fogamzásgátló tabletta
#Testi problémák

Antibiotikumok és fogamzásgátló tabletták

2010.04.20.
1 perces olvasási idő

Csökkenti-e a penicillin vagy az ampicillin a fogamzásgátló gyógyszerek hatását? Ha igen, a szedésüket követően mennyi ideig kell alternatív védekezési módszert használnom?

Kedves Levélíró!

Általában azt hallani, hogy az antibiotikumok, köztük a penicillin és az ampicillin magukban hordozzák a lehetőségét annak, hogy gátolják a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát. Ugyanakkor az egyetlen antibiotikum, amelyről a kutatások ezt bebizonyították, a rifampicin. Szerencsére nálunk nemigen szokták felírni (a tuberkulózis kezelésére használják).

A kutatók ugyan tovább folytatják a vizsgálatokat, de a fogamzásgátló tabletták gyógyszerkönyvének a megállapítása szerint nem szükséges biztonsági fogamzásgátló eszközöket használni antibiotikumos kezelés esetén. Azért nem, mert az antibiotikumok hatására a vér hormonszintje nem csökken olyan mértékben, amely már a terhesség kockázatát jelentené.

Kivétel ez alól, ha esetleg rifampicint szedsz (lásd fentebb), vagy az orvosod valami olyan egészségügyi problémát állapított meg nálad, ami miatt nem veheted be a tablettát.

Ha például folyamatos hányingered van és nem marad meg a gyomrodban az étel vagy a tabletta, kihagyhatod a napi fogamzásgátló adagod. Akár szedsz antibiotikumot, akár nem, ha a hányinger (vagy egyéb más ok) miatt kihagysz egy napot, okvetlenül kérdezd meg a nőgyógyászod, hogy szükséged van-e alternatív védekezésre, és mennyi ideig.

Végezetül néhány jó tanács, melyet érdemes megfogadnod, ha antibiotikumot szedsz:

• Mindig szedd be az orvosod által előírt mennyiséget. Ez azt jelenti, hogy ha hét napon át kell szedned a gyógyszert, de már két nap után jobban érzed magad, akkor is csináld végig a hét napos kúrát, hogy biztos lehess: a fertőzés valóban elmúlt.
• Ne igyál alkoholt, ha antibiotikumot szedsz, mert fokozottan fennáll a veszélye annak, hogy a kettő együtt fizikailag megviseli a szervezeted.
• Kérdezd meg az orvosodat a lehetséges mellékhatásokról, és gondosan figyeld magadon a tüneteket.

Általában mindig jó ötlet beszélni valamilyen orvossal, ha bizonytalan vagy miképp hatnak egymásra a különböző gyógyszerek, vagy csak úgy általában merülnek fel kételyeid a fogamzásgátlással kapcsolatban.

(Ő.B.)