kezdődik

A vizsgálat általában beszélgetéssel kezdődik. Amennyiben a betegnek panasza van, az orvos azzal kapcsolatos kérdéseket tesz fel. A páciensnek a korábbi betegségeiről és a családban előforduló betegségekről is beszélnie kell. Az első és a legutóbbi vérzés időpontját is meg fogja kérdezni az orvos, valamint a ciklus átlagos hosszát is. Fontos információ, hogy a betegnek volt-e terhessége, hányszor szült, volt-e vetélése vagy terhesség-megszakítása. Az orvos rákérdezhet a szexuális aktivitásra, valamint a fogamzásgátlás módjára is.

A vizsgálat

Ezt követően kell alulról levetkőzni, és elhelyezkedni a speciális vizsgálószéken (félig ülő helyzetben, széttárt combokkal). Így az orvos meg tudja tekinteni a külső nemi szerveket is, és könnyen el tudja végezni a belső vizsgálatot is. A hüvelybe egy speciális (henger alakú) eszközt vezet, aminek a kinyitásával a hüvelyfalak egymástól eltávolodnak és megtekinthetők a hüvelyboltozatok, valamint a méhszáj. Az orvos ezután a méhszáj felszínét speciális eszközzel (kolposzkóp) megtekinti, ami lényegében egy erős nagyítónak felel meg. Ezután ecetsavas ill. Lugol-oldatos ecsetelés után szintén megtekinti a méhszájat.

Citológiai vizsgálat

A citológiai vizsgálat során a méhszájról és a méhnyakból egy kis keféhez hasonló eszközzel vesz mintát, amit üveglemezre (tárgylemez) ken. Fixálást követően ez a kenet a citológus szakemberhez kerül, aki mikroszkóp alatt vizsgálja meg. Olyan elváltozásokat keres, amik rákmegelőző vagy rákos állapotra jellemzők. A szakember írásban értékeli a kenetet, majd visszaküldi a vizsgálatot végző orvosnak. A beteg itt érdeklődhet az eredmény felől.

A citológiai kenetvételt követően az orvos kézzel áttapintja a kismedencei szerveket. Ehhez egyik kezének néhány ujját a hüvelybe vezeti, a másikkal a hasfal felől tapintja a méhet, petefészkeket. A vizsgálat során sor kerülhet a mellek áttapintására is.

A vizsgálat nem fájdalmas

A nőgyógyászati vizsgálat legfeljebb kicsit kellemetlen lehet, de semmiképpen sem fájdalmas. Nőgyógyászhoz (amennyiben nincsen panasz) célszerű két ciklus közötti középidőben menni. Az orvost mindenképpen meg kell tisztelni azzal, hogy tisztán megyünk a vizsgálatra (ha lehet, frissen zuhanyozva), de egyéb előkészületre (szőrtelenítés, hüvelyöblítés stb.) nincsen szükség. A vizsgálatra üres hólyaggal kell bemenni. Az orvos asszisztense szintén bent van a vizsgálóban.

Milyen vizsgálatokra van szükség, ha folyásos panaszod van?

A nőgyógyászati vizsgálat során az orvos a beteg által elmondott panaszokból, illetve a hüvely (és a váladék) megtekintéséből a legtöbb esetben tud következtetni a kórokozóra. Ha szükséges, kiegészítő mikroszkópos vizsgálatot végez, vagy tesztcsíkkal megméri a váladék kémhatását. Indokolt esetben a váladék tenyésztéses vizsgálatát is elrendelheti (mikrobiológiai laboratóriumban végzik). A kórokozó azonosítása után lehetőség van célzott kezelésre (krém, hüvelytabletta, kúp vagy szájon át szedett gyógyszer formájában).

Mikortól írja ki a nőgyógyász a fogamzásgátló tablettát, ha a szüleim nem jönnek velem?

Nőgyógyászati vizsgálatra 18 éven aluliak is jelentkezhetnek, akár szülői kíséret nélkül is. Hogy javasolja-e az orvos a tabletta szedését vagy sem, az minden esetben az ő megítélésén múlik (ezt a döntést nem elsősorban a páciens kora, hanem egyéb tényezők alapján hozza meg). Mindenesetre célszerű, ha első alkalommal olyasvalaki kísér el a vizsgálatra, aki már járt nőgyógyásznál. Így az esetlegesen felmerülő kérdéseidre válaszolhat, és oldja a szorongásodat.

Női vagy férfi nőgyógyászt válasszak?

A nőgyógyászok döntő többsége férfi. Fiatal lányok talán megnyugtatóbbnak érzik, ha női orvos vizsgálja meg őket, könnyebben levetkőzik a gátlásaikat. Ennél a kérdésnél fontosabb lehet, hogy az orvos mennyire igyekszik oldani a páciens szorongását, mennyire alapos, és mennyire ad alapos választ a beteg által feltett kérdésekre.

(Dr. Szimuly Bernadett)