anorexia
#Betegségek

Anorexia és bulimia

2015.02.27.
2 perces olvasási idő

Az evészavar messze nem arról szól, hogy valaki fogyókúrázik vagy minden áldott nap edzésre jár. Evészavarról szélsőséges esetekben beszélünk: például, amikor valaki véget nem érő, egyre szigorúbb diétát folytat, vagy úgy érzi, a megevett kevéske édességet muszáj ledolgoznia a barátokkal való kikapcsolódás elmaradása árán is.

Anorexia és bulimia

Az anorexiás betegek rettegnek attól, hogy magukra szednek néhány dekát (!), s alakjuk eltorzul. Képtelenek normál testsúlyukat fenntartani. Egyfolytában diétáznak, koplalnak, vagy éppen értelmetlenül kimerítő edzéseket végeznek.

A bulimiásoknak eszük ágában sincs hízni, mégis szó szerint telezabálják magukat, hogy aztán hashajtóval, önhánytatással megszabaduljanak az elfogyasztott nagy mennyiségű tápláléktól. Ezek a betegek általában gyorséttermi ételekkel tömik tele magukat, s mindezt többnyire titokban teszik hetente legalább kétszer, hónapokon keresztül.

Míg az anorexiás betegek nagy része látványosan sovány, csont és bőr, addig a bulimiások legtöbb esetben átlagos testalkatúak, sőt, előfordul, hogy kissé túlsúlyosak.

Tünetek

Az evészavarral küzdők nagy százaléka esetében az elhízástól való súlyos félelem áll a probléma hátterében. Ha valaki állandóan a súlyát méregeti evés előtt, vagy folyton a kalóriákat számolja, biztos, hogy valami nincs nála rendben. Ránézésre senkiről nem lehet tudni, hogy vannak-e ilyen jellegű problémái. Amennyiben az alább felsorolt tüneteket tapasztalod, biztosan tudhatod, hogy gond van az illetővel.

Anorexia esetén a beteg azon túl, hogy csontsovány, folyton a súlyával, az evéssel van elfoglalva, válogatós, alig eszik valamit, intenzíven edz. Véznasága ellenére kövérnek érzi magát, a társaságtól visszavonultan éli az életét, sokszor lehangolt, depressziós, sokszor fázik.

A bulimiások szintén elégedetlenek az alakjukkal, a testsúlyukkal, rettegnek az elhízástól, ezért rendszerint alacsony kalóriatartalmú ételeket hajlandók megenni. Evés után gyakran a mellékhelyiségbe mennek könnyíteni magukon. Sokszor vásárolnak hashajtókat, vízhajtókat, beöntéshez szükséges eszközöket. Kerülik a társaságot, főleg az étkezéssel is összefüggő rendezvényeket.

A kamaszok betegsége?

Az orvostudomány nem tudja pontosan, mi áll a betegség hátterében. Valamit talán elárul a tény, hogy az evészavarok nagy százaléka 13 és 17 éves kor között, a testi-lelki átalakulás kritikus időszakában fejlődik ki. A lányok a pubertás idején rendszerint szednek magukra egy keveset. Persze ez megrémiszti őket, látván a celebek agyonreklámozott tökéletes alakját. A tökéletességre való törekvés nyomása alatt igen nehéz egy „hétköznapi” lánynak egészséges énképet kialakítani önmagáról.

Súlyos következmények

Az evészavar nagyon komoly betegség. Súlyos esetben nagyfokú alultápláltsághoz, s nem ritkán halálhoz is vezethet. Az anorexiásoknál a szervezet többféleképpen reagál: alacsony lesz a vérnyomás, a pulzusszám. Hajhullás, a köröm töredezése, az újszülöttek bőrére jellemző finom puha szőrzet, ún. lanugó jelenik meg. Sápadtság, koncentrációs zavarok, duzzadt-gyulladt ízületek, könnyen törő csontok árulkodnak a betegség előrehaladott állapotáról.

A bulimiások folytonos önsanyargatására utal a gyakori gyomorfájás, a menstruáció elmaradása, az önhánytatások miatt a gyomorsavtól felmaródott fogzománc, a kitágult nyálmirigyek miatt kialakuló „hörcsögpofi”, veseproblémák.

Az evészavarok sajnos egyre nagyobb számú fiatalt érintenek. A szakemberhez segítségért fordulók nagy százaléka a terápia során fokozatosan újra képessé válik a normális táplálkozásra és saját testének feltétel nélküli elfogadására.

(KamaszPanasz - OKT; Forrás: TeensHealth)

Kapcsolódó címkék

anorexia