tampon
#Testi problémák

Minden WC-használatkor kell tampont cserélni?

2016.12.03.
1 perces olvasási idő

Kedves Szakértő! Ha egy lány tampont használ, vajon szükséges-e kicserélnie azt közvetlenül a mosdó használata után? Attól félek, hogy ha nem így teszek, a tampon nedves madzagja hozzájárul a baktériumok elszaporodásához.

Kedves Kérdező!

Szabadon dönthetsz arról, hogy akarsz-e tampont cserélni vagy sem. A vizelet maga elsősorban sós víz: hacsak nincs valamilyen hólyag- vagy húgycsőfertőzésed, a vizeleted nem tartalmaz semmilyen baktériumot. Ez magyarázza, miért nincs feljegyzett eset olyan fertőzésről, melyet a vizelés közbeni tamponhasználat okozott. A jól felhelyezett tampon semmiféle nehézséget vagy fájdalmat nem okoz vizelés közben.

WC-n

Az, hogy milyen gyakran kell tampont cserélni, egyénenként és a menstruáció erősségétől függően változik. Ellenőrizheted a csere esedékességét úgy, hogy megpróbálod kihúzni a tampont, és ha könnyen csúszik, az annak jele, hogy már tele van, cserélni szükséges, ám ha csak nehezen mozdítható, még maradhat. Sose hagyd bent azonban 5 óránál tovább, még akkor sem, ha nincs erős vérzésed, mert fertőzést, toxikus sokkot (TSS) okozhat!

Mi az a TSS?

A Toxikus Sokk Szindróma egy olyan betegség, amelyet a túl hosszú ideig tartó tamponhasználat okoz. Noha ritka fertőzés, nagyon veszélyes.

Jó, ha tudod, a fertőzést nem a tampon, hanem egy baktérium okozza, mely akkor támadhat, ha a tampon túl hosszú ideig van a hüvelyben. A toxikus sokk szindróma tünetei hirtelen alakulnak ki, és súlyos állapothoz vezethetnek. Gyengébb vérzés esetén használj kisebb tampont!

Fontos, hogy a tamponcsere előtt mindig alaposan moss kezet, vagy használj kézfertőtlenítő gélt (ma már minden drogériában kapható, akár mini változatban is), hiszen csak így kerülheted el a fertőzések kockázatát. A tampon akkor van helyesen felhelyezve, ha nem érzed. Ha még kellemetlen, akkor óvatosan told mélyebbre. Ellenőrizd, hogy a kihúzószál kívül legyen!

(KamszPanasz - B.K.)