menstruáció
#Testi problémák

Menstruálhatok-e ha terhes vagyok?

2022.03.26.
2 perces olvasási idő

Nem. A közösségi médiában és az olyan TV műsorokban, mint a „Nem tudtam, hogy terhes vagyok” terjedő tévhitekkel ellentétben terhesség alatt nincs menstruáció, hiszen a rendszeres havi vérzés pontosan azért következik be, mert nem áll fenn terhesség. A petefészekből kilökődő érett petesejt a méhből a hüvelyen át vérzés kíséretében távozik, ha nem termékenyül meg.

Beágyazódási vérzés

Sokan összetévesztik a menstruációt a korai terhesség során (nem szükségszerűen) előforduló, úgynevezett beágyazódási vérzéssel. A beágyazódási vérzés a terhesség olyan korai szakaszában jelentkezik, mikor valószínűleg még terhességi tesztet sem csináltál. A megtermékenyített petesejt beágyazódása a méhbe körülbelül akkor történik, amikorra a menstruációd is várható.

A beágyazódási vérzés általában enyhe, pecsételő jellegű, a szokásos menstruációtól mennyiségében és színében is eltér, világos rózsaszín vagy vöröses barna színű. Bár a normál menstruáció is gyakran kezdődik enyhe, rózsaszínes vagy barnás vérzéssel, a beágyazódási vérzéssel ellentétben idővel egyre erősebbé és élénk vörössé válik.

A vérzés lehetséges okai a terhesség elején

Minden negyedik terhes nő tapasztal pecsételő vérzést a terhessége elején, és ez a vérzés nem mindig jelent bajt, és semmi esetre sem összetévesztendő a menstruációval!

A vérzés leggyakoribb okai:

Ha a vérzéshez olyan tünetek is kapcsolódnak, mint a súlyos görcsök, hasi fájdalom, hátfájás, ájulás vagy eszméletvesztés, fáradtság, a hüvelyváladék megváltozása, ellenőrizhetetlen hányinger és hányás, láz, valamint a vérzés sokkal erősebb, mint a pecsételő vérzés és sokkal jobban hasonlít a menstruációra, mielőbb menj nőgyógyászhoz!

Mikor csinálhatok leghamarabb terhestesztet, hogy biztos eredményt kapjak?

Az otthon elvégezhető terhestesztek a vizelet hCG szintjét mérik. Az, hogy egy terhesteszt milyen pontos eredményt ad, több dologtól is függ. Ilyen például a teszt típusa vagy gyártója, az, hogy az elvégzésekor és az eredmény leolvasásakor pontosan betartottad-e a használati utasítást, milyen hosszú és/vagy rendszeres a ciklusod, szedsz-e olyan gyógyszert, ami befolyásolhatja az eredményt.

A legtöbb terhestesztet a várható menstruáció kimaradásának első napjától érdemes elvégezni. Mivel a terhesség legelején a hCG szint még alacsony, lehetséges, hogy a terhesség ellenére negatív eredményt kapsz. A reggeli első vizelet a legkoncentráltabb, ezért érdemes ezzel tesztelni, így nagyobb eséllyel kapsz pontos eredményt! Ha pár nap elteltével sem jön meg a menzeszed, csinálj egy újabb tesztet!

Előfordul, hogy ha valaki már a várható menstruáció előtt a terhesség korai tüneteit tapasztalja magán, nem várja meg a menstruáció kimaradásának első napját, hanem hamarabb csinál terhestesztet. Noha már léteznek nagyon érzékeny tesztek, melyek már nagyon alacsony mennyiségű hCG kimutatására is alkalmasak, a túl korán elvégzett teszt csak ritkán mutatja ki a terhességet.

(KamaszPanasz - Cs.K., Healthline, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)