menstruáció
#Testi problémák

Miért ajánlott a menstruációs naptár vezetése?

2023.05.19.
1 perces olvasási idő

A rendszeresen vezetett menzesznaptár nagy segítséget nyújthat mind neked, mind pedig az orvosodnak, hogy könnyebben ki tudjátok szűrni például a ciklusoddal kapcsolatos esetleges rendellenességeket. Még abban az esetben is, ha a menzeszed kiszámítható, mindig pontosan jön meg, és általában ugyanannyi ideig tart, fontos a menzesz időpontjának, illetve a vérzés mennyiségének feljegyzése.

A menzesznaptár segítségével az orvos nyomon tudja követni a menstruációs ciklusod hosszát, annak rendszerességét, a vérzésed mennyiségét, és egyéb tüneteidet. Amennyiben a ciklusodban zavar áll be, vagy egyéb problémád adódik, a menzesznaptár segít abban, hogy hamarabb kiderüljön, mi áll a háttérben.

Manapság már rengeteg féle opció közül választhatsz. Ha hagyományos módon szeretnéd vezetni a naplódat, a legegyszerűbb, ha kérsz egy naptárt a nőgyógyásztól. Ez elfér akár a pénztárcádban, vagy a határidőnaplódban is, és nem feltűnő.

A technika gyors fejlődésének köszönhetően ma már online is vezethetsz menzesznaptárt, de az okostelefonra is elérhetőek már az ilyen alkalmazások.

A legjobb olyat választani, amelyben napra pontosan írhatod a ciklusod eseményeit (pl. menzesz első napja, hüvelyfolyás állaga, szexuális együttlétek, fájdalmak és egyéb tünetek), hiszen ne feledd, hogy a kezelőorvosoddal is meg fogod ezeket osztani.

Hogyan vezesd a menstruációs naptárt?

Írd le, hogy mikor mestruálsz!

A menstruációs ciklusod első napja a havi vérzéssel kezdődik. Karikázd vagy satírozd be a naptárban ezeket a napokat pirossal. Ha fontosnak érzed, írd a napok mellé, hogy milyen erős a vérzésed, illetve, hogy görcsölsz-e és ha igen, akkor mennyire.

Hangulat-megjegyzések

Nem butaság leírni azt sem, hogy egyes napokon hogyan érzel. A ciklus különböző szakaszaiban más és más a hormonok mennyisége, így a hangulatod könnyen átcsaphat derűsből szomorúba. Ne aggódj, ez teljesen normális.

Milyen napod volt?

Egy egytől tízesig terjedő skálán értékeld a napjaid. A ciklus végén egy átfogó képet kaphatsz arról, hogy melyik nap érdemes inkább otthon maradni, illetve milyen napokon vagy felhőtlen hangulatban.

Gyógyszerek

Nagyon fontos, hogy a gyógyszereket is feltüntesd a naptárban. Legyen az fejfájás-csillapító, vagy torokcukorka, lényeges, hogy az orvosod is lássa. Ha hormonkészítményeket szedsz, akkor írd oda, hogy miért, mennyit és milyen rendszerességgel alkalmazod. Hidd el, sok mindenre fény derülhet ezen információk által.

Lehet, hogy elsőre macerásnak hangzik, de ne lustálkodd el a menzesznaptár vezetését! Hamar meg lehet szokni, napi egy percet kell csak rászánnod, ami ha belegondolsz, nem is olyan sok idő, és amikor szükség van rá, sokszorsan megtérül a befektetett idő.

(KamaszPanasz - Gy. R .)