#Testi problémák

A menstruáció elmaradása: amenorrhea

2015.06.02.
4 perces olvasási idő

Az amenorrhea a menstruáció elmaradását jelenti, egy vagy több ciklus kiesését. Az elsődleges amenorrhea a 16 éves korig be nem következett menstruációt jelenti, míg a másodlagos pedig a már működő menstruációs ciklusok sorozatának megszakadására utal.

Ha szexuálisan aktív vagy és egészségügyileg sincs semmi gond, akkor a legvalószínűbb oka a menstruációd kimaradásának a terhesség.

Azonban a terhességen kívül, számos oka lehet még a havi ciklus elmaradásának. A havi vérzés kiesése figyelmeztető jel valamire, nem pedig betegség és csak ritkán utal súlyos állapotra. Azonban értetlenül állni a helyzet előtt, hogy miért is maradt el a ciklus, stresszes és frusztráló tud lenni. Az vérzés újraindulására való várakozás pedig idegőrlő és szinte végtelennek tűnik. Azonban, ha sikerül orvosi segítséggel eljutni a probléma gyökeréhez, akkor a kiváltó okot megszüntetve a ciklus is visszatér a normális kerékvágásba.

Tünetek

Az előidéző okoktól függően más tünetek is társulhatnak a havi vérzés kimaradásához, például: fejfájás, látászavar, hormonális egyensúly felborulása miatt bekövetkező intenzív szőrnövekedés, tejfolyás vagy váladékozás az emlőkből. Érdemes nőgyógyászhoz fordulni abban az esetben, ha már elmúltál 16 éves és még nem jött meg, vagy a már működő ciklusod során 2-3 vagy több alkalom is kimaradt egymás után.menstruáció

Kiváltó okok

A másodlagos ciklus kimaradása gyakoribb, mint az elsődlegesé. A lehetséges okai a következőek:

 • Terhesség. A termékeny korba lépett nőknél ez a leggyakoribb oka a ciklus elmaradásának. Amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méh nyálkahártyájába, akkor a megduzzadt nyálkahártya megmarad és az embrió táplálásában, valamint rögzítésében vesz részt, ha nincs beágyazódás, akkor vérzés során kilökődik a szervezetből.
 • Fogamzásgátlók. Az egyes hormontartalmú készítmények mellékhatása lehet (vagy a helytelen szedés eredménye), hogy elmaradhat a ciklus vagy felborul a menetrendje. A tabletták abbahagyása után 3-6 hónap is szükséges a normális ciklushoz való visszatéréshez. Más módon történő (injekció, beültetéses módszer, hatóanyaggal bevont spirál és más a méhbe helyezhető eszköz) hormonos fogamzásgátlók is okozhatnak problémát a havi ciklus menetében.
 • Szoptatás. Azok az anyák, akik sokáig szoptatják gyermeküket, gyakran tapasztalnak ciklus kimaradást. Habár az ovuláció megtörténik, a vérzés nem minden esetben következik be. A terhesség pedig bekövetkezhet, annak ellenére, hogy nem történt menstruáció.
 • Stressz. Egy mentális zavar esetén rendellenesség állhat be a hipotalamusz működésében (az agy azon része, mely a menstruációs ciklust irányítja hormonokon keresztül, a hipofízis LH és FHS hormon termelésének szabályozásával). Az ovuláció és a vérzés is elmaradhat ennek következtében. A legtöbb esetben a stressz elmúltával magától visszaáll az egyensúly.
 • Gyógyszerek, kezelések. Az egyes gyógyszerek mellékhatása lehet a ciklus elmaradása, ilyenek lehetnek például: antidepresszánsok, antipszichotikumok, kemoterápiás szerek, kortikoszteroidok.
 • Hormonális zavar. Gyakori okozója az elmaradásának vagy rendellenes ciklusok kialakulásának (PCOS szindróma). Gyakran elhízás kapcsolódik hozzá, többek között amenorrheát, erős menstruációs vérzést, pattanásokat okozhat, valamint intenzív nemi szőrzet növekedéssel járhat.
 • Alacsony testsúly. A kóros soványság zavart okozhat a test hormonális folyamataiban, például leáll a peteérés. Azok a nők, melyek evésproblémával küzdenek (anorexia, bulimia), gyakran tapasztalják a ciklusuk elmaradását, ez mind a hormontermelésben bekövetkezett zavarra utal, amit az alacsony testsúly okoz.
 • Intenzív edzés. Azok a nők, akik nagy erőfeszítést igénylő sportokat űznek, vagy táncolnak versenyszerűen (távfutás, gimnasztika, ballett), gyakran tapasztalhatják a menstruációs ciklusuk felborulását, kimaradását. Több tényező játszik szerepet egyszerre: alacsony testzsír, stressz, magas energiafelhasználás.
 • Pajzsmirigy rendellenesség. A csökkent működésű pajzsmirigy (hipothireodizmus) gyakran okozhat menstruációs problémákat, ciklus kiesést. Valamint a prolaktin termelésben is zavart idézhet elő (agyalapi mirigy hormonja, hatással van a hipotalamuszra, ami a menstruációs ciklust irányítja), az pedig hatással van a havi ciklusra.
 • Tumor az agyalapi mirigyben. Nem rákos eredetű (adenoma, prolaktinoma) tumor zavart okozhat a prolaktin termelésében, ami befolyásolja a ciklust. Gyógyszeres kezeléssel vagy műtéti úton kezelhető a betegség.
 • Méhhegesedés. Asherman szindróma, mely során hegszövet képződik a méh nyálkahártyáján (egyes műtétek után). A méh nyálkahártya normális működésében okoz zavart, ami a ciklus felborulását eredményezi.
 • Bakteriális vagy gombás fertőzés. Több kellemetlen tünet és szövődmény mellett, a menstruációt is befolyásolhatják, minél hamarább orvoshoz kell fordulni.

Elsődleges ciklus kiváltó okai

 • Kromoszóma abnormalitás. Némely kromoszóma rendellenesség zavart okozhat az ivarszervek működésében.
 • Hipotalamusznál fellépő zavar. Fizikai vagy mentális eredetű stressz vagy sokkhatás, esetleg tumor okozhat működésbeli problémát. Mivel a hipotalamusz felelős többek között a menstruációs ciklusért is, ezért ha hiba lép fel a működésében, az hatással lesz az általa vezérelt folyamatokra is.
 • Agyalapi mirigyben bekövetkezett rendellenesség. Tumor vagy más zavaró tényező hatással van erre az endokrin, hormontermelő szervre, így az általa irányított folyamatokra is, például a menstruációra.
 • Ivarszervek hiánya, rendellenes fejlődése. A magzati fejlődés során előfordulhatnak hibák, melyek egyes ivarszervek teljes vagy részleges hiányát okozzák, így a tökéletlen ivari szervrendszer miatt, a működését jelző folyamatok se jönnek létre.
 • Szervi elváltozás a vaginában. Valamilyen akadály miatt nem lesz látható a vérzés (membrán, fal), blokkolja vér útját kifelé a méhből.

Bármilyen hasonló tünet esetén érdemes minél hamarább orvoshoz fordulni. Hasznos lehet a menstruációs napló és egy lista a gyógyszerekről, amiket szedsz, kivonat az előzetes kórtörténetedről, valamint részletes feljegyzés a tünetekről.

Vizsgálatok és diagnózis

Habár az amenorrhea nem jelent közvetlen veszélyt az egészségre, egy sor hormonális problémát jelezhet, ezért fontos a baj forrását megtalálni.

 • Terhességi teszt. Normális körülmények esetén ez az elsődleges vizsgálat.
 • Kismedencei vizsgálat. Ivarszervi vizsgálat, hogy minden rendben van-e odabent.
 • Rutin nőgyógyászati vizsgálat. Egyébként is érdemes már 14-16 éves korban ellátogatni a nőgyógyászhoz.
 • Vérteszt. Hormonális működés vizsgálata.
 • Hormonteszt. Menstruációs vérzést elősegítő hormont kap a beteg 7-10 napig, ebből az orvos számára kiderül nem az ösztrogén hiánya okozta-e a gondot.
 • Műszeres vizsgálat. Ultrahang, CT, MRI. Szervi elváltozások, tumor felderítésére szolgálnak.
 • Laparoszkópiás vizsgálat. Szövetminta vétele, ha az előzetes vizsgálatok nem hoztak eredményt, egyben műtéti eljárás is a probléma eltávolítására.

Kezelés

A probléma kezelése attól függ, hogy milyen diagnózist állított fel az orvos: az egyszerűbbektől, mint életmódbeli változtatás, a hormonos és gyógyszeres kezelésen át, egészen a komoly nőgyógyászati műtétekig terjedhet.

Amit magadért tehetsz

Lehetőleg egészséges életmódot folytatsz, odafigyelsz a helyes táplálkozásra, mozgásra és a stressz kezelésére. Menstruációs naplót vezetsz. Ügyelsz a higiéniára. Rendszeresen eljársz nőgyógyászati szűrővizsgálatokra. Ha valami gyanúsat veszel észre a ciklusodon, akkor soron kívül is elmész az orvoshoz. Problémáidat, félelmeidet osztd meg más női rokonokkal, barátokkal.

(N. L., Lektorálta: Marsi Zoltán)