antibiotikum
#Betegségek

Az antibiotikumok hatása szervezetedre

2015.11.18.
1 perces olvasási idő

A baktérium okozta fertőzések kezelésére hatékonyan alkalmazhatók az antibiotikumok, ám a gyógyszerek nemcsak a panaszokért felelős kórokozókat irtják ki, hanem a szervezet úgynevezett hasznos baktériumai is áldozatul esnek. Ez azonban megakadályozható. November 18. az európai antibiotikum nap.

Az egészséged megőrzéséhez kiegyensúlyozottan működő bélflóra szükséges. A bélflóra épsége bizonyos számú, jótékony hatású baktériumtól függ. Az antibiotikumszedés következményeként csökken a hasznos baktériumok száma, így sérül a bélflóra.

A károsodott bélflórának megváltozik a kémhatása; ez az állapot számos kellemetlen tüntet okozhat.

Mi utal a bélflóra sérülésére?

antibiotikum

A jótékony baktériumok létszámcsökkenése miatt a belekben nem tud az elvárható módon felszívódni a tápanyag, ezért gázok képződnek. Ez magyarázza azt, hogy ilyenkor kellemetlen lesz a szájszagod. A rossz emésztés haspuffadást és hasmenést is okozhat. A vitaminhiány miatt kimerültség, zaklatott idegállapot és vérzékenység súlyosbítja az állapotodat. Az elégtelen emésztés csökkenti a szervezeted védekezőképességét.

Az immunrendszer megbízható működése igényli a bélflóra épségét, amely csak azokkal a baktériumokkal valósulhat meg, amelyeknek a létét veszélyeztetheti egy-egy antibiotikumos kezelés. A hasznos baktériumok serkentik a fehérvérsejtek működését, amely által hatékonyabban tudnak fellépni a bakteriális fertőzés ellen.

Hogyan állíthatod helyre sérült bélflórádat?

Az antibiotikumos terápia mellékhatásaként jelentkező kellemetlen hasi tünetek nem feltétlen kell, hogy megnehezítsék a gyógyulást. Probiotikumok fogyasztásával – amely elkezdődhet már az antibiotikumos kúrával egyidőben is – hatékonyan szüntethető meg a haspuffadás, hasmenés, de az általános rossz közérzet is száműzhető, s emellett a bélflóra újra hatékonyan tudja ellátni feladatát.

Bánj óvatosan az antibiotikumokkal!

Bizonyos betegségekre valóban hatásos lehet egy antibiotikum-kúra, azonban ne feledd, hogy a gyógyszert mindig csak orvosi utasításra szabad szedni. Amennyiben nem az előírásoknak megfelelően használod az antibiotikumot, azzal kiválthatod az úgynevezett antibiotikum-rezisztenciát (vagyis túlzott használattal eléred, hogy hatástalan legyen a gyógyszer), emellett a bélflórádat is feleslegesen túlterheled.

(KamaszPanasz)