amenorrhea
#Testi problémák

A menstruáció elmaradása: amenorrhea

2022.07.24.
4 perces olvasási idő

Az amenorrhea a menstruáció elmaradását jelenti, egy vagy több ciklus kiesését. Az elsődleges amenorrhea a 16 éves korig be nem következett menstruációt jelenti, míg a másodlagos pedig a már működő menstruációs ciklusok sorozatának megszakadására utal.

Ha szexuálisan aktív vagy és egészségügyileg sincs semmi gond, akkor a legvalószínűbb oka a menstruációd kimaradásának a terhesség.

Azonban a terhességen kívül, számos oka lehet még a havi ciklus elmaradásának. A havi vérzés kiesése figyelmeztető jel valamire, nem pedig betegség és csak ritkán utal súlyos állapotra. Azonban értetlenül állni a helyzet előtt, hogy miért is maradt el a ciklus, stresszes és frusztráló tud lenni. Az vérzés újraindulására való várakozás pedig idegőrlő és szinte végtelennek tűnik. Azonban, ha sikerül orvosi segítséggel eljutni a probléma gyökeréhez, akkor a kiváltó okot megszüntetve a ciklus is visszatér a normális kerékvágásba.

Tünetek

Az előidéző okoktól függően más tünetek is társulhatnak a havi vérzés kimaradásához, például: fejfájás, látászavar, hormonális egyensúly felborulása miatt bekövetkező intenzív szőrnövekedés, tejfolyás vagy váladékozás az emlőkből, jelentős testsúlynövekedés. Érdemes nőgyógyászhoz fordulni abban az esetben, ha már elmúltál 16 éves és még nem jött meg, vagy a már működő ciklusod során 2-3 vagy több alkalom is kimaradt egymás után.

Kiváltó okok

A másodlagos ciklus kimaradása gyakoribb, mint az elsődlegesé. A lehetséges okai a következőek:

  • Terhesség. A termékeny korba lépett nőknél ez a leggyakoribb oka a ciklus elmaradásának. Amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méh nyálkahártyájába, akkor a megduzzadt nyálkahártya megmarad és az embrió táplálásában, valamint rögzítésében vesz részt, ha nincs beágyazódás, akkor vérzés során kilökődik a szervezetből.
  • Fogamzásgátlók. Az egyes hormontartalmú készítmények mellékhatása lehet (vagy a helytelen szedés eredménye), hogy elmaradhat a ciklus vagy felborul a menetrendje. A tabletták abbahagyása után 3-6 hónap is szükséges a normális ciklushoz való visszatéréshez. Más módon történő (injekció, beültetéses módszer, hatóanyaggal bevont spirál és más a méhbe helyezhető eszköz) hormonos fogamzásgátlók is okozhatnak problémát a havi ciklus menetében.
  • Szoptatás. Azok az anyák, akik sokáig szoptatják gyermeküket, gyakran tapasztalnak ciklus kimaradást. Habár az ovuláció megtörténik, a vérzés nem minden esetben következik be. A terhesség pedig bekövetkezhet, annak ellenére, hogy nem történt menstruáció.
  • Stressz. Egy mentális zavar esetén rendellenesség állhat be a hipotalamusz működésében (az agy azon része, mely a menstruációs ciklust irányítja hormonokon keresztül, a hipofízis LH és FHS hormon termelésének szabályozásával). Az ovuláció és a vérzés is elmaradhat ennek következtében. A legtöbb esetben a stressz elmúltával magától visszaáll az egyensúly.
  • Gyógyszerek, kezelések. Az egyes gyógyszerek mellékhatása lehet a ciklus elmaradása, ilyenek lehetnek például: antidepresszánsok, antipszichotikumok, kemoterápiás szerek, kortikoszteroidok.
  • Hormonális zavar. Gyakori okozója az elmaradásának vagy rendellenes ciklusok kialakulásának (PCOS szindróma). Gyakran elhízás kapcsolódik hozzá, többek között amenorrheát, erős menstruációs vérzést, pattanásokat okozhat, valamint intenzív nemi szőrzet növekedéssel járhat. Hátterében leggyakrabban inzulinrezisztencia áll és nem fogamzásgátló segít, ami gyakran előforduló téves elképzelés, hanem a rezisztencia áttörése étrendi változtatással, testmozgással, szükség esetén gyógyszeresen.
  • Alacsony testsúly. A kóros soványság zavart okozhat a test hormonális folyamataiban, például leáll a peteérés. Azok a nők, melyek evésproblémával küzdenek (anorexia, bulimia), gyakran tapasztalják a ciklusuk elmaradását, ez mind a hormontermelésben bekövetkezett zavarra utal, amit az alacsony testsúly okoz.
  • Intenzív edzés. Azok a nők, akik nagy erőfeszítést igénylő sportokat űznek, vagy táncolnak versenyszerűen (távfutás, gimnasztika, ballett), gyakran tapasztalhatják a menstruációs ciklusuk felborulását, kimaradását. Több tényező játszik szerepet egyszerre: alacsony testzsír, stressz, magas energiafelhasználás.
  • Pajzsmirigy rendellenesség. A csökkent működésű pajzsmirigy (hipothireodizmus) gyakran okozhat menstruációs problémákat, ciklus kiesést. Valamint a prolaktin termelésben is zavart idézhet elő (agyalapi mirigy hormonja, hatással van a hipotalamuszra, ami a menstruációs ciklust irányítja), az pedig hatással van a havi ciklusra.
  • Tumor az agyalapi mirigyben. Leggyakrabban jóindulatú (adenoma, prolaktinoma) tumor zavart okozhat a prolaktin termelésében, ami befolyásolja a ciklust. Gyógyszeres kezeléssel vagy műtéti úton kezelhető a betegség.
  • Méhhegesedés. Asherman szindróma, mely során hegszövet képződik a méh nyálkahártyáján (egyes műtétek után). A méh nyálkahártya normális működésében okoz zavart, ami a ciklus felborulását eredményezi.
  • Bakteriális vagy gombás fertőzés. Több kellemetlen tünet és szövődmény mellett, a menstruációt is befolyásolhatják, minél hamarább orvoshoz kell fordulni.

Elsődleges ciklus kiváltó okai

  • Kromoszóma abnormalitás. Némely kromoszóma rendellenesség zavart okozhat az ivarszervek működésében.
  • Hipotalamusznál fellépő zavar. Fizikai vagy mentális eredetű stressz vagy sokkhatás, esetleg tumor okozhat működésbeli problémát. Mivel a hipotalamusz felelős többek között a menstruációs ciklusért is, ezért ha hiba lép fel a működésében, az hatással lesz az általa vezérelt folyamatokra is.
  • Agyalapi mirigyben bekövetkezett rendellenesség. Tumor vagy más zavaró tényező hatással van erre az endokrin, hormontermelő szervre, így az általa irányított folyamatokra is, például a menstruációra.
  • Ivarszervek hiánya, rendellenes fejlődése. A magzati fejlődés során előfordulhatnak hibák, melyek egyes ivarszervek teljes vagy részleges hiányát okozzák, így a tökéletlen ivari szervrendszer miatt, a működését jelző folyamatok se jönnek létre.
  • Szervi elváltozás a vaginában. Valamilyen akadály miatt nem lesz látható a vérzés (membrán, fal), blokkolja vér útját kifelé a méhből.

Bármilyen hasonló tünet esetén érdemes minél hamarább orvoshoz fordulni. Hasznos lehet a menstruációs napló és egy lista a gyógyszerekről, amiket szedsz, kivonat az előzetes kórtörténetedről, valamint részletes feljegyzés a tünetekről.

Vizsgálatok és diagnózis

Habár az amenorrhea nem jelent közvetlen veszélyt az egészségre, egy sor hormonális problémát jelezhet, ezért fontos a baj forrását megtalálni.

  • Terhességi teszt. Normális körülmények esetén ez az elsődleges vizsgálat.
  • Kismedencei vizsgálat. Ivarszervi vizsgálat, hogy minden rendben van-e odabent.
  • Rutin nőgyógyászati vizsgálat. Egyébként is érdemes már 14-16 éves korban ellátogatni a nőgyógyászhoz.
  • Vérteszt. Hormonális működés vizsgálata.
  • Hormonteszt. Menstruációs vérzést elősegítő hormont kap a beteg 7-10 napig, ebből az orvos számára kiderül nem az ösztrogén hiánya okozta-e a gondot.
  • Műszeres vizsgálat. Ultrahang, CT, MRI. Szervi elváltozások, tumor felderítésére szolgálnak.
  • Laparoszkópiás vizsgálat. Szövetminta vétele, ha az előzetes vizsgálatok nem hoztak eredményt, egyben műtéti eljárás is a probléma eltávolítására.

Kezelés

A probléma kezelése attól függ, hogy milyen diagnózist állított fel az orvos: az egyszerűbbektől, mint életmódbeli változtatás, a hormonos és gyógyszeres kezelésen át, egészen a komoly nőgyógyászati műtétekig terjedhet.

Amit magadért tehetsz

Lehetőleg egészséges életmódot folytatsz, odafigyelsz a helyes táplálkozásra, mozgásra és a stressz kezelésére. Menstruációs naplót vezetsz. Ügyelsz a higiéniára. Rendszeresen eljársz nőgyógyászati szűrővizsgálatokra. Ha valami gyanúsat veszel észre a ciklusodon, akkor soron kívül is elmész az orvoshoz. Problémáidat, félelmeidet osztd meg más női rokonokkal, barátokkal.

(KamaszPanasz - N. L., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)