evés
#Betegségek

Az étkezési zavarok 10 jele

2023.03.03.
2 perces olvasási idő

Az étkezési zavarokon belül alapvetően kétféle betegséget különböztetünk meg: az anorexiát és a bulimiát. Egy felmérés szerint a nők háromszor annyira érintettek, mint a férfiak. Hogyan ismerhetőek fel?

A következő 10 jel alapján könnyebben felismerheted, ha a környezetedben valaki evészavarokkal küzd, és segíthetsz neki, bátoríthatod, hogy szakemberhez forduljon.

10. Hangulatingadozás

A szorongás és a depresszió tünetei gyakran jelentkeznek azoknál, akik valamilyen evészavarban szenvednek. A kóros soványság miatt gyakran lehangoltak és érzékenyek. Képtelenek emberek közé menni, és álmatlanságban szenvednek. Ezek mind az éhezés következményei. A pánikrohamok és a félelem a társas megnyilvánulásoktól szintén intő jelek.

9. „Nagy zabálások”

A bulimia legfőbb jellemzője, hogy a betegre hirtelen falásrohamok törnek, amely során abnormálisan sok ételt vesz magához, nem tud uralkodni önmagán, elveszíti a kontrollt. A bulimiások általában titokban, egyedül esznek, ezért is olyan nehéz felfigyelni a jelekre.

8. Hashajtók

Ha a gyógyszeres szekrénye vagy a táskája tele van hashajtókkal, fogyókúrás tablettákkal vagy hánytató szirupokkal, akkor az ismerősöd valószínűleg bulimiában szenved. Ennek az evészavarnak gyakori jellemzője a különféle gyógyszerek használata, amiket azért vesznek be, hogy megakadályozzák a kilók lerakódását.

Sovány has

7. Szüntelen testedzés

A megerőltető tornával töltött hosszú órák is lehetnek az anorexia vagy a bulimia jelei. Az anorexiás nők általában mind többet akarnak fogyni az önsanyargató edzésekkel, a bulimiásoknak pedig muszáj elégetniük azt a rengeteg kalóriát, amit a falási rohamaik során magukhoz vettek. A testmozgás akkor válik kórossá, ha már a mindennapi tevékenységek rovására megy, vagy komoly sérüléshez vezet.

6. Megszállottság az ételek iránt

Az is figyelemfelhívó jel lehet, ha az ismerősöd túl sok figyelmet szentel az ételnek. Például rengeteg receptet gyűjt, éléskamrát halmoz fel magának, gyakran beszél az ételről, és hatalmas lakomákat rendez másoknak. Bár ezek igazak lehetnek egy hobbiszakácsokra is, de ha mindezek mellé még szokatlan evési szokások is társulnak, elkezdhetsz aggódni. Például magának kis adagokat szed, de a többieket arra biztatja, hogy egyenek minél többet.

5. Diéta

Csak bizonyos ételeket hajlandó megenni szigorú rendszer szerint. Ha nincs elhízva és még így is minél több kilótól próbál megszabadulni, akkor valószínűleg anorexiás az ismerősöd. Megszállottan számolja a kalóriákat, a zsírtartalmat és a szénhidráttartalmat minden egyes ételben, amit megeszik? Ez figyelmeztető jel kell, hogy legyen a számodra!

4. Bizarr evési rituálék

Ha valaki evészavaroktól szenved, gyakran alkalmazza a következő stratégiákat, hogy elrejtse a problémáját mások elől: átrendezi az ételt a tányérján, mintha evett volna belőle, a szalvétába rejti az ételt, a fürdőszobába megy étkezések után, vagy csak egyszerűen kerüli a nyilvánosságot, ha evésről van szó.

3. Képtelen normális testsúlyt fenntartani

A nők gyakran fogyókúráznak. Ha az ismerősöd fogyása meghaladja a normális kereteket, akkor aggódhatsz. Az anorexiában szenvedők gyakran a koruk és a magasságuknak megfelelő egészséges testsúlyt képtelenek elfogadni. Az egészséges súlyuk kb. 85%-át találják kielégítőnek.

2. Gyakori látogatások a mosdóba

A kilók ellen gyakran önhánytatással próbálnak tenni az evészavarban szenvedő nők. Elsősorban a bulimiásokra jellemző ez a viselkedés. Ennek jele lehet a megduzzadt arc, a nyálmirigyek megnagyobbodása, a fogak okozta sebhelyek a kézfejen és az ujjakon figyelmeztetnek, hogy az ismerősöd hánytatja magát.

1. Túlságosan sokat foglalkozik a súlyával

Az anorexiások és a bulimiások testképzavartól szenvednek, ami miatt túlságosan sokat foglalkoztatja őket a súlyuk, és különböző tévképzeteik vannak a külsejükkel kapcsolatban. Bár az anorexiásak néha felismerik, hogy nagyon vékonyak, de ez ritkán fordul elő, hiába fogynak le kórosan soványra.

(KamaszPanasz - P. K.)