antibiotikum
#Betegségek

Az antibiotikumok típusai

2013.10.06.
1 perces olvasási idő

Az antibiotikumokat különböző szempontok szerint lehet csoportosítani. Ami minden antibiotikumban közös, hogy csak baktériumok ellen hatásosak.

Egy antibiotikum speciális jegye lehet, hogy hogyan és hol fejti ki a hatását, illetve milyen tipikus mellékhatásokkal kell számolni az alkalmazása során.

Tested melyik részét érinti a fertőzés?

Vannak antibiotikumok, amelyek több különböző szerv bakteriális fertőzése esetén is hatékonyan gyógyítanak. A tetraciklinek vagy a penicillinek akkor is szedhetőek, ha a légzőszervedet érinti a fertőzés, de akkor is, ha a bőrödet vagy a nemi szervedet. A makrolid típusú antibiotikumok szintén több területen képesek hatni, a légzőszervi fertőzések tüneteinek enyhítésére ugyanúgy alkalmasak, mint a bőr baktérium okozta megbetegedéseinek gyógyítására.

Bizonyos antibiotikumok célzottan egy területen eredményesek. A kloramfenikolok használatát a baktériumfertőzések miatt kialakuló bélrendszeri betegségek esetén javasolhatja az orvosod, míg gümőkór (tuberkulózis, TBC) ellen a rifampicin vagy a streptomycin a megfelelő orvosság.antibiotikum

Bakteriosztatikus vagy baktericid?

Az alapján, hogy az antibiotikum hogyan éri el a gyógyulást, két típusát különböztetjük meg. A bakteriosztatikus antibiotikumok a mikrobák szaporodását akadályozzák meg, míg a baktericid antibiotikumok elpusztítják a baktériumot.

Ha az állapotod miatt béta-laktám típusú antibiotikumot kell szedned, ez a gyógyszer a kórokozó sejtfalának képződését akadályozza meg. A sérült sejtfal lehetővé teszi, hogy víz kerüljön a baktériumba, ami így megöli a mikrobát.

A makrolidok, az aminoglikozidok és a tetraciklinek a baktérium fehérjeszintézisét befolyásolják. Egyes antibiotikumok a DNS, más antibiotikumok az RNS képződését akadályozzák.

Emésztési panaszok, bőrkiütés és egyéb mellékhatások

Antibiotikumos kezelések alatt előfordulhat, hogy hasfájást vagy kellemetlen haspuffadást tapasztalsz. Változásokat észlelhetsz a székelési szokásaidban, ami akár hasmenésig is fajulhat. Antibiotikum hatására fehér vagy vörös színű kiütés keletkezhet a bőrödön, amely lehet pötty- vagy foltszerű.

Egyes antibiotikumokat egyáltalán nem tanácsos szedned sem neked, sem az állapotos nőknek, mert megakadályozzák a szervezet egészséges fejlődését. A kinolon antibiotikumok például gátolják a DNS szintézisét. A tetraciklinek alkalmazása a várandósság alatt gyakran okozhat májkárosodást, de a vesék és a vénák gyulladásos elváltozásáért is felelős lehet. A kloramfenikolok mellékhatásaként sérülhet a csontvelő, a streptomycin azonban hallás- és egyensúlyzavarokat okozhat.

Az orvosok ezeknek a nem kívánt következményeknek az ismeretében döntik el, hogy a betegséged melyik antibiotikum szedését teszi szükségessé.