menstruáció
#Testi problémák

Sport és menstruáció: A női atlétatriász

2017.10.01.
4 perces olvasási idő

A legtöbb sportoló lánynak havi rendszerességű menstruációs ciklusa van, és az élsportolóknak is csak egy-két havi vérzés marad ki általában. Azonban, ha teljes erőbedobással edzel, de nem kap a tested elég tápanyagot, egy idő után elmaradhat a ciklusod, vagy az is lehet, hogy idősebb korban jelentkezik a menstruációd. Ez akkor szokott előfordulni, ha súlyvesztés, kevés tápanyag bevitele, vagy táplálkozási zavar áll fent.

Mi is pontosan a női atlétatriász, és mi okozza?

A női atlétatriász egy szindróma, amely három tünet együttesét foglalja össze: a táplálkozási zavar, a menstruációs vérzéskimaradás, és a csontritkulás tüneteit. A lányok menstruációja elkezdhet elmaradozni, hogyha nem elég a táplálékbevitel a sport mennyiségéhez képest (kevesebb energiát kap a szervezet). Sőt, a ciklusok rendszertelenné is válhatnak.d

A fizikai stressz a hormonháztartás zavarához, ezzel az ösztrogén szint csökkenéséhez vezet, emiatt szabálytalanok lesznek a ciklusok. Az alacsony ösztrogén szint, a menstruációs vérzés hiánya mellett csontritkuláshoz is vezethet, aminek a következménye a csontszerkezet változása, ami miatt abban apró, úgynevezett stressz törések jöhetnek létre.

Az atléták, edzők, illetve szakértők a női atlétatriász (triász jelentése három) fogalmát olyan sportoló lányokra használják, akik a következő tünetekkel rendelkeznek:

1. Táplálkozási zavar

Ez azt jelenti, hogy a tested nem kap elég energiát a bevitt ételekből. Még az is előfordulhat, hogy átlagos mennyiségű ételt fogyasztasz, de a sok fizikai aktivitás mellett az nem elegendő a normál testsúly fenntartásához. Előfordulhat, hogy nem viszel be elég kalóriát a nap során, de az is, hogy nem eszel elég egészségesen. Az egészséges táplálkozás létfontosságú a megfelelő ösztrogén szint és a rendszeres vérzés szempontjából.

Főként akkor maradhat el a ciklusod, ha túl gyorsan, vagy túl sokat fogysz. Továbbá sok fiatal lány küzd az anorexia és bulimia evészavarokkal. Ha ezen két evészavar mellett túl sokat sportolsz, nagyon nagy veszélynek teszed ki magad!

2. Menstruációs vérzéskimaradás

Menstruációs vérzéskimaradásnak az tekinthető, amikor több mint 6 hónap eltelik a vérzés jelentkezése nélkül. Ez előfordulhat, ha hirtelen sok súlyt vesztesz, ha nem megfelelően táplálkozol, vagy intenzív edzéstervet követsz. Az erős csontok és normál testsúly fenntartásához szükséged van testzsírra. Ha nincs meg a megfelelő testzsír arány, fogyást tapasztalhatsz, és akár a menstruációd elmaradását.

Ha csak két-három havonként jön meg a menzeszed, az annak a jele is lehet, hogy nem viszel be elég tápanyagot a szervezetedbe. Ráadásul, az egészséges súly fontos a megfelelő ösztrogén szint elérésében is. Az ösztrogén felel a kálcium felszívódásáért, tehát a női hormon nélkül fennáll a csontritkulás veszélye.

Ez is érdekelhet! Mikor beszélhetünk rendszertelen menstruációs ciklusról?

3. Csontritkulás

Csontritkulásnak nevezzük, amikor a csontjaid gyengébbek, mint amilyennek lenniük kellene. Bár a sport segít az egészséges csontváz és erős csontok építésében, a túl intenzív fizikai aktivitás problémát okozhat a menstruáció tekintetében és az ösztrogén szint fenntartásában. Mindenkinek (a tinédzser lányoknak még inkább) szüksége van egy egészséges egyensúly bevezetésére: a sportnak, kálcium bevitelnek, D vitamin bevitelnek, és ösztrogén szintnek egyensúlyban kell lennie, így egészséges csontjaink lehetnek.

Milyen egészségügyi problémák léphetnek fel a női atlétatriász hatására?

Mindhárom tünet képes egészségügyi problémákat okozni a későbbiekben, amelyeket akár orvosilag is kezelni kell. Mindenképp fordulj háziorvosodhoz, még akkor is, ha a tünetek közül csak egyet vagy kettőt tapasztalsz! Például, attól, hogy egy sportolónő egészségesen táplálkozik, előfordulhat, hogy kimarad a ciklusa, és csontritkulás alakul ki nála.

A táplálkozási zavar szívrendellenességeket okozhat, mint a szabálytalan szívverés, izomgyengeséget, fáradtságot, ájulást, és koncentrációzavart (iskolában, sportoláskor).

A menstruációs vérzéskimaradás egyfajta jelzés a testedtől, hogy nem működik megfelelően. Ez alacsony ösztrogén szinthez, és csontritkuláshoz vezethet.

A tinédzser évek jelentik a legfontosabb időszakot egy lány számára, hogy egészséges csontokat építsen egész életére. 20 éves korod után már nagyon kevés csonttömeg épül, ezért kell különösen figyelned, hogy az előtte lévő időszakban a fele csonttömeged egészségesen kifejlődhessen!
Tizenévesen a csontritkulás és intenzív testmozgás apró töréseket okozhatnak a csontjaidon belül. Ez akkor alakul ki, ha ugyanazt a mozdulatsort sokszor elvégzed egymás után. Ezért ezek az apró törések egy futó esetén a lábfejben alakulnak ki általában, míg egy tornász esetében a gerincben. Ha folytatod a testmozgást a fájdalom mellett is, a csontod akár el is törhet.

Egyéb tünetek is jelentkezhetnek a tünetegyüttes következtében. Ilyen lehet a hajhullás, bőrszárazság, a karokon és a lábakon fokozott szőrnövekedés. A bőr regenerálódása csökken, és az esetleges sérülések nehezen gyógyulnak. Emellett gyakran valódi pszichés betegségek is kialakulhatnak, ilyen lehet a depresszió, és más önértékelési zavarok.

Honnan tudhatod, hogy csontritkulásod van?

Ha kimaradnak a ciklusaid, lehetséges, hogy a háziorvosod elküld egy vizsgálatra, ahol ki tudják mutatni, hogy a csontjaid vesztettek-e a vastagságukból és erejükből. Az egyik ilyen eljárást DEXA vizsgálatnak hívják, amely a csontsűrűséget méri. A vizsgálat fájdalommentes, alacsony radiohullámokat használ a csontod állapotának feltérképezéséhez. Az eredményből a háziorvosod ki tudja mutatni, hogy eltérő a csontsűrűséged a korodbeli lányokétól.

Kit fenyeget a női atlétatriász?

Azok a sportolók, akik intenzíven, sokat edzenek, állandóan ki vannak téve a tüneteknek. Nem meglepő, hogy az élsportolók vannak a legnagyobb veszélyben. Különösen azok a sportok segíthetik elő a női atlétatriászt, amelyek nagyon nagy kitartást igényelnek (például a hosszútáv futás). Szintén gyakrabban jelentkezik a tünetegyüttes azoknál a sportoknál, amelyek megkövetelik a vékony, csinos kinézetet, mint a tánc vagy a torna. Ne feledd, mindig az egyensúly a kulcs az egészséges sportolói lét eléréséhez!

Mi a teendő sportoló lányként?

  • Adj elegendő energiát a testednek! Mindig győződj meg róla, hogy egészségesen táplálkozol, megfelelő kalóriabevitellel, hogy a sporthoz mérten elég energiával biztosítsd a szervezeted! Derítsd ki a háziorvosodtól, mi számodra az ideális testsúly! Próbálj meg nem alá menni az ideális értéknek! Fogyassz zsírt, fehérjét, és szénhidrátokat is! A csontjaid erősségének megtartása érdekében fogyassz napi 1300 mg kálciumot, és legalább 600 mg D vitamint (étel és vitamin tabletta bevitelével egyaránt)!
  • Vezess menstruációs naptárat! Használj egy naptárat vagy mobil applikációt a menstruációs ciklusod első és utolsó napjának megjelölésére! Ha elmaradnak a ciklusaid, fordulj orvoshoz! Lehet, hogy a stressz miatt nem jön meg a menzeszed, de az is lehet, hogy nem megfelelő a táplálkozásod.
  • Vedd komolyan a sérüléseket! Ha futás közben minden alkalommal ugyazon a ponton fáj a lábad, vagy torna közben a hátad, vagy akármilyen testmozgás során ugyanazt a fájdalmat érzékeled, akkor lehet, hogy az érintett területen a csontodon belül apró törések jelentkeztek. Ha hosszan tartó fájdalmat tapasztalsz, mindenképpen vizsgáltasd meg magad!
  • Kérj segítséget! Ha habzsolsz, sanyargatod magad, kerülöd a zsírt minden ételből, vagy csak indokolatlanul sokszor jut eszedbe a súlyod, fordulj az edződhöz, háziorvosodhoz, vagy szüleidhez! Még ha néhány dologról kellemetlen és nehéz is beszélni, minél hamarabb segítséget kérsz, annál hamarabb a gyógyulás útjára léphetsz!

Sportolni egészséges! Amíg vigyázol magadra, szakemberekhez fordulsz probléma esetén, és mersz tanácsokat kérni, a sportolás erősebbé, fittebbé, és kiegyensúlyozottabbá tesz mind lelkileg, mind testileg!

(KamaszPanasz - K. L., Lektorálta: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász)