betegség
#Betegségek

Tüszős mandulagyulladás: miről ismerhető fel?

2020.08.24.
2 perces olvasási idő

A tüszős mandulagyulladás járványos, fertőző betegség, amely a tinik körében különösen gyakori. A gyulladást általában Streptococcus nevű baktériumok okozzák.

Tünetek

A tüszős mandulagyulladás főbb tünetei a megduzzadt és piros mandulákon kívül a torokfájás, a láz és a hasfájás. Ezzel a betegséggel ajánlatos minél előbb orvoshoz fordulni, legtöbbször antibiotikumos kezelés javasolt. Megfelelő orvosi ellátás mellett, pihenéssel és sok folyadék fogyasztásával gyorsan meggyógyulsz majd.

Hogyan kaphatod el?

A tinik általában az iskolában kapják el a fertőzést vagy olyan helyeken, ahol rövid időn belül sok ember megfordul és közvetlenül érintkezik egymással. A fertőzés gyorsan terjed, ugyanis köhögéssel, tüsszentéssel vagy kézfogással is könnyen átadható egyik emberről a másikra. Ezért is fontos, hogy ügyelj a kellő higiéniára és gyakran moss kezet!

A betegség terjedése

A kórokozó, amely a tüszős mandulagyulladást okozza, csak emberről-emberre terjedhet. Tehát ha megérinted a padot, vagy a tankönyvet, melyet a fertőzött személy is megérintett, nem kaphatod el a betegséget.

Mandulagyulladás vagy csak torokfájás?

A legtöbb torokfájást vírusok okozzák. Ha folyik az orrod, köhögsz, be vagy rekedve, vörösek a szemeid, akkor valószínűleg, vírusfertőzésed van, amely idővel magától el fog múlni. A tüszős mandulagyulladást ezzel szemben általában Streptococcus baktériumok okozzák, így a tünetei is mások:

  • piros és fehér foltok a torokban
  • nehézségek nyelés közben
  • lágy nyirokcsomó-duzzanat a nyakon
  • nagy és piros mandulák
  • fejfájás
  • hasi fájdalom
  • láz
  • elesettség
  • étvágytalanság, hányinger
  • kiütések

Ha több hasonló tünetet tapasztalsz, akkor mielőbb fordulj háziorvosodhoz!

Az orvos elvégez egy gyors tesztet, mellyel kimutatja, hogy valóban tüszős mandulagyulladásod van-e vagy sem. Váladékmintát fog venni a torkodról. Ha a gyorsteszt negatív, a mintát el lehet küldeni laborba egy komolyabb torokváladék-vizsgálat céljából. Általában két napon belül ki is derül az eredmény.

A tüszős mandulagyulladás kezelése

Ha valóban tüszős mandulagyulladásod van, akkor antibiotikum injekciót fogsz kapni, vagy tabletta formában antibiotikumokat kell szedned körülbelül 10 napig. Az injekció után körülbelül 24 óra múlva már jobban fogod magad érezni.

Ha a tabletta szedése mellett már nem érzed magad betegnek, akkor is fontos, hogy az antibiotikumokat az orvos utasításának megfelelő ideig szedd. Ez azért különösen fontos, mert ha nem megfelelő ideig szeded az antibiotikumot, a gyógyszer nem fog hatni, így visszaesel, de az is előfordulhat, hogy reumás lázad is lehet, ami maradandó szívkárosodást okozhat.

Ne fertőzz meg másokat!

Maradj otthon az antibiotikumok beszedését követően legalább még egy napig, hogy másokat ne fertőzz meg! Használat után gondosan, meleg, mosogatószeres vízben mosd el a tányérokat, kanalakat, késeket, villákat, bögréket. Ne oszd meg az ételed, italod, szalvétád, zsebkendőd, törlőkendőd más emberekkel! Takard el a szád, ha köhögsz, vagy tüsszentesz. Moss kezet gyakran, orrfújás után pedig minden alkalommal!

Mit tehetsz még gyógyulásod érdekében?

Igyál sok folyadékot, különösen, ha lázas vagy. Kerüld a narancslé, a limonádé és más hasonló savas italok fogyasztását, ugyanis ezek csíphetik, irritálhatják a torkod. Igyál meleg folyadékokat, teát mézzel, leveseket, vagy forró csokit, ha az esik jól. Ha szopogatós cukorkát, vagy torokspray-t szeretnél alkalmazni, ne találomra válassz, hanem kérdezd meg az orvosodat, hogy melyik készítményt ajánlja!

(Cs.B. - Kidshealth, lektorálta: Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő)