menstruáció
#Testi problémák

Kérdések a menstruációról

2017.03.11.
1 perces olvasási idő

Miért görcsölnek egyes lányok a menstruáció alatt? Nagyon sok lánynál jelentkeznek hasi görcsök a periódusok első pár napjában. A görcsöket a legtöbb esetben a prosztaglandin anyag okozza, amelyet a tested termel, hogy a méhed izmait összehúzza. A jó hír, hogy a görcsök csak egy pár napig tartanak, illetve hogy a fájdalmadat hatékonyan csökkentheted.

A testedzés is segíthet, valószínűleg azért, mert hatására endorfin termelődik a szervezetedben – egy olyan hormon, amelytől boldogabb leszel. Emellett egy forró fürdő vagy egy forró vizes palack hasadra helyezése is sokat segíthet – bár a görcsök nem fognak teljesen megszűnni, de az izmaid legalább relaxálhatnak egy kis ideig. Ha pedig olyan heves görcseid vannak, amelyek miatt otthon kell maradnod, mindenképpen keresd fel az orvosodat.

Miért nem rendszeres a ciklusom?

Egy lánynak körülbelül 3 év alatt válik rendszeressé a ciklusa. Persze az, hogy mi is számít rendszeresnek, az emberenként változik. A lányok menstruációs ciklusának a hossza is eltérő lehet – ez a szám 21 és 45 nap között változhat.

A hormonszintek változása miatt is változhat a menstruációs ciklus hossza. Akár ki is maradhat egy-két hónapban a periódusod, lehet kifejezetten erős a vérzésed, vagy olyan gyenge, hogy észre sem veszed. Fontos, hogy ha szexuálisan aktív vagy, és kimarad a menstruációd, akkor mindenképpen keresd fel az orvosodat, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem vagy terhes.

Mindez a rendszertelenség sok kellemetlenséget okozhat, ha meg akarod állapítani, hogy a következő mikorra fog esni. A legjobb, hogy megjegyzed, mikor is kezdődött a menstruációd és attól a naptól kezdve 4 hetet számítasz – így valószínűleg egészen pontos dátumot fogsz kapni. De mindig légy felkészült! Legyen nálad mindig egy betét vagy tampon, illetve egy váltóbugyi vészhelyzet esetére.

Ha még 3 év elteltével sem válik rendszeressé a menstruációs ciklusod, vagy ha egy-egy alkalom kimarad, akkor egyeztess egy időpontot az orvosodnál, hogy ellenőrizzétek és megbeszéljétek a lehetséges problémákat.

Miért nem menstruálok még?

A pubertáskor mindenkinél más időben érkezik. Egyes lányok nagyon hamar, 8-9 éves korukban, míg mások később, 15-16 éves korukban menstruálnak először. Ez mind a hormonoktól és a genetikától függ. Kérdezd meg az anyukádat vagy a nagymamáidat, hogy nekik mikor jött meg először. Hiszen az, hogy mikor kezdődik a pubertáskorod, szorosan összefügg a genetikával. És bár nem garantált, hogy te is az ő nyomdokaikba fogsz lépni, nagy eséllyel hasonló korban várható nálad is az első menstruáció ideje.

Ha 16 éves korodig nem jön meg az első menstruációd, akkor érdemes felkeresni az orvosodat. Valószínűleg egy vizsgálatot és egy vérvizsgálatot fog elvégezni rajtad, hogy megállapítsa a hormonszintedet.

(Gy. A. - kidshealth.com)